Непоносимост към лактозата – симптоми и лечение
Какво представлява лактозата
Невъзможността да се усвои някоя от захарите, които се съдържат в млякото, може да доведе до подуване, образуване на газове, спазми в стомаха, повръщане и силна диария. Симптомите са подобни на тези при колит и понякога се грешат. Лактозната непоносимост се среща особено често при хора от африкански, средиземноморски и азиатски произход.
Видове лактозна непоносимостм причини
Има три вида непоносимост към лактоза. Различни фактори причиняват дефицит на лактаза, който е в основата на всеки тип.
Първична непоносимост към лактоза
Това е най-често срещаният вид непоносимост към лактоза. Хората с първична непоносимост към лактоза започват живота си, като произвеждат големи количества лактаза - необходимост за бебета, които получават всички хранителни вещества от млякото. Тъй като децата заместват млякото с други продукти, производството на лактаза обикновено намалява, но остава достатъчно високо, за да усвои количеството млечни продукти при нормална диета за възрастни.
При първичната непоносимост към лактоза производството на лактаза рязко спада, което затруднява усвояването на млечните продукти в зряла възраст. Първичната непоносимост към лактоза е генетично обусловена, което се среща при значителна част от хора с африканско, азиатско или латиноамериканско родословие. Това състояние е често срещано и сред средиземноморския или южноевропейския произход.
Вторична непоносимост към лактоза
Тази форма на непоносимост към лактоза възниква, когато тънките черва намаляват производството на лактаза след заболяване, нараняване или операция с използване на тънките черва. Сред заболяванията, свързани с вторична непоносимост към лактоза, са целиакия, бактериален растеж и болест на Крон. Лечението на основното разстройство може да възстанови нивата на лактаза и да подобри симптомите и симптомите, въпреки че това може да отнеме известно време.
Вродена или развиваща се лактозна непоносимост
Това разстройство се предава от поколение на поколение под формата на наследяване, наречено автозомно рецесивно. Недоносените деца също могат да имат непоносимост към лактоза поради недостатъчни нива на лактаза.
Симптоми и диагностика при непоносимост към лактоза
Признаците и симптомите на непоносимост към лактоза обикновено започват между 30 минути и два часа след ядене или пиене на храни, съдържащи лактоза. Общите признаци и симптоми включват:
диария
Гадене и понякога повръщане
Коремни спазми
подуване
газове
Запишете час при Вашия лекар, ако често изпитвате симптоми на непоносимост към лактоза след консумация на млечни продукти, особено ако се притеснявате дали ще получите достатъчно калций.
Лечение при непоносимост към лактоза
Хранене при непоносимост към лактоза
• Ако мислите, че имате трудности при смилането на млякото, проверете доколко го понасяте, като не употребявате никакви млечни продукти най-малко 2 седмици. Ако симптомите изчезнат, възможно е да имате лактозна непоносимост. Все пак, може би понасяте малки количества мляко. Постепенно прибавяйте малки количества към храната си, наблюдавайки кога започва някаква реакция. Може да съобразите храната си с количествата, които понасяте.
• Млякото е важен източник на калций. Ако намалите или престанете да пиете мляко, яжте много други богати на калций храни: консервирана риба (сардини или сьомга), соева извара, тъмнозелени листни зеленчуци, зрял фасул, сушени кайсии, сусамово семе.
• Можете да откриете, че понасяте „Живо" кисело мляко, което съдържа ензима, необходим за разграждането на млякото и което е богато на калций.
• Заменете млечните продукти със соево мляко и несъдържащи мляко заместители. Може би приемате мътеницата или козето мляко по-добре, отколкото обикновеното краве мляко.
• Лактазата - ензимът, който разгражда млякото в стомаха - може да бъде намерен бутилиран в магазините за здравословна храна. Когато го сипете в млякото и го оставите да престои една нощ, той разгражда лактозата и млякото няма да ви създава повече проблеми.
Традиционна медицина при непоносимост към лактоза
• Лекарите препоръчват заменянето на млечните продукти с продукти на соева основа. Често децата „надрастват" лактозната нетърпимост и на 10-12 години започват да приемат млечните продукти без проблеми.
Можем ли да си набавим ензима лактоза по друг начин?
За да се получи лактоза по изкуствен наичн се използват млечни гъби или дрожди Kluyveromyces fragilis. От краве мляко се отстранява част от лактоза чрез хидролиза, след което остатъчните вещества са напълно неутрализирани от ензима лактаза, получен от гъбички Аспергилус и Аспергилите.