Менструационен цикъл - нередовен или липсващ

Най-очевидните причини за липсата или нередовностти на менструалните цикли са бременността или началото на менопаузата. Жените, които не са имали менструален цикъл до 18 години, трябва да потърсят лекарска помощ При тези, които имат нередовна менструация, причините може да са свързани с теглото (затлъстяване или поднормено тегло, дължащо се на диета или неправилно хранене, хормонални смущения, стрес или прекалено натоварване).

Менструационен цикъл - нередовен или липсващ

Лечение

След като медицинският преглед е установил бременност, структурни нарушения или болест, може да използвате следните терапии за регулиране на менструацията.

Билки

• При закъснение на появяването на менструация у девойките се предписва отвара от кохош: сипете 1 ч.л. от изсушените корени в чаша вода, варете 10 минути и пийте 3 пъти на ден.

• Настойката от Vitex agnux castus спомага за регулиране на хормоналните функции; залейте 1 ч.л. от пресните плодове с чаша вряща вода, оставете да покисне 15 минути и пийте 3 пъти на ден.

Хомеопатия

• При прекъсване на менструацията след емоционален шок: самакитка (Aconite).

• При прекъсване на менструацията след тежка загуба и скръб: игнация (Ignatia).

Да се взема през 12 часа в продължение на 2 седмици

Китайска медицина

• Китайската медицина предлага приемането на топли храни, което подпомага редовната менструация: препоръчва се джинджифилов чай, пикантни яхнии и супи.

Хранене

• Изследванията показват, че недостатъчността на цинк и витамин В6 често води до липса на менструация. Храните, богати на витамин В6, са месото без тлъстини, житните кълнове и бирената мая. Може да вземате 25 г. витамин В6 и 1 таблетка В комплекс дневно. Богати на цинк са месото без тлъстина, птичето месо, рибата и дреболиите.

Упражнения

• Жените с наднормено тегло или тези, които са под строг тренировъчен режим, често страдат от нередовна или липсващи менструация. За появата на менструацията е необходимо да се поддържа минималното количество мазнинив организма.

Специализирана помощ

• Понякога менструацията може да се преустанови вследствие на емоционален шок, мъка, сексуална травма или други психологически причини. Обсъждането на тези проблеми със специалист психоаналитик може да помогне за възстановяване функционирането на яйчниците.

Традиционна медицина

• След като са били изяснени психологическите причини и в течение на няколко месеца проблемът не е изчезнал от само себе си, се прилага хормонално коригиране. Използват се лекарства от рода на кломифена.

 1. ДЖИНДЖИФИЛ , ИСИОТ КОРЕН МЛЯН
 1. ЧИЛИ МЛЯНО , ЧЕРВЕН ПИПЕР ЛЮТ
 1. Аконитум напелус, ACONITUM NAPELLUS CH 9, Боарон

  Аконитум напелус, ACONITUM NAPELLUS CH 9, Боарон

  Редовна цена: 4,20 лв.

  Промо цена 3,95 лв.

  6%