bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лупус еритематодес – лечение, практически съвет

Лупус еритематодес причини

Вътрешно смущение в имунната система, при което белите кръвни телца, които обикновено атакуват вредителите в организма, сега се насочват към съединителната тъкан в тялото. Причиняват тежко възпаление, червен петнист обрив по бузите и основата на носа, гадене, умора, повишена температура, болки в ставите и загуба на тегло. Понякога лупус еритематодес може да доведе до проблеми с вътрешните органи - белите дробове, черния дроб и сърцето. Поради тази причина всеки вид лечение трябва да е съгласуван с лекар.

Какво представлява лупус еритематодес

Това е комбинация от няколко фактора - генетични; хормонални колебания на тялото по време на пубертета, бременност, период след аборт, период на менопауза; настинки, фактори на околната среда, тежък стрес, слънчева радиация, някои лекарства, инфекции, вируси, отслабена имунна система; депресия; Синдром на Рейно.

Колко често се среща лупус еритематодес

Системния лупус еритематозус е хронично многосистемно възпалително заболяване с автоимунен характер; Засяга главно млади жени. Най-често заболяването се проявява чрез артралгия и артрит, феномен на Рейно, зигоматични и други обриви, плеврит или перикардит, увреждане на бъбреците или централната нервна система, хематологична цитопения. Диагнозата се установява от наличието на клинични прояви и резултатите от серологичните тестове. Тежкият ход на активната фаза на заболяването изисква назначаването на кортикостероиди, в някои случаи имуносупресори.

 • Витамин Е течен, Bioherba, 50 мл

  Витамин Е течен, Bioherba, 50 мл

  Цена:

  Редовна цена: 22,00 лв.

  Промо цена 19,80 лв.

  -10%

 • Витамин В6, Bioherba, 10 мг, 100 капсули

  Витамин В6, Bioherba, 10 мг, 100 капсули

  Цена:

  Редовна цена: 10,99 лв.

  Промо цена 9,89 лв.

  -10%

 • Наследствен ли е лупус еритематодес и може ли да се предотврати

  Има много кожни заболявания, които имат различен ход и проявление. Лупусът е една от тези патологии, но малко хора знаят какво е това заболяване. Появява на лицето под формата на обрив, но има и други симптоми. Превенцията и лечението на лупус при възрастни отнема много време. И най-важното е, че болестта е хронична и изисква медицинско наблюдение през целия живот. Според статистиката патологията се среща при 5 милиона души по света, но въпреки това мнозина не са я срещали нито веднъж. Лупусният еритематозус е автоимунна патология, която влияе негативно върху дейността на всички органи и системи на организма, като постепенно унищожава тяхната функция. С точност може да се каже, че това е сериозно дифузно заболяване, което благодарение на антитела системно засяга вътрешните органи и системи на човешкия механизъм. В резултат на това се появява съдов компонент, който засяга съединителните тъкани. Между другото, лупусът получава името си, защото е придружен от специфични симптоми, един от най-основните е обрив по кожата на лицето, който прилича на ухапване от вълк. Той няма ясни контури и на външен вид е подобен на силуета на пеперуда, поради което заболяването се нарича още „синдром на пеперуда“.

  Статистиката показва, че по-голямата част от пациентите са жени (90%). В мъжката половина на човечеството е много рядко и като правило това се дължи на хормонални промени в организма. При мъжете защитната функция е по-изразена, което се предпочита от специални хормони - андрогени.

  Диагностициране на лупус еритематодес

  Диагнозата е доста трудна и сложна. Имунологичните нарушения са характерна особеност на това заболяване, а лабораторните изследвания са част от диагностичния алгоритъм. За да се избегнат грешки, лекарят (и пациентът) трябва да разберат каква е ролята на лабораторните тестове в диагностицирането на това заболяване и как правилно да интерпретират техните резултати.

  Лупус еритематодес симптоми

  Общото усещане за слабост, умора, повишена температура, болки в ставите и мускулите, главоболие, обрив по кожата на лицето по скулите под формата на пеперуда, повишена чувствителност към ултравиолетова радиация; подуване на краката, очите; подути лимфни възли; косопад; болка в гърдите при дълбоко дишане; анемия, депресия, гърчове, язви на устата.

  Лупус еритематодес – лечение, практически съвет

  Лечение на лупус еритематодес

  Практически съвет при лупус еритематодес

  • Някои лекарства могат да предизвикат лупус еритематодес: ако приемате някакви лекарства, обсъдете това с лекар.

  Хранене при лупус еритематодес

  • Промяната на количеството и вида приемани мазнини намалява възпалението, причинено от лупус еритематодес. Вместо месо и млечни продукти яжте повече риба, особено херинга, скумрия, сардина и сьомга. Жизненоважната съставка, съдържаща се в рибата, се нарича ейкоза-пентанова киселина и се продава в чист вид в магазините за здравословна храна.

  • Изследванията показват, че витамин Е помага при това заболяване. Вземайте до 800 мг. дневно. Мажете с масло или крем, които съдържат витамин Е.

  • Увеличеният прием на витамин В6 (пантотенова киселина) подобрява състоянието. В естествената си форми витаминът се намира в черния дроб, рибата, сиренето, пълнозърнестите храни, авокадото, карфиола, зрелия грах и зрелия фасул, ядките, фурмите и картофите.

  • Хората, страдащи от лупус еритематодес, често са алергични към някои храни.

  • Увеличете приема на селен, който се съдържа в пшеницата, кафявия ориз, овесените ядки, птичето месо и месото без тлъстина, дреболиите и рибата.

  Традиционна медицина при лупус еритематодес

  • За облекчаване на ставните болки лекарят ще ви предпише нестероидни противовъзпалителни лекарства за обрива - антималарични лекарства и кортикостероиди за треската.

  Продукти свързани със статията

  1. Витамин Е течен, Bioherba, 50 мл

   Витамин Е течен, Bioherba, 50 мл

   Цена:

   Редовна цена: 22,00 лв.

   Промо цена 19,80 лв.

   -10%

  2. Селен - за имунитет и щитовидна жлеза, Bioherba, 100 мкг, 100 капсули

   Селен - за имунитет и щитовидна жлеза, Bioherba, 100 мкг, 100 капсули

   Цена:

   Редовна цена: 13,19 лв.

   Промо цена 11,87 лв.

   -10%

  3. Витамин В6, Bioherba, 10 мг, 100 капсули

   Витамин В6, Bioherba, 10 мг, 100 капсули

   Цена:

   Редовна цена: 10,99 лв.

   Промо цена 9,89 лв.

   -10%