bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лечение на анемия - хранене, китайска медицина

Какво представлява анемията

Анемията (или най-просто казано, малокръвието) е намаляване на броя на червените кръвни клетки, носещи кислород, или намаляване на количеството на ключов протеин, който носи кислород (хемоглобин) под определена стойност. Нормалните нива на хемоглобин и червени кръвни клетки са различни при различните групи пациенти, те са свързани с възрастта и пола. При мъжете хемоглобинът е по-висок, при жените обикновено е по-нисък. Същото се отнася и за броя на червените кръвни клетки.

 • Обикновен Див Лапад корен - при колит, Лопуш, Rumex crispus
 • Ферум фосфорикум,FERRUM PHOSPHORICUM CH 9, Боарон

  Ферум фосфорикум,FERRUM PHOSPHORICUM CH 9, Боарон

  Цена: 5,54 лв.

 • Анемията е хематологичният синдром, който се проявява като намаляване на броя на червените кръвни клетки и хемоглобина в кръвта. При тази патология пациентът има обща слабост, бледност на лигавиците и кожата, повишена умора, тахикардия, замаяност.

  Анемия причини

  Основната причина за анемия е дефицитът на желязо, витамин В12 или фолиева киселина. Анемията може да бъде причинена и от загуба на кръв поради стомашно-чревно кървене, което може да е свързано с приемането на определени лекарства, като Ацетилсалицилова киселина (аспирин) или ибупрофен, както и рак.

  При недостиг на хемоглобин, червения пигмент в кръвните клетки, който пренася кислорода. Най-често се дължи на недостатъчното съдържание на желязо в храната, макар да е от значение и загубата на кръв по време на менструация или стомашната язва.

  Какво представляват червените кръвни клетки

  Червените кръвни клетки (еритроцити) са най-многобройният клетъчен компонент на кръвта. Червените кръвни клетки съдържат хемоглобин, който свързва кислород в белите дробове и го транспортира до тъканите. Основната цел на червените кръвни клетки е да осигурят нормално снабдяване с кислород за тъканите и органите.

  Каква е честотата, класификация на анемиите

  - Анемия поради остра загуба на кръв;

  - Анемия поради нарушено производство на еритроцити: апластични, дефицит на желязо, мегалобластични, сидеробластични, хронични заболявания;

  - Анемия поради повишено разрушаване на червените кръвни клетки: хемолитична.

  В зависимост от тежестта на понижаването на нивото на хемоглобина се разграничават три степени на тежест на анемията: лека - ниво на хемоглобин над 90 g / l; средна - хемоглобин в диапазона от 90–70 g / l; тежка - ниво на хемоглобин под 70 g / l.

  Различни видове анемия се откриват при 10-20% от населението, в повечето случаи при жени. Най-честата анемия, свързана с недостиг на желязо (около 90% от цялата анемия), по-рядко анемия при хронични заболявания, още по-рядко анемия, свързана с дефицит на витамин В12 или фолиева киселина (мегалобластична), хемолитична и апластична.

  Анемията може да бъде от сложен произход. Може би комбинация от дефицит на желязо и анемия с дефицит на B12.

  Медицински изследвания при анемия

  Цялостно проучване, което взема предвид количествения и качествен състав на клетките, както и биохимичните параметри на кръвта, което ви позволява да идентифицирате признаци на желязодефицитна анемия.

  Метод на изследване

  Колориметричен фотометричен метод, проточна цитометрия, метод на SLS (натриев лаурил сулфат), кондуктометричен метод, имунотурбидиметрия.

  мерни единици

  Μmol / l (микромол на литър), * 10 ^ 9 / l (10 в ст. 9 / l), * 10 ^ 12 / l (10 в ст. 12 / l), g / l (грам на литър), % (процент), fl (фемтолитър), pg (пикограма).

  Какъв биоматериал може да се използва за изследване?

  Венозна кръв.

  Как да се подготвим за изследването?

  Изключете алкохола от диетата 24 часа преди изследването.
  Не яжте 12 часа преди изследването.
  Не приемайте лекарства в рамките на 24 часа преди анализа (според договореното с Вашия лекар).
  Елиминирайте физическия и емоционалния стрес 30 минути преди изследването.
  Не пушете 30 минути преди изследването.

  Анемия симптоми, как се установява наличието на анемия

  Симптомите и признаците на анемията се изразяват в умора, виене на свят, задъхване, разсеяност, чести простуди и инфекции, бледност и кръгове около очите. При децата може да се стигне до умствено изоставане и неадекватно поведение.

  Ако забележите бледост, умора и слабост, имате припадъци, недостиг на въздух, учестено сърцебиене, трябва да отидете на лекар. При анемия, причинена от липса на фолиева киселина в храната може да възникне стоматит (възпаление на лигавицата на устата), възпаление на езика, пожълтяване на кожата, мравучкане в ръцете и краката.

  Лечение на анемия

  Кръвопреливане при анемия

  Хората със сърповидно-клетъчна анемия са по-склонни да правят операция (по-често) от общата популация, поради усложнения, свързани с сърпови клетки като камъни в жлъчката, инфекции и проблеми със ставите. Операцията обаче може да доведе до усложнения, свързани със сърповите клетки.

