bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лечение на атеросклероза - предотвратяване, хранене, упражнения

Атеросклероза е заболяване, което засяга основните (големи) съдове. В този случай има отлагане на холестерола в стената на съда, което води до атеросклеротична плака, стесняване на отвора на плавателния съд. Това води до значителен спад на притока на кръв през засегнатия съд, а степента на понижаване на притока на кръв обикновено е пропорционална на степента на стеноза (стесняване) на съда.

 • Чай Сърдечен - с 14 билки, при високо кръвно и холестерол, насипен
 • Формула при Холестерол Cholesterol Essentials, Bioherba, 100 капсули
 • Постепенно стесняване на артериалните стени от мастни отлагания, които намаляват притока на кръв и водят до високо кръвно налягане и податливост на удари и сърдечни пристъпи. Това състояние е по-разпространено сред мъжете, отколкото сред жените, както и сред пушачите, хората с наднормено тегло или които водят заседнал начин на живот.

  Атеросклероза причини

  Несъмнено така наречените рискови фактори за атеросклероза са от голямо значение. Някои от тях  принадлежат към мъжкия пол, утежнени от атеросклероза и семейна наследственост. Други се дължат на храносмилателна затлъстяване, пушене. Други са частични (потенциално) елиминирани от диабет, различни видове метаболитни нарушения. Рисковите фактори включват също недостатъчна физическа активност, прекомерно емоционално натоварване и личностни черти на човек, ирационална диета (склонност към прекомерно хранене, предпочитание към храна, богати на животни мазнини и т. н.).

  Симптоми на атеросклероза

  Тези промени са по-често локализирани в аортата, сърцето, церебралните, бъбречните артерии и артериите на крайниците. Картината на заболяването и оплакването на пациента зависят от увреждането на някои артерии.
  По този начин, атеросклероза на коронарните артерии (сърдечни съдове) много често се проявява под формата на ангина, сърдечен пристъп. В сърцето на патологичния процес, т. е. заболяване, е нарушение на кореспонденцията между нуждата на сърцето от кръвоснабдяване и реалното му прилагане. Това несъответствие може да възникне, когато доставката на миокарда се поддържа на определено ниво, но необходимостта от него (напрежението или покой) или с намалено кръвоснабдяване (миокарден инфаркт) се е увеличила.

  Често тежките форми на атеросклероза на аортата могат да продължат асимптоматично. Пациентът може да има смачкване или парене болка зад гръдната кост, схващане на двете ръце, врата, гърба, горната част на корема. Но за разлика от ангината, тези болки траят дълго време, след това се укрепват, след това отслабват.

  Лечение на атеросклероза - предотвратяване

  Най-честите прояви на атеросклероза

  Най-честите прояви на атеросклероза на атеросклерозата на аортата са:

  пареща или натискаща болка в сърцето;
  болка в гърба, ръцете;
  силно изтръпване на краката;
  кръвното налягане се повишава до критични нива;
  има доста сериозни проблеми с гласа, дрезгавостта;
  започва затруднено преглъщане на храната;
  развива се коронарна болест на сърцето;
  възникват нарушения и патологии на аортата;
  с атеросклероза на аортата има проблеми със стомашно-чревния тракт, запек, подуване на корема;
  телесното тегло намалява, понякога до критични нива;
  мускулния тонус се губи.
  Атеросклерозата на аортата е опасна, трябва да потърсите помощ от специалист. Правилната терапия ще се отърве от атеросклерозата на кръвоносните съдове и ще възстанови нормалното състояние на аортата. Знайте, че не е трудно да се лекува атеросклерозата, ако започнете този процес своевременно и изберете правилните методи за контрол.

  Видове атеросклероза

  Проявите на атеросклерозата се формират в зависимост от това къде точно са се появили атеросклеротични плаки в съдовата система.

  1. Атеросклероза на коронарните артерии.

  Най-уязвимите места са коронарните артерии. Сърдечният мускул получава кръв през коронарните артерии. С образуването на плаки в артерията се блокира достъпът на кислород до сърцето, което води до ангина пекторис и миокарден инфаркт. Плаките, образувани в коронарните съдове, са предразположени към образуване на кръвни съсиреци.

  2. Атеросклероза на аортата.

  Аортата доставя кръв на почти всички системи и органи и когато се появят израстъци на която и да е част от нея или клон, това се отразява на състоянието на целия организъм по най-негативния начин.
  Склеротичните промени в каротидните артерии водят до мозъчносъдов инцидент. Това обикновено е придружено от силно главоболие, често световъртеж, шум в ушите и загуба на слуха и зрението.
  При атеросклероза на бъбречните артерии бъбреците са лишени от нормално кръвоснабдяване, което води до тежка хипертония. Склеротичната деформация на стените на бъбречните артерии води до бъбречна недостатъчност, до нефросклероза.
  Атеросклеротичните промени в аортата също могат да бъдат безсимптомни, като се откриват само по време на изследването.
  Атеросклерозата на мезентериалните артерии се проявява чрез пароксизмална болка в горната част на корема и различни нарушения на стомашно-чревния тракт.

  3. Атеросклероза на мозъчните съдове.

  Атеросклеротичните лезии на съдовете на мозъка водят до недостатъчност на неговото кръвообращение и до нарушаване на неговата функция. Един от първите симптоми на церебрална артериосклероза е увреждане на паметта при последните събития. В бъдеще има спад на интелигентността. Отбелязва се емоционалната нестабилност. Пациентите се оплакват от шум в главата, усещане за пулсации. Основната опасност от атеросклеротични лезии на мозъчните съдове е, че може да причини исхемичен инсулт. Могат да се появят и тремор на крайниците (синдром на Паркинсон).

