Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Проблеми с ноктите - лечение, практически съвети

Здравите нокти са нечупливи, гладки и розови. Най-често срещаните проблеми са гризане на ноктите, нокти,които се раздвояват или чупят лесно, образуване на бели ивици, гъбични инфекции и забавен растеж.

Проблеми с ноктите

Лечение

Практически съвети

• Редовно си правете маникюр. Изпилявайте всички остри  ръбове, които ви изкушават да ги изгризете.Кожичките трябва да са меки, изтиквайте ги назад след всяко измиване на ръцете.

• За тези, които гризат ноктите: намажете ги с горчиво алое, което може да намерите в билковите аптеки.Горчивият вкус ще потисне желанието за гризане.

• За чупливите нокти: увредените нокти и кожички възпират растежа си. Кожичките трябва да се изтикват назад чрез леко масажиране с крем след къпане. Масажирайте с пръсти, никога с остри предмети.

• Поддържайте формата на ноктите, като ги пилите редовно.

Хранене

• Недостигът на желязо може да причини проблеми с ноктите. Най-типичният признак е изкривяването на ноктите, Недостигът на желязо прави ноктите крехки и лесно чупливи. За да увеличите приема на желязо,яжте червено месо, в риба, в птиче месо и зелени листни зеленчуци. Витамин С увеличава абсорбирането на желязото затова включете в храната си портокали и грейпфрути или техния сок. Не пийте чай преди, по време на или след хранене, тъй като той възпрепятства абсорбирането.

• Чупенето и разслояването може да се дължат на липсата на витамин А и протеин. Всекидневно приемайте черен дроб, рибено масло и морковен сок.

• Гъбичните инфекции и инфектирането на кожата в основата на ноктите (пароникия) се успокояват след увеличаване приема на витамин В комплекс, който  се съдържа в бирената мая. (Разтваряйте по 1 чаена лъжичка в чаша вода или друга напитка 3 пъти дневно.) всеки ден яжте много „Живо" кисело мляко или вземайте добавки Lасtоbасillus асidophillus. Разтворете в чаша минерална вода 1 ч. л. Lactobacillus acidophillus, 1 ч. л. Bifidobacteria на прах и  1/2 ч. л. Lactobacillus bulgaricus (ще намерите в магазините за здравословна храна) и  пийте 3 пъти дневно.

• Белите петънца по ноктите са признак за недостиг на цинк или витамин В 6. Това може да се излекува, като се увеличи употребата  на птиче месо и риба, пълнозърнести храни, бирена мая и житни кълнове.

Тъканна солева обмяна

• Вземането на силициев двуокис до 4 пъти на ден подпомага растежа на здрави нокти

Упражнения

• Упражненията с пръстите на ръцете (писане на машина, свирене на пиано, занимаване с някакъв занаят)ускоряват растежа на нокътната тъкан. Редовното масажиране за изтикване кожичките назад също помага.

Традиционна медицина

• Лечението се състои в отстраняването на недостига на хранителни вещества или здравни нарушения като гъбна инфекция, псориазис, заболяване на щитовидната жлеза или дихателни смущения.

 

  1. SUPER STRESS VITAMIN В COMPLEX WITH VITAMIN C 100 CAPSULES, СУПЕР СТРЕС, B КОМЛЕКС С ВИТАМИН С, 100 КАПСУЛИ
  1. ЦИНК ЦИТРАТ 30 МГ, 60 КАПСУЛИ

  1. Bитамин C с шипка, 100 капсули, 450 мг, Биохерба