bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Разширени вени – практически съвети, упражнения

Сини, подути и понякога усукани вени точно под кожата, които се срещат най-често по краката. Може да се появят в ануса и тестисите, където са познати като варикоцеле. Разширените вени (вариците) се образуват, когато клапите, които предотвратяват обратното изтичане на кръвта, са увредени и кръвта се събира и застоява в долните вени. Състоянието често се влошава при бременност, менопаузата, затлъстяване и от дългото стоене на крака.

Разширени вени

Кой е най-застрашен от разширени вени

Широко разпространено е мнението, че разширените вени са по-характерни за нежната половина на човечеството: всяка трета жена и само всяки четвърти - десети (според различни източници) мъже на планетата страдат от тази болест. Но тези статистически данни за не напълно обективни.

Факт е, че жените по-често от мъжете се обръщат към лекари с разширени вени: те са загрижени не само за болката в краката, но и за естетическата страна на заболяването. Мъжете са склонни да търпят, както се казва, до последно и да се обръщат към лекарите с вече стартирана болест. Въпреки че ситуацията се променя напоследък.

Практически съвети за разширени вени

• Образуването на разширени вени е тярно свързано със запека.Опитвайте да не се напрягате през цялото време.

• Ако сте с наднормено тегло, опитайте се да отслабнете

• Не носете тесни дрехи.

• Ако трябва да стоите прави дълго време, носете специални ластични чорапи.

• Когато ви е възможно, вдигайте краката нависоко.

Хранене при разширени вени

• Изследванията показват, че състоянието се подобрява, ако дневно се вземат 400 UI витамин Е.

• Увеличете употребата на цитрусови плодове, кайсии,къпини, череши, шипки и елда, тъй като всички те съдържат рутин - ценно природно средство за възстановяване еластичността на вените.

• Вземайте 500 мг. витамин С и 100 мг. биофлавоноиди дневно.

• Увеличете употребата на свежа целина.

Упражнения при разширени вени

• В книгата си „Разширени вени" природолечителят Леон Чейтоу предлага следното всекидневно разтягане за предпазване от разширени вени и лекуването им в най-ранен стадий:

• Започнете с разкрачени крака и сключени назад ръце. Наклонете се напред от хълбоците доколкото можете,стойте така 30 секунди, като дишате бавно и дълбоко.

• Застанете с разкрачени крака, разстоянието между стъпалата да е 30-40 см, и бавно преминете в клек. Ако това ви се удава лесно, изпълнете го с изпънати напред ръце, ако губите равновесие, подпрете се на стол или маса. Повторете 3-10 пъти.

• Легнете по гръб, протегнете ръце над главата и притиснете кръста към пода. Като се стараете краката да са изпънати, вдигнете единия крак на около 40 см от пода и  направете по 4 кръга в двете посоки. Изпълнете и с другия крак.

• Скачането, танцуването и бързото ходене са много полезни при разширени вени и трябва да се изпълняват най-малко през ден.

Йога при разширени вени

• Преобърнато тяло: легнете близо до някоя стена и подпрете на нея краката под ъгъл 45°. Останете в това положение 3 минути.

Масажи при разширени вени

Масажът е съществен елемент от цялостното лечение на разширени вени. Той подобрява кръвообращението, възстановява храненето на тъканите, засилва мускулния тонус, помага на клапите на вените да изпълняват функцията си - да затварят и предотвратяват обратния поток на кръв. Масажните методи зависят от етапа и мястото на развитие на разширени вени.

Процедурата трябва да започне с лек вибрационен масаж и ефект на компресия на въздуха, като постепенно се увеличава интензивността му. Ефектите от вибрационен масаж и въздушно компресиране могат да облекчат умората не само на краката, но и на цялото тяло. Те имат противовъзпалително и обезболяващо действие. Вибрационните и въздушно-компресионните ефекти активират и подобряват работата на нервната, кръвоносната и лимфната системи.

Под влияние на вибрационните вибрации работната капилярна мрежа се разширява и резервните капиляри се отварят. Поради това се увеличава притокът на кръв към натрупаните тъкани, клетките се насищат с кислород, стените на кръвоносните съдове се укрепват и стават еластични.

Традиционна медицина при разширени вени

• Във вените под коляното се инжектира втвърдяващо вещество, което съединява стените на вените. Вените от слабините до коляното се оголват чрез операция: този метод води до по-дълготрайни резултати.