bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Махмурлук – предпазни мерки, симптоми, лечение

Махмурлук причини

Такава ситуация, като правило, възниква в случай на консумация на алкохол в дози, значително надвишаващи индивидуалния капацитет на човек да преработи целия алкохол. Това провокира натрупването на токсичен ацеталдехид.

Когато взаимодейства с допамин и норадреналин, се образуват тетрахидроизохолини и триптофан-карбонили. Тези вещества имат халюциногенна и психотропна активност. Ацеталдехидът във високи дози причинява загуба на съзнание, чувствителност и двигателна активност. Така махмурлукът не е нищо като отравяне с ацеталдехид.

Видът на консумираната напитка (коняк, бренди, уиски, джин, текила, ракия и др.) не влияе върху тежестта на махмурлука. Тук е стойността на превишаване на индивидуалната прагова доза. Смята се, че критичната доза на риска от махмурлук при здрави хора е 1 грам етилов алкохол на 1 килограм телесно тегло.

Така, за възрастен мъж, чието тегло е 80 килограма, тази доза риск е 80 милилитра чист етилов алкохол или 200 милилитра ракия.

 • Бяла върба кора - при артрит и ревматизъм, Cortex Salicis
 • Копитник стрък с корен - при алкохолизъм и тютюнопушене, Asarum europaeum
 • Махмурлук симптоми

  Състоянието на махмурлук се счита за серия от субективно неприятни усещания или симптоми, които се появяват няколко часа по-късно или на следващия ден след пиене на алкохол. Симптомите са главоболие, гадене, виене на свят и депресия след изпиването на големи количества алкохол. Много от тях се дължат на обезводняване и могат да се избегнат, като се пият големи количества вода преди лягане.
  Симптоми на махмурлука
  Тежко пулсиращо главоболие;
  Сухота в устата, киселини, жажда;
  Сърцебиене, нарушение на ритъма;
  Повишено отделяне на урина, нарушено изпражнение;
  Остра психическа представа за околната среда, треперене на крайниците и цялото тяло, раздразнителност;
  Зачервяване на очите, чувствителност към светлина и шум, загуба на апетит;
  Депресията може да обхване така наречената "адреналинова тъга" - вина, чувството, че предишния ден е направил нещо неподходящо и погрешно.

  Махмурлук – предпазни мерки, симптоми, лечение

  Предпазни мерки при махмурлук

  • Не пийте на гладен стомах.

  • Преди да пиете, вземете витамин В комплекс.

  • Преди да пиете, вземете 6-8 капсули етерично масло от жълта иглика.

  • Не смесвайте питиетата.

  • Яжте, докато пиете.

  • Пийте много вода, за да избегнете обезводняването.

  Лечение при махмурлук

  Билки при махмурлук

  Върбовата кора е естествен източник на салицил, активната съставка на аспирина. Направете отвара, за да премахнете най-напред главоболието: 2 чаени лъжички от кората се заливат с чаша вода, оставя се да ври на слаб огън 10 минути и се пие, докато е горещо.

  Хомеопатия при махмурлук

  • При заслепение от ярко осветление, гадене, но е невъзможно повръщането, гняв и агресивност: блювателен орех (Nux vomica).

  • При жажда за големи количества студена вода, силно главоболие, влошаващо се от най-лекото движение, желание за усамотяване: дива тиква (Bryonia).

  • С температура, миризлива пот и диария рано сутрин сяра (Sulphur).

  По 1 таблетка на всеки 30 минути до 6 дози и при необходимост се повтаря

  Съвети за интоксикация и бързо възстановяване

  • Излезте на чист въздух.

  • Не разчитайте на принципа: “Клин клин избива.“ Като се опитвате да премахнете махмурлука с още алкохол, вие само задълбочавате проблема и установявате опасния навик на продължителното пиянство.

  Хранене при махмурлук

  • Консумираното на въглехидрати уталожва симптомите на махмурлука. Прекрасно средство е банановият шейк: разбива се 1 банан в 1/2 чаша мляко с 2 супени лъжици мед. Бананът осигурява изгубения от консумирането на алкохол калий, млякото намалява киселините в стомаха, а медът вдига намалената кръвна захар.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Бяла върба кора - при артрит и ревматизъм, Cortex Salicis
  2. Бяла върба кора, Bioherba, 200 мг, 100 капсули

   Бяла върба кора, Bioherba, 200 мг, 100 капсули

   Цена: 10,99 лв.

  3. Витамин С с Шипка за имунитет, Bioherba, 450 мг, 100 капсули