bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Ниска кръвна захар, хипогликемия – симптоми, хранене

Известна също и като хипогликемия. Това е неестествено ниско съдържание на захар в кръвта. Това състояние е характерно за диабетици, когато вземат твърде много инсулин, пропускат някое хранене или неочакван преразход на енергия изчерпи запасите им от захар в организма. Може да се появи и у хора, които не са диабетици, като резултат от поглъщането на твърде много захарни изделия, което рязко повишава и понижава кръвната захар. Симптомите се изразяват в слабеене, треперене, потене, умора, главоболие, раздразнителност, обърканост, а в тежки случаи се стига и до кома при диабетиците.

Кръвна захар, ниска – симптоми, хранене

Ниска кръвна захар, хипогликемия причини

Плазменото намаляване на глюкозата може да бъде причинено от продължително гладуване, инсулин, перорални лекарства, които могат да намалят концентрацията на глюкоза в кръвта, употребата на салицилати, хинин и патология може да възникне на фона на инсулинома. Понякога хипогликемията се причинява от развитието на екстрапанкреатичен тумор.

Понякога хипогликемия се развива 12 часа след поглъщане на алкохолни напитки при хора с намалени запаси от гликоген. За провокиране на това патологично състояние може да се развие заболяване на черния дроб, като остро токсично увреждане на черния дроб или фулминантно вирусно увреждане на черния дроб. Намаляването на кръвната глюкоза може да се наблюдава с дефицит на кортизол или соматотропния хормон, който настъпва на фона на хипоталамусния синдром или дисфункция в надбъбречните жлези.

Освен това, бъбречната и сърдечната недостатъчност могат да бъдат придружени от поява на хипогликемия. Развитието на алиментарна хипогликемия възниква на фона на гастректомия, както и на други хирургични интервенции, които причиняват неестествено бързо движение на храната през храносмилателната система.

Понякога се наблюдава патология при пациенти със захарен диабет с неправилен прием на хипогликемични лекарства. Може да се наблюдава и развитие на функционална хипогликемия при пациенти, страдащи от невропсихични разстройства.

Пациенти, страдащи от бъбречни заболявания, сърдечносъдова недостатъчност, пациенти в напреднала възраст, хора с чернодробни заболявания, хипотиреоидизъм и наследствена предразположеност, са податливи на развитието на това заболяване.

 • Формула за кръвната захар Blood Sugar Essentials, Bioherba, 60 капсули

  Формула за кръвната захар Blood Sugar Essentials, Bioherba, 60 капсули

  Цена:

  Редовна цена: 22,00 лв.

  Промо цена 19,80 лв.

  -10%

  Не е в наличност

 • Бирена мая, Никсен, 60 табл.

  Бирена мая, Никсен, 60 табл.

  Цена:

  Редовна цена: 3,53 лв.

  Промо цена 3,18 лв.

  -10%

 • Ниска кръвна захар, хипогликемия симптоми

  С развитието на тази патология, пациентите се оплакват от изразено чувство на глад, което се комбинира с развитието на адренергични и неврологични симптоми. Пациентите отбелязват, че в този момент те имат вид на световъртеж, главоболие, нарушено съзнание и визуална яснота. С прогресирането на заболяването може да се появи двойно зрение, парестезия, гърчове и хипогликемична кома.

  Най-често, появата на адренергични симптоми се наблюдава с развитието на остро понижение на нивата на кръвната захар, с това състояние при пациенти, има увеличение на потта, неразумно възбуда, треперене на крайниците, повишаване на сърдечната честота, чувство на сърдечна недостатъчност, рязко понижение на кръвното налягане и развитие. Пристъпи на стенокардия.

  Диагностициране на ниска кръвна захар, хипогликемия

  При заболявания, придружени от хипогликемичен синдром, диагностичните проблеми обикновено не възникват, тъй като в тяхната клинична картина хипогликемичният синдром избледнява на заден план. Диагнозата се потвърждава от наличието на хипогликемични симптоми, лабораторно регистрирана хипогликемия, която лесно се спира чрез прилагане на глюкоза.

  Лечение и предпазни мерки при ниска кръвна захар, хипогликемия

  Хранене при ниска кръвна захар, хипогликемия

  • За по-дълготрайно облекчение избягвайте захарта под каквато и да било форма (включително торти, десерти,  подсладени питиета и варива за закуска). Вместо това яжте много белтъчини (риба, птиче месо, сирене, яйца, мляко), пресни зеленчуци и плодове, боб, леща, грах, кафяв ориз, пълнозърнест хляб и хлебни изделия. Избягвайте алкохол, чай и кафе. Яжте често и по малко (четири или шест пъти на ден). Не изпускайте което и да е хранене, особено закуската.

  • Хромът спомага за нормализирането на кръвната захар. Съдържа се в пълнозърнестия хляб и варивата, свинското месо, бъбреците, меласата, крехките меса и сиренето. Един от най-богатите източници на хром е бирената мая: разтворете 1 десертна лъжичка дневно във вода или плодов сок и пийте.

  Традиционна медицина при ниска кръвна захар, хипогликемия

  • Лекарите едва в последно време започнаха да разпознават симптомите на ниската кръвна захар. Лечението включва съобразена диета и изследване на пациента дали не страда от твърде рядко срещания тумор, отделящ инсулин.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Годжи Бери плод – Лиций, за очи и зрение, Lycium Barbarum, екстра качество
  2. Формула за кръвната захар Blood Sugar Essentials, Bioherba, 60 капсули

   Формула за кръвната захар Blood Sugar Essentials, Bioherba, 60 капсули

   Цена:

   Редовна цена: 22,00 лв.

   Промо цена 19,80 лв.

   -10%

   Не е в наличност

  3. Червен кантарион Тинктура, Bioherba, 50 мл анемия

   Червен кантарион Тинктура, Bioherba, 50 мл анемия

   Цена:

   Редовна цена: 8,80 лв.

   Промо цена 7,92 лв.

   -10%