  Преливането на кръв преди операцията може да помогне за избягване на усложнения чрез понижаване на нивото на анемия, разреждане на сърповите клетки и повишаване нивото на кислород в кръвта. Това намалява риска от запушване на кръвоносните съдове и предотвратява по-нататъшно увреждане.

  Има различни видове кръвопреливания. Основната задача на агресивния (интензивен) режим на трансфузия е да намали броя на сърповидните червени кръвни клетки в кръвта до определено ниво (обикновено сърповидните клетки се отстраняват и се въвеждат донорски клетки (обменна трансфузия)). Освен това намалява анемията. Основната цел на консервативния режим на кръвопреливане е да намали нивото на анемия, както и да намали процента на сърпови червени кръвни клетки в кръвта (ефект на разреждане), докато сърповите червени кръвни клетки не се отстраняват. Агресивният (интензивен) режим на кръвопреливане намалява процента на сърповидни червени кръвни клетки в кръвта на много по-ниско ниво в сравнение с консервативен режим на преливане.

  Лечение на анемия

  Хранене при анемия

  • Увеличете употребата на храни, богати на лесноусвоимо желязо. То се съдържа в говеждото, свинското, агнешкото месо, дреболиите, птичето месо, рибата, сушения грах, зеленчуците с тъмнозелени листа, сушените плодове. Желязото в животинските продукти е по-лесносмилаемо, отколкото в зеленчуците.

  • За да ускорите усвояването на желязото, включете в менюто си витамин С под формата на цитрусови плодове или сокове (портокал, грейпфрут или лимон). Не пийте чай непосредствено преди, по време на или веднага след хранене, тъй като затруднява усвояването на желязото.

  • Желязо в големи дози може да причини стомашно растройство и запек и да се окаже смъртоносно за деца. Освен това може да съперничи на други минерали, което води до нарушаване на хранителния баланс. Ако трябва да го вземате на опаковки приемайте го с комбинирани витамини и минерали като мед, селен, витамин В2, Be, В12, фолиева киселина витамин С и витамин Е.

  Китайска медицина при анемия

  . Цели да възстанови способносттана организма даусвоява желязо, като стимулира,дейността на далака със специални таблетки (Return Spleen tablets), известни също и като – ги пи уан.

  Тъканна солева обмяна при анемия

  . Калиев фосфат (Cals Phos), 4 пъти дневно помага за образуването на червените кръвни клетки.

  . Железен фосфат (Ferr Phos), улеснява усвояването на желязото в храните.

  Специализирана помощ при анемия

  . Акупунктурата лекува анемията

  Традиционна медицина

  . Вашия лекар ще търси скритата причина  за анемията и ще я лекува. Ако няма очевидна причина предписват се инжекции или таблетки желязо.

  Медикаменти, билки, които помагат при анемия

  Стабилно намален показател за концентрацията на хемоглобин и броя на червените кръвни клетки в кръвта е едно от най-често срещаните патологични състояния, диагностицирани сред цялото население на Земята. От няколкото разновидности на това заболяване най-често се среща анемия с дефицит на желязо. Според изследвания всеки четвърти жител на планетата страда от липса на желязо в организма. За да запълнете дефицита и да възстановите нормалния баланс на кръвните компоненти, можете да използвате препоръките и рецептите на алтернативната медицина.

  Анемията може да се развие поради липса на диета или недостатъчно усвояване на храни, съдържащи желязо, аминокиселини и витамини. Именно тези компоненти са необходими за синтеза на червените кръвни клетки. Диетата на пациент с анемия трябва да включва:

  Продукти, съдържащи желязо: ягоди, грозде, тиква, лук, чесън, картофи, копър, маруля, пъпеши, тиквички.

  Източници на витамини от групи В и С: червени боровинки, калина, череши, кайсии, царевица, глог, шипка, къпина, морски зърнастец, портокал, лимон, бяло зеле, патладжан.

  Домашни средства, билки и съчетания

  Храни, богати на аминокиселини: месо, черен дроб, мляко и млечни продукти.

  В случай на анемия е полезно да започнете деня с порция настъргани моркови, смесени със заквасена сметана или растително масло. Тази комбинация ще позволи пълно усвояване на мастноразтворими витамини.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Калиум сулфурикум, KALIUM SULFURICUM CH 9, Боарон

   Калиум сулфурикум, KALIUM SULFURICUM CH 9, Боарон

   Цена: 5,54 лв.

  2. Ферум фосфорикум,FERRUM PHOSPHORICUM CH 9, Боарон

   Ферум фосфорикум,FERRUM PHOSPHORICUM CH 9, Боарон

   Цена: 5,54 лв.

  3. ПАКЕТ ИМУНИТЕТ EXTRA PROTECTION

   ПАКЕТ ИМУНИТЕТ EXTRA PROTECTION

   Не е в наличност

  4. Тибетски капки на живота® с Прополис Тинктура за имунитет, Bioherba, 100 мл
  5. Пау Дарко - имуностимулатор, при грип и настинка, Bioherba, 370 мг, 100 капсули
  6. Облепиха Тинктура - при авитаминоза и умора, Bioherba, 50 мл