  4. Атеросклероза на артериите на долните крайници.

  Първият признак на атеросклероза на артериите на долните крайници е болка в мускула на прасеца при ходене. С развитието на болестта болката обхваща целия крак. Прекалено малко кръв тече през артериите, което причинява пареща болка в мускулите, стъпалата изтръпват, а пръстите на краката стават цианотични. Постепенно мускулите на крака и стъпалото атрофират, язви се появяват на пръстите и в междупаливните пространства, се покриват с гнойна плака и са много трудни за лечение.

  Всички прояви на атеросклерозата вече са усложнения, е доста трудно да се диагностицира атеросклерозата в ранните етапи. Това може да стане само с помощта на специални диагностични тестове. Такова проучване може да бъде просто превантивно, тъй като все още няма оплаквания.

  Патогенеза на атеросклероза

  Множество теории за патогенезата на атеросклерозата се вписват в рамките на две основни положения: 1) първичното при атеросклероза е нарушение на липидния метаболизъм, а увреждането на артериалната стена е вторично; 2) основната връзка в патогенезата на атеросклерозата е увреждане на клетъчната, съединителната тъкан и други структури на артериалната стена с различна етиология.

  Предотвратяване и превенция на атеросклероза

  • Вижте хранителните препоръки по-долу.

  • Правете упражнения, като бързо ходене, колоездене или плуване, поне 3 пъти седмично.

  • Вземете мерки да ограничите стреса .

  Лечение на атеросклероза

  Ранна диагностика на атеросклероза

  Много често атеросклерозата протича неусетно, симптомите започват да се появяват, когато артериите са натоварени с плаки с 50-70%. Приблизително в 40% от случаите инфарктът на миокарда протича без предупредителни симптоми при хора, които се смятат за здрави. Ето защо е много важно да откриете атеросклеротични промени в асимптоматичния стадий - това ще ви позволи да вземете мерки преди атеросклерозата да доведе до тежки кардиологични усложнения.

  Ето рисковите фактори за развитие на атеросклероза:

  над 40 години при жените и над 30 години при мъжете;

  тютюнопушене (независимо от броя и вида цигари);

  повишаване на кръвното налягане над 140/90 мм. Hg. ст .;

  висок холестерол (общ холестерол - повече от 5 mmol / l, "лош" [LDL] холестерол - повече от 3 mmol / l);

  заседнал начин на живот (липса на ежедневно ходене за повече от 40 минути с едно движение);

  злоупотреба с алкохол

  наднормено тегло;

  невропсихично пренапрежение;

  наследственост.

  Ако сте открили поне един от изброените фактори, важно е да правите редовни прегледи на сърцето и съдовете. Периодичните сърдечни прегледи на етапа, в който „нищо не притеснява“ е най-добрият начин за предотвратяване на заболяването.

  Хранене на атеросклероза

  Атеросклерозата рядко се появява в страни, където се консумират малко мазнини и много целулоза.

  Следователно първите стъпки при лечението на тази болест започват с храненето:

  • Избягвайте мазнините, съдържащи се в червеното месо, пълномаслените млечни продукти, яйцата, тестените изделия, кокосовото и палмовото масло в закуските.

  • Заместете червеното месо с птиче и с риба.

  • Използувайте зехтин за готвене и за салати, заместете маслото с нискомаслен маргарин.

  • Увеличете употребата на целулоза, особено на плодове и зеленчуци, готвен сушен боб и овесени ядки.

  • Ограничете употребата на сол и захар.

  • Обогатете менюто си със зърнени храни, пресни плодове и зеленчуци. Избягвайте обработени и готови храни.

  • Увеличете употребата на цитрусови плодове, домати, картофи, ягоди и спанак, който е богат ни витамин С испоред изследванията предотвратява натрупването на вредния холестерол.

  Упражнения при атеросклероза

  • Упражненията предпазват организма от вредния холестерол.Най-добре е редовно да ходите, бягате, да плувате, да карате велосипед и да играете аеробика. Преди обаче да започнете нова програма, посъветвайте се ' с вашия лекар.,

  Традиционна медицина при атеросклероза

  • Антикоагулантните лекарства като аспиринът се предписват, за да ограничат образуването на тромби в кръвта и са особено полезни за хора, които вече са получавали удар или сърдечен пристъп. Васидилаторните лекарства са замислени като средство за „отпушване“ на артериите, но не са много ефикасни и не решават въпроса с дегенерацията на артериалните стени. По хирургичен път може да се разширят артериите или да се смени наранената част с вена или чрез синтетично присаждане.

  Билки и съчетания при атеросклероза

  При високо артериално налягане, коронаросклероза, атеросклероза. При виене на свят, главоболие, епилепсия, хистерия се използват следните билки и тяхното съчетание: стръкове от чубрица, стръкове от прозорче, корени от дилянка, клонки от бял имел, листа от мента, шишарки от хмел, цвят от глог, плод от глог, листа от маточина, листа ст бреза, цвят от черен бъз, корени от гръмотрън, цвят от лавандула, цвят от липа.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Чай Сърдечен - с 14 билки, при високо кръвно и холестерол, насипен
  2. Облепиха сушен плод – Морски зърнастец, при авитаминоза, Hippophae rhamnoides
  3. Слез цвят, Malva sylvestris

   Слез цвят, Malva sylvestris

   Цена: 3,38 лв.