Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Ксантоматоза – предпазни мерки, лечение, хранене

Състояние, при което мастни, жълти образувания се натрупват в различни части на тялото: най-често в кожата, вътрешните органи, кръвоносните съдове, очите и мозъка. Ако тези образувания се появят само в клепачите, заболяването е познато като ксантелазма.

Ксантоматоза – предпазни мерки, лечение, хранене

Ксантоматоза причини

Основната причина за появата на ксантоматоза е нарушение на липидния метаболизъм с развитието на хиперлипидемия, което е състояние, при което кръвните нива на различни липопротеинови фракции рязко нарастват.

Такива нарушения могат да имат различна етиология, например, първичното нарушение на метаболизма на мазнините има пет разновидности, всяка от които е причинена от нарушаване на определено ниво на транспорт на мазнини и холестерол в тялото, но всички те имат същия резултат и причиняват натрупване на триглицериди и холестерол под формата на липопротеини, които при натрупване в кръвта нарушават неговите реологични свойства.

В резултат на такива промени, липидите започват да проникват в клетките и междуклетъчното пространство на кожните тъкани и сухожилия, като причиняват натрупвания там, които са визуално определени като ксантоми. Многократното образуване на такива натрупвания върху кожата се нарича ксантоматоза.

В допълнение към първични или генетични нарушения на метаболизма на мазнините, които са придружени от развитие на хиперлипидемия и ксантоматоза, има придобити нарушения, които могат да увеличат съдържанието на триглицериди и холестерол в кръвта.
Тези фактори включват захарен диабет, висок прием на мазнини от храна, хипотиреоидизъм, панкреатит, тежки форми на хепатит или цироза на черния дроб. В някои случаи хиперлипидемията с развитието на ксантоматоза се среща в напреднала възраст като част от комплекс от сенилни промени в организма. Най-често вторични или придобити форми на ксантоматоза се срещат при възрастни или възрастни хора, докато първичните, най-често, се откриват при деца. Патогенезата на липидните отлагания в кожата при вторични хиперлипидемии не се характеризира с различия.

Ксантоматоза симптоми

Ксантомите могат да имат различен вид, което до голяма степен зависи от причините за развитието на патологията. Има еруптивни ксантоми, които са първо червени, а след това жълтеникави, но пурпурен ръб остава около тях за дълго време. Те имат ясни граници и полусферична форма.

Грудковите ксантоми, характеризиращи се със симетрично подреждане, имат жълт или кафяв цвят и могат да достигнат доста големи размери. Плоските ксантоми, най-често срещани при някои видове ксантоматоза, са жълти петна или плаки, които най-често се появяват на дланите на ръката. В отделен тип заболяване, ксантомите на сухожилията и ксантелазмите, които са мастни натрупвания на клепачите, са изолирани.

Класификацията на ксантоматоза е неразривно свързана с разновидностите на нарушенията на липидния метаболизъм. Характерът на липидните образувания върху кожата и в други тъкани, възрастта на тяхното развитие, клиничното протичане и редица други фактори зависят от вида на тези нарушения. Всички причини за хиперлипидемия, които могат да причинят развитието на ксантоматоза, се разделят на две групи - първични и вторични.

Предпазни мерки при ксантоматоза

Насочени са към намаляването на мазнините и холестерола в организма.

Лечение при ксантоматоза

Хранене при ксантоматоза

• Избягвайте наситените мазнини,съдържащи се в продуктите от животински произход (месо и млечни произведения). Заменете червеното месо с птиче месо, риба и растителни белтъчини и използвайте обезмаслено мляко.

• Яжте умерени количества ненаситени мазнини, които понижават холестерола в кръвта. Съдържат се в повечето мазнини от растителен произход (с изключение на кокосовото и палмовото масло): за готвене използвайте зехтин и заменете маслото с растителен маргарин.

• Избягвайте сладоледа (вместо това яжте сорбет), сладкишите с мас, пикантните чипсове и пържените храни.

• Увеличете употребата на пълнозърнести храни, сложни въглехидрати (картофи, тестени изделия, ориз), зрял фасул и грах, пресни плодове и зеленчуци.

• Увеличете употребата на овесени и оризови трици, които намаляват холестерола.

• Яжте ядки и авокадо в разумни количества. Те съдържат наситена първична мазнина, за която се смята, че спомага за намаляването на холестерола.

• Яжте много риба, особено сьомга, тон, пъстърва, скумрия и сардина. Рибеното масло намалява холестерола.

Упражнения при ксантоматоза

• Аеробните упражнения спомагат за понижаване съдържанието на холестерол. Най-ефективни са действията, които ускоряват пулса и дишането за повече от 20 минути. Подходящи са и бягането, плуването, скачането и бързото ходене.

Релаксация при ксантоматоза

• Изследванията показват, че релаксацията спомага за понижаването на холестерола. Медитацията или упражненията по йога ще ви помогнат да се отпуснете напълно. От помощ са и касетите за релаксация и биологичното зареждане.

Традиционна медицина при ксантоматоза

• Препоръчва се храна, бедна на холестерол и богата на ненаситени мазнини. За намаляване на мазнините в кръвта се предписват съответните лекарствени средства.