bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Ранички и драскотини – практически съвети, лечение

Леките ранички и драскотини заздравяват от само себе си, ако не се замърсяват и пациентът е здрав. Дълбоките срязвания, особено ако са замърсени с пръст, може да съдържат спори на тетанус, така че жизненоважно е да се направи пълна имунизация срещу тетанус. Следните лечения са съвети за облекчаване на болката, за почистване на раничките и за по-бързото им оздравяване.

Ранички и драскотини

Как да не допуснем нагнояване на раната

Изборът на схема на лечение зависи от фазата на процеса на рани. На етапа на образуване на гнойни огнища основната задача на хирурзите е да почистят раната, да ограничат възпалението, да се борят с патогенните микроорганизми и да проведат детоксикация, ако е необходимо. На втория етап се предприемат мерки за стимулиране на регенерацията, възможно е наслояване на ранни вторични конци или провеждане на присаждане на кожата. На етапа на затваряне на раната се стимулира образуването на епитела.

Какво означава незаздравяваща драскотина на кожата

Използването на нестероидни противовъзпалителни средства
Процесът на заздравяване на рани е свързан с прикрепването на тромбоцитите към стените на повредените съдове и с образуването на тромб, който трябва да запуши раната. И едно от свойствата на нестероидните противовъзпалителни средства е просто нарушение на процеса на залепване на тромбоцитите. Ако се нараните, спрете приема на НСПВС.

На първо място, това са лекарства на базата на аспирин, ибупрофен, диклофенак.

Висока кръвна захар (диабет)
За да заздравее раната, лимфоцитите трябва да се придържат към стената на повредения съд и да започнат работа по унищожаването на микробите. Но при диабет лимфоцитните рецептори се променят, поради което те не могат да се придържат към съдовата стена. В резултат на това раната не заздравява за дълго време и се превръща в порта за инфекция.

Ако раните ви не зараснат дълго време, измерете кръвната си захар.

Злоупотреба с алкохол
След образуването на кръвен съсирек постепенно се образува кора, която покрива раната. След това от специални колагенови нишки трябва да се образува белег, който ще затвори раната и ще я предпази от инфекция. При пиещо лице процесът на образуване на колагенови нишки се инхибира. Ето защо алкохолиците лекуват прости драскотини толкова дълго.

 • Етерично масло от Здравец (Geranium Macrorrhizum), Bioherba, 10 мл

  Етерично масло от Здравец (Geranium Macrorrhizum), Bioherba, 10 мл

  Цена:

  Редовна цена: 9,89 лв.

  Промо цена 8,90 лв.

  -10%

 • Лечение на ранички и драскотини

  Практически съвети при ранички и драскотини

  • Измийте наранената кожа с топла сапунена вода и отстранете всички остатъци. За да спрете кървенето,натиснете мястото с абсорбираща се стерилна кърпичка.Ако е възможно, вдигнете нависоко разраненото място.

  След като спрете кървенето, направете превръзка от марля или лейкопласт.

  Аромотерапия ранички и драскотини

  • Силно антисептично действие има маслото от чаено дърво, а от здравец - помага за оздравяването. Капнете по няколко капки от всяко от тях във водата, с която ще промиете раничката.

  Хомеопатия ранички и драскотини

  • Мехлем от невен предотвратява отравянето на кръвта и успокоява охлузванията и раничките.

  • Ако се безпокоите от тетанусова инфекция, вземайте на всеки час ледум (Ledum)  до шест дози.

  Цветолечение на Бах

  • Rescue Remedy премахва шока от нараняването.

  Народна медицина ранички и драскотини

  • Захарта заздравява раничката и не позволява образуването на струпеи: поръсете обилно почистената драскотина или раничка с гранулирана бяла захар и я покрийте с марля.Изплакнете и повторете четири пъти до края на деня.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Етерично масло от Чаено дърво (Tea Tree oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Чаено дърво (Tea Tree oil), Bioherba, 10 мл

   Цена:

   Редовна цена: 4,84 лв.

   Промо цена 4,36 лв.

   -10%

  2. Обикновен Див Здравец рязан корен - при обилна менструация и язва, Geranium macrorrhizum