bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Неудобствата на зъбната протеза – практически съвети

Тези проблеми варират от много възпалена устна кухина до трудности при говоренето или дори до задържането на протезите на мястото им. Следните съвети ще ви помогнат да свикнете с протезите и да опазите венците си здрави.

 • Салвия лист – Градински чай, при кашлица и възпалено гърло, Salvia officinalis
 • Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

  Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

  Цена:

  Редовна цена: 5,69 лв.

  Промо цена 5,12 лв.

  -10%

 • Неудобствата на зъбната протеза

  Какво представлява зъбната протеза

  Протезите са частично или напълно подвижни или неотстраними. Някои са предназначени да заменят един зъб или дори част от него, докато други се използват за загуба на няколко зъба или дори на целия зъб. Съвременната стоматология може да реши почти всеки проблем, свързан със загуба на зъб. Като цяло всички протези могат да бъдат разделени на две големи групи - сменяеми и несъбираеми. Подвижна помощ при загуба на по-голямата част от зъбите. Това са структури, които са прикрепени към венците с помощта на анатомично оформени плочи. Този дизайн може да бъде премахнат по всяко време. Фиксираните протези се използват главно в случаите, когато един или част от зъб е загубен, въпреки че най-новата технология за протезиране ви позволява да поставите фиксирани протези, дори когато няма зъби в устата. Монтирането, отстраняването и подмяната на фиксирани протези се извършва от зъболекаря. За инсталирането на всеки вид протеза има индикации и противопоказания, те се различават по здравина, издръжливост, естетика и, разбира се, цена.

  Кога се налага да се постави зъбна протеза

  Малцина успяват да запазят собствените си зъби, докато станат много стари. Първите „загуби“ могат да започнат много рано и трябва да се вземат мерки незабавно, защото сияйната усмивка е не само красота, но и здраве. Правилната оклузия и пълноценното функциониране на зъбното колело са пряко свързани с приема на храна, а оттам и работата на стомашно-чревния тракт. Поставянето на цялостна или частична протеза, трябва да се напрви, веднага след загубата на зъб.

  Какви неудобства може да предзвика неудобната зъбна протеза

  Протезирането е необходимо в случай на загуба на един или ред зъби - лошото дъвчене на храната може да доведе до проблеми на стомашно-чревния тракт, възникват дефекти при произнасяне на редица звуци, проблеми с венците се нарушават, поради разграждане на костната тъкан на челюстта, започва постепенна деформация на зъбния зъб.

  Практически съвети при неудобства на зъбната протеза

  •  Постепенно свиквайте да си почивате от протезите. Не ги носете през цялото време; често давайте почивка на венците.

  •  Яжте полутечни храни, докато устата ви свикне с протезите.

  •  За да свикнете да говорите с протезите, упражнявайте се да четете на глас, когато сте сам. Може да ви отнеме известно време, докато свикнете но упражняването дава отлични резултати.

  •  Дори и с протези, редовно трябва да си почиствате устата.  Употребявайте много  мека четка за  венците, след което изплакнете добре.

  •  Залепваща се зъбна гумичка (можете да я намерите във всяка аптека) задържа протезите на мястото им, докато свикнете с нея.

  Аромотерапия при неудобства на зъбната протеза

  •  Лавандуловото масло облекчава възпалените венци, а маслото от чаено дърво действа  антисептично: Капнете по две капки от всяко в чаша топла вода и изплаквайте устата сутрин и вечер.

  •  Изплакването на устата със запарка от червен градински чай действа ефикасно при възпалени или кървящи венци. 2 чаени лъжички от листата се заливат с чаша вряща вода, запарват се 15 минути и устата се изплаква.

  Традиционна медицина при неудобства на зъбната протеза

  • Ако страдате от неудобствата дълго време, идете на зъболекар; протези, които не пасват добре, разранени венци и инфекции са често срещани последствия, които могат да се лекуват.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Цена:

   Редовна цена: 5,69 лв.

   Промо цена 5,12 лв.

   -10%

  2. Лавандула сух цвят при стрес и безсъние, Lavandula angustifolia Mill
  3. Салвия лист – Градински чай, при кашлица и възпалено гърло, Salvia officinalis