bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Припадъци – лечение, практически съвети, цветолечение на Бах

Какво представляват припадъците

Временна загуба на съзнание в резултат на недостатъчното оросяване на мозъка. Обикнонвено се причинява от болка, шок, уплаха, глад или недостиг на кислород. Честите припадъци са признак на по-сериозно заболяване и трябва да се  обърнете към лекар.

Припадъци

Колко вида припадъци има

Тонично-клонични гърчове

Тонично-клоничният гърч се характеризира с конвулсии, при които тялото на човека се опъва, ръцете са огънати, краката, главата и шията са удължени и челюстите се компресират рязко - това е фазата на "тоника". Човек пада на земята, понякога издава дрезгав писък и губи съзнание за няколко минути. По това време дишането изглежда затруднено или спира, тялото изтръпва, в устата може да се образува слюнка и може да се появи инконтиненция на урина. Това е „клиничната“ фаза. След известно време мускулните потрепвания отшумяват и съзнанието се връща. Човек известно време се чувства объркан и сънлив от интензивна мускулна работа.

Абсцеси (известен по-рано като „дребен мал”)

Отсъствието е генерализирана атака, която най-често се наблюдава при деца от три до четиринадесет години. Пристъп на абсцес изглежда много по-мек, отколкото тонично-клоничен, и всъщност понякога изглежда като мечтане. Затова учителите в началните училища често забелязват това заболяване по-рано от всички останали.

Миоклонични припадъци

Миоклоничните припадъци могат да бъдат описани като потрепвания или контракции на цялото тяло или мускулна група, които обикновено са краткотрайни и траят само няколко секунди. Хората без епилепсия също могат да изпитат миоклонус, но миоклоничните гърчове с епилепсия обикновено причиняват необичайни движения от двете страни на тялото едновременно.

Клонични припадъци

С клонични атаки се появяват многократни потрепвания и мускулни крампи. Важно е да се отбележи, че ограничаването или промяната на позицията на човек не може да спре тези движения по време на атака. Клоничните гърчове се считат за редки.

Атонични припадъци

По време на атонична атака мускулите изведнъж губят тонуса си (или „сила”) поради временни промени във функционирането на мозъка. Тези припадъци са краткотрайни и обикновено траят 15 секунди или по-малко. Атоничните припадъци обикновено се появяват в детството и продължават до зряла възраст. Въпреки че човек обикновено не губи съзнание и самите припадъци не водят до телесни наранявания, индиректните наранявания могат да бъдат причинени поради падане поради липса на мускулен контрол. Атоничните атаки понякога се наричат ​​„пожарни припадъци“ или „атаки на падане“.

Диагностика на припадъците

При припадъците промените могат да бъдат открити на ЕЕГ. Рентгенографията на черепа показва също малки размери на фонтанела или ранното им затваряне, наличието на впечатления от пръсти, увеличени размери на черепа с хидроцефалия, вътречерепна хипертония, промени в контурите и огнища на калцификация. С реоенцефалография може да се открие асиметрия на кръвоснабдяването на мозъка и промяна в неговия кръвоток и кръвоснабдяването. Може би използването на пневмоенцефалография, ангиография, ехоенцефалография и други изследвания.

Цереброспиналната течност също се изследва и се открива повишение на налягането до 140 mm вода. Примес на кръв в цереброспиналната течност, броят на клетките и протеина се увеличава. С биохимичен кръвен тест можете да откриете хипокалциемия, хипогликемия, рахит, алкалоза, които са причините за пристъпите.

Лечение

Практически съвети при припадъци

• Асо някой припадне, не го изправяйте в седнало положение; в легнало положение кръвта лесно достига до мозъка. Ако пациентът диша нормално, леко вдигнете краката му и ги задръжте така около 15 минути,  след като дойде в съзнание. Ако не дойде в съзнание до няколко минути, веднага извикайте спешна медицинска помощ, а ако дишането е спряло, направете му изкуствено дишане.

• Ако някой почувства симптомите за припадък виене на свят, гадене, отпадналост или обилно изпотяване, трябва да седне  на един стол с глава между коленете. Трябва да му се разхлабят дрехите и да му се охлади тялото. Дайте му да пие вода и разтворете прозорците, за да  влезе повече кислород.

Цветолечение на Бах

• След като започне да идва в съзнание, трябва да му се дадат 4 капки от Rescue Remedy.

Акупресура при припадъци

Следните точки връщат равновесието и ободряват. Прилагат се, ако се чувствате пред припадък или ако свестявате припаднал човек:

• Натиснете силно за около минута точката между основата на носа и горната устна. Свийте ръцете в юмруци и разтъркайте с тях областта под кръста за около минута.

• Разтрийте точката между палеца на крака и втория пръст около 30 секунди.

Традиционна медицина при припадъци

• Честите припадъци изискват медицинско изследване. Лечението цели да се отстрани причината за тях.

 

Продукти свързани със статията

 1. Капки на Д-р Бах, Gorse / Жълтуга, Bioherba, 50 мл

  Капки на Д-р Бах, Gorse / Жълтуга, Bioherba, 50 мл

  Цена: 7,69 лв.

 2. Капки на Д-р Бах, Impatiens / Слабонога, Bioherba, 50 мл

  Капки на Д-р Бах, Impatiens / Слабонога, Bioherba, 50 мл

  Цена: 10,99 лв.

 3. Капки на Д-р Бах, Olive / Маслина, Bioherba, 50 мл

  Капки на Д-р Бах, Olive / Маслина, Bioherba, 50 мл

  Цена: 8,80 лв.