bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Незадържане на урина - практически съвет, хомеопатия, упражнения

Как функционира пикочният мехур

Пикочният мехур е сферичен кух мускулен орган, в който първо се натрупва урина и след това се отделя урина. Пикочният мехур е разположен в таза и се поддържа от тазовите мускули.

 • Птиче просо стрък - при напикаване и пясък в бъбреците, Lithospermum Officinale
 • Полски Хвощ стрък - при пясък и камъни в бъбреците, Equisetum arvense
 • Една тръба, простираща се от пикочния мехур, която извежда урината от тялото, се нарича уретра. Пръстенообразните мускули на уретрата (сфинктери) го държат затворен, така че урината да не може да изтече сама, докато не отпуснете сфинктера.

  Незадържане на урина причина

  Невъзможността да се контролира уринирането може да се дължи на нараняване, болест или слабост на мускулите, контролиращи пикочния мехур. При мъжете това може да е симптом за проблеми с простатата. Ранни признаци са изпускането на урина при кашляне, смях или Вдигане на тежки предмети. Невъзможност за контрол на уринирането може да се появи след раждане като резултат от отслабването на долните тазови мускули.

 • Хортензия корен за бъбреци, Bioherba, 250 мг, 100 капсули

  Хортензия корен за бъбреци, Bioherba, 250 мг, 100 капсули

  Цена:

  Редовна цена: 20,89 лв.

  Промо цена 18,80 лв.

  -10%

 • BladderSense WomenSense - при уринарна инконтиненция, 90 капс.

  BladderSense WomenSense - при уринарна инконтиненция, 90 капс.

  Цена:

  Редовна цена: 45,52 лв.

  Промо цена 42,78 лв.

 • Незадържане на урина симптоми

  Незадържане на урина симптоми при жените

  Инконтиненцията при жените е сравнително лесна за откриване. Основният симптом е неволевият поток на урината. Това може да бъде едновременно с повишаване на интраабдоминалното налягане (стрес уринарна инконтиненция) или без него (неотложна уринарна инконтиненция). Също така се подчертава такава форма като енурезис - неволни актове на уриниране, които най-често се срещат в съня. По правило това се наблюдава от детството.

  Принудителното уриниране може да доведе до повишена психо-емоционална раздразнителност на жената. На този фон могат да се развият различни психосоматични заболявания.

  Незадържане на урина

  Незадържане на урина симптоми при мъжете

  Лечение

  Практически съвет

  • Някои лекарства,особено предписаните за високо кръвно налягане, оказват влияние върху контрола на пикочния мехур. Попитайте лекаря си за възможния ефект на лекарствата, които вземате, и ако те са причината за незадържането, помолете да Ви изпишат заместители.

  • Ако при уриниране усещате щипене или парене, незадържането може да е причинено от цистит, който се лекува    сравнително лесно.

  • Поддържайте чиста и суха областта около гениталиите. Измивайте се след ходене до тоалетната. Избягвайте употребата на ароматизирани сапуни, талки дезодоранти вгениталната област. Носете памучно бельо и избягвайте изкуствените материи и силно пристегнатите дрехи.

  • Ходете до тоалетна само когато мехурът ви е пълен. Не свиквайте с предварителните облекчавания,които не позволяват на мехура да се напълни и да работи нормално. Пийте най-малко 2 литра течности през целия ден. Това ще осигури правилно натоварване на мускулите, поддържащи пикочния мехур.

  Видове незадържане на урина

  Императивна инконтиненция на урина.
  Стрес на уринарна инконтиненция.
  Несъзнателно уринарно инконтиненция.
  Непрекъснато изтичане на урина.
  Нощно незадържане на урина.
  Изтичане на урина след приключване на уринирането.

  Диагностика при незадържане на урина

  За да се предпише лечение, е необходимо да се установи причината и вида на инконтиненцията на урината, за това се извършва цялостна диагноза:

  подробна консултация и преглед в гинекологичния стол;
  водене на дневник за уриниране: в продължение на няколко седмици е необходимо да се определи честотата на уриниране и количеството отделена урина;
  Ултразвук на бъбреците и пикочния мехур;
  фиброцистоскопия (изследване с мек цистоскоп);
  преминаване на тестове.

  Хранене

  • Излишното тегло упражнява натисквърху мускулите, контролиращи пикочния мехур. Ако сте с наднормено тегло, ще Ви бъде трудно да се справите с незадържането, затова опитайте да свалите излишните килограми, като следвате диетата, посочена враздела затлъстяване.

  • Напрягането вследствие на запекотслабва мускулите на пикочния мехур. Приемайте повече богата на целулоза храна и следвайте препоръките от раздел запек.

  Хомеопатия

  • За неволно уриниране след лягане или намокряне на краката: съсънка (Рulsatilla).

  Да се взема 4 дни по три пъти дневно и да се повтори при необходимост.

  Китайска медицина

  • При подобно състояние обикновено се препоръчва чай от обикновена сладка папрат.

  Упражнения

  • Мускулите, които трябба да тренирате, са долните тазови мускули, които контролират уринирането. За да установите разположението на тези мускули, опитайте се да прекъснете уринирането. След това се опитайте да стегнете (свиете) и отпуснете мускулите, когато не уринирате. Практикувайте свиване и отпускане на тези мускули всеки ден (без да уринирате). Отначало те ще са слаби, затова започнете с няколко стягания, но ги правете често (най-малко 5 стягания 10 пъти на ден); постепенно увеличете до 10 стягания 10 пъти дневно или повече. Можеда свивате долните тазови мускули, докато седите, лежите или стоите, докато работите, готвите или гледате телевизия. Подобрението ще бъде бавно, но ако редовно правите тези упражнения, мускулите ще заякнат. Един или два пъти седмично проверявайте напредъка си, като се опитвате да прекъснете уринирането: след 6 или 8 седмици упражнения трябва да усетите, че спирането на уринирането би било лесно.

  Традиционна медицина

  • На жените може да бъде препоръчано хормонално заместване, ако мускулът при отбора на мехура е отслабнал врезултат на менопаузата. Може да се използва и физиотерапия: леко електрическо стимулиране на съкращенията на долните тазови мускули или вътрешно тре-ниране чрез тежести, при което тежки топки се поставят въввагината, за да усилят и тонизират мускулите.

   

   

  Продукти свързани със статията

  1. Сладка Папрат корен рязан BOF - при глисти, Polypodium vulgare
  2. Пулсатила, PULSATILLA CH 9, Боарон

   Пулсатила, PULSATILLA CH 9, Боарон

   Цена: 5,33 лв.

  3. Ultimate Bladder Control Контрол върху пикочния мехур, 262 mg, 60 V-капс.

   Ultimate Bladder Control Контрол върху пикочния мехур, 262 mg, 60 V-капс.

   Цена:

   Редовна цена: 40,39 лв.

   Промо цена 37,97 лв.

  4. Нийм кора - имунитет и детокс, Azadirachtae Cort

   Нийм кора - имунитет и детокс, Azadirachtae Cort

   Цена: 3,34 лв.

   Не е в наличност

  5. Омайниче корен - при диария, Geum urbanum

   Омайниче корен - при диария, Geum urbanum

   Цена: 5,42 лв.

   Не е в наличност