bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

НЕЗАДЪРЖАНЕ НА ФЕКАЛИИ, СИМПТОМИ И ЛЕЧЕНИЕ, БИЛКИ

Какво представлява състоянието незадържане на фекалии

 • Бял Хуск Фибри - Псилиум, при запек, Plantago Psyllium Husk

  Бял Хуск Фибри - Псилиум, при запек, Plantago Psyllium Husk

  Цена: 1,74 лв.

 • Зърнастец кора рязана - при запек, Rhamnus frangula

  Зърнастец кора рязана - при запек, Rhamnus frangula

  Цена: 1,98 лв.

 • Временна загуба на контрол върху червата може да се появи при диария. Постоянната неконтролируемост е резултат от задръстване на червата - те са запушени от фекалии, причиняващи възпаление, което води до неконтролируемото изпускане на малки части. Друга причина могат да бъдат нараняването на аналните мускули при операция или раждане, както и деменцията и парализата.

  НЕЗАДЪРЖАНЕ НА ФЕКАЛИИ

  Етиология на заболяването, незадържане на фекалии

  Психологическа травма или психично заболяване.
  Нараняване на ануса, което често се наблюдава след раждане или неестествени сексуални отношения.
  Поражението на сакралните спинални центрове, което води до парализа на мускулите, които осигуряват сфинктера.
  Болест на Гиршпрунг

  Класификация според тежестта на болестта и поставяне на диагноза

  При първоначалното назначаване колопроктологът ще ви помогне да определите тежестта на фекалната анална инконтиненция и нейния ефект върху вашия начин на живот. При установяване на историята на живота на пациента могат да бъдат открити много улики, които показват причината за заболяването. Така например, при преглед на пациент на жена, е необходимо да се знае историята на раждането. Много бременности, големи плодове, използването на акушерски щипци или епизиотомия могат да причинят увреждане на мускулите и нервите по време на раждане. В някои случаи съпътстващото хронично заболяване или продължителната употреба на определени лекарства може да играе роля в развитието на фекална инконтиненция.

  Необходимо е да се изследва перинеума и дигитално изследване на аналния канал и ректума. С този преглед можете веднага да определите нараняването на мускулите на аналния канал. Освен това можете да използвате ултразвуково изследване на аналния канал, за да определите структурата му и възможните дефекти.

  Често за по-пълно и точно изследване на структурата и функционирането на аналния канал са необходими допълнителни изследвания. По време на изследване, наречено анална манометрия, тънък катетър измерва и записва параметрите на релаксация и компресия на мускулите на аналния канал. Този метод определя колко слаби или силни са тези мускули. Друго изследване ни позволява да определим правилната функция на нервите, инервиращи аналните мускули.

  Последствия от незадържане на фекалии

  За да се предотврати появата на енкопреза, ще е необходима навременна корекция на психични и соматични разстройства или травматични заболявания, тъй като лечението на болестта в напреднали стадии не винаги позволява постигане на желания ефект.

  Билки

  • За лениви черва специалистът по билките Саймън Милс препоръчва следната смес: 4 чаени лъжички псилиум, 2 чаени лъжички цвят от лайка и 1 чаена лъжичка кора от зърнастец. Стрийте сместа на прах и вземайте по една чаена лъжичка дневно.

  • Силно разслабително средство, което трябва да се използва само за кратко време, е отварата от сена: сложете 1 чаена лъжичка изсушена кора (стрита или счукана) втенджера, прибавете чаша вода, изчакайте да кипне и оставете да ври 15 минути. Прецедете и пийте три пъти на ден.

  Хомеопатия

  Вземайте 4 дни 3 пъти дневно и повторете, ако е необходимо:

  • За незадържане при уриниране или изпускане на газове: Алое (Аlое).

  Хранене

  • Опитайте се да избегнете запека, като постепенно увеличите приема на богати на целулоза храни. Яжте повече пълнозърнести храни (хляб, ориз, варива), зрял фасул, пресни плодобе и зеленчуци. Сините сливи, смокините и овесените ядки са особено богати на целулоза.

  • Пийте най-малко 6 чаши вода на ден.

  Акупресура

  • Легнете по корем със свити колене. Разположете всички пръсти по средата на гърдите, където се съединяват ребрата, притискайте силно в продължение на 30 секунди; след това преместете ръцете на половината разстояние до пъпа, притискайте 30 секунди; преместете надолу между пъпа и срамната кост и притискайте силно още 30 секунди, като дишате дълбоко.

  Упражнения

  • Всеки ден ходете по 30 минути, бягайте или плувайтетри пъти седмично.

  Йога

  • Бързото коремно дишане спомага за активизирането

  на храносмилателната система: издишайте енергично, като използвате корема, след това вдишайте, като го отпускате. Повторете 10 пъти, като ритмично свивате и отпускате корема. Починете си 20 секунди и повторете още 10 пъти. За по-голяма ефективност правете това,докато изпълнявате полураменна стойка; легнете по гръб и вдигнете крака, като свивате коленете, ако е необходимо. Подпрете хълбоците с ръце, лактите са опрени на пода. Повдигнете краката до вертикално положение. Изпълнете горното дихателно упражнение, след това отпуснете краката на пода.

  Традиционна медицина

  • За облекчаване на запека могат да бъдат препоръчани глицерин или разслабителни супозитории (свещички).

   

  Продукти свързани със статията

  1. Бял Хуск Фибри - Псилиум, при запек, Plantago Psyllium Husk

   Бял Хуск Фибри - Псилиум, при запек, Plantago Psyllium Husk

   Цена: 1,74 лв.

  2. Лайка цвят екстра - при бронхиални проблеми и гастрит, Matricaria chamomilla
  3. Зърнастец кора рязана - при запек, Rhamnus frangula

   Зърнастец кора рязана - при запек, Rhamnus frangula

   Цена: 1,98 лв.