bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Ксантоматоза – предпазни мерки, лечение, хранене

Състояние, при което мастни, жълти образувания се натрупват в различни части на тялото: най-често в кожата, вътрешните органи, кръвоносните съдове, очите и мозъка. Ако тези образувания се появят само в клепачите, заболяването е познато като ксантелазма.

Ксантоматоза – предпазни мерки, лечение, хранене

Ксантоматоза причини

Основната причина за появата на ксантоматоза е нарушение на липидния метаболизъм с развитието на хиперлипидемия, което е състояние, при което кръвните нива на различни липопротеинови фракции рязко нарастват.

Такива нарушения могат да имат различна етиология, например, първичното нарушение на метаболизма на мазнините има пет разновидности, всяка от които е причинена от нарушаване на определено ниво на транспорт на мазнини и холестерол в тялото, но всички те имат същия резултат и причиняват натрупване на триглицериди и холестерол под формата на липопротеини, които при натрупване в кръвта нарушават неговите реологични свойства.

В резултат на такива промени, липидите започват да проникват в клетките и междуклетъчното пространство на кожните тъкани и сухожилия, като причиняват натрупвания там, които са визуално определени като ксантоми. Многократното образуване на такива натрупвания върху кожата се нарича ксантоматоза.

В допълнение към първични или генетични нарушения на метаболизма на мазнините, които са придружени от развитие на хиперлипидемия и ксантоматоза, има придобити нарушения, които могат да увеличат съдържанието на триглицериди и холестерол в кръвта.
Тези фактори включват захарен диабет, висок прием на мазнини от храна, хипотиреоидизъм, панкреатит, тежки форми на хепатит или цироза на черния дроб. В някои случаи хиперлипидемията с развитието на ксантоматоза се среща в напреднала възраст като част от комплекс от сенилни промени в организма. Най-често вторични или придобити форми на ксантоматоза се срещат при възрастни или възрастни хора, докато първичните, най-често, се откриват при деца. Патогенезата на липидните отлагания в кожата при вторични хиперлипидемии не се характеризира с различия.

Ксантоматоза симптоми

Ксантомите могат да имат различен вид, което до голяма степен зависи от причините за развитието на патологията. Има еруптивни ксантоми, които са първо червени, а след това жълтеникави, но пурпурен ръб остава около тях за дълго време. Те имат ясни граници и полусферична форма.

Грудковите ксантоми, характеризиращи се със симетрично подреждане, имат жълт или кафяв цвят и могат да достигнат доста големи размери. Плоските ксантоми, най-често срещани при някои видове ксантоматоза, са жълти петна или плаки, които най-често се появяват на дланите на ръката. В отделен тип заболяване, ксантомите на сухожилията и ксантелазмите, които са мастни натрупвания на клепачите, са изолирани.

Класификацията на ксантоматоза е неразривно свързана с разновидностите на нарушенията на липидния метаболизъм. Характерът на липидните образувания върху кожата и в други тъкани, възрастта на тяхното развитие, клиничното протичане и редица други фактори зависят от вида на тези нарушения. Всички причини за хиперлипидемия, които могат да причинят развитието на ксантоматоза, се разделят на две групи - първични и вторични.

Предпазни мерки при ксантоматоза

Насочени са към намаляването на мазнините и холестерола в организма.

Лечение при ксантоматоза

Хранене при ксантоматоза

• Избягвайте наситените мазнини,съдържащи се в продуктите от животински произход (месо и млечни произведения). Заменете червеното месо с птиче месо, риба и растителни белтъчини и използвайте обезмаслено мляко.

• Яжте умерени количества ненаситени мазнини, които понижават холестерола в кръвта. Съдържат се в повечето мазнини от растителен произход (с изключение на кокосовото и палмовото масло): за готвене използвайте зехтин и заменете маслото с растителен маргарин.

• Избягвайте сладоледа (вместо това яжте сорбет), сладкишите с мас, пикантните чипсове и пържените храни.

• Увеличете употребата на пълнозърнести храни, сложни въглехидрати (картофи, тестени изделия, ориз), зрял фасул и грах, пресни плодове и зеленчуци.

• Увеличете употребата на овесени и оризови трици, които намаляват холестерола.

• Яжте ядки и авокадо в разумни количества. Те съдържат наситена първична мазнина, за която се смята, че спомага за намаляването на холестерола.

• Яжте много риба, особено сьомга, тон, пъстърва, скумрия и сардина. Рибеното масло намалява холестерола.

Упражнения при ксантоматоза

• Аеробните упражнения спомагат за понижаване съдържанието на холестерол. Най-ефективни са действията, които ускоряват пулса и дишането за повече от 20 минути. Подходящи са и бягането, плуването, скачането и бързото ходене.

Релаксация при ксантоматоза

• Изследванията показват, че релаксацията спомага за понижаването на холестерола. Медитацията или упражненията по йога ще ви помогнат да се отпуснете напълно. От помощ са и касетите за релаксация и биологичното зареждане.

Традиционна медицина при ксантоматоза

• Препоръчва се храна, бедна на холестерол и богата на ненаситени мазнини. За намаляване на мазнините в кръвта се предписват съответните лекарствени средства.

Лечение с билки и съчетания от билки

При повишен холестерол, можете да приемате кафяви водорасли,  цвят от глог, стр. от дяволска уста, листа от бяла бреза, клонки от бял имел, листа от маточина, цвят от бъз, корени от дилянка, стръкове от балканска чубрица.