Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Билки срещу тежест в корема, колики и газове


Когато бебето има колики, то непрекъснато плаче или пищи, често присвива крачета и изпуска газове. Коликите обикновено зачестяват вечер и не могат да бъдат уталожени с обичайните средства за успокояване - вземане бебето на ръце, храненето или преповиването му. Коликите обикновено се появяват на третата или четвъртата седмица от живота му и изчезват до дванайсетата. Смята че се дължат на чревни спазми. Ако бебето се чувствува зле между пристъпите или има диария, запек или треска, консултирайте се с лекар.

Колики – лечение, хранене, хомеопатия, масаж


Лечение


Хранене

• Ако бебето се кърми, възможно е коликите да се причиняват от нещо, което майката е яла. Причината може да е в кравето мляко, при което трябва да се спре консумацията на млечни произведения. За да си осигурите употребата на калций, яжте много зеленчуци с тъмно зелени листа, нахут, консервирана риба, изсушен грах и боб. Други храни, които може да предизвикат колики у бебе, хранено с кърма, са: кофеин (кафе, чай, кола, шоколад), пшеница, цитрусови плодове, ягоди и подправки.

• Ако бебето ви суче, избягвайте бананите, киселото мляко, марулята и храните, предизвикващи газове като: репите, зелените пиперки и фасула.

• Някои деца имат трудности при усвояването на мляко, вместо него давайте соево или козе мляко.


Хомеопатия


Да се взема при необходимост от кърмачката или да се смачка и да се размие в млякото на бебето:

• Раздразнително и неспокойно, утихва, когато го носят на ръце: Лайка (Chamomilla).

• Чувствува се по-добре на открито и се успокоява от нежно люлеене: потайниче (Pulsatilla).

• Колики, които се уталожват от извиването на гръбчето: ямс (Dioscorea).

• Бълбукащ звук при преминаването на течности по трахеята, свива пръстчетата на ръцете и краката: атомарна мед (Cuprum metallicum).


Масаж


• Поставете бебето да легне по гръб и като го намажете с бадемово масло, масажирайте коремчето по посока на часовниковата стрелка с два или три пръста. Лекият масаж на гърба също може да помогне.


Релаксация


• Неспокойствието и напрежението на майката понякога може да са причина за колики у бебето. Това е стресов период, така че е много важно да получите подкрепа и помощ от семейството и от приятелите и ако е възможно, отделете се за известно време от бебето и се занимавайте с нещо,което да уталожи напрежението: може да ви помогнат заниманията с йога или редовните упражнения.


Специализирана помощ


• Специалистите по черепно-костна остеопатия използват лечение, което освобождава неприятната напрегнатост на съединителната тъкан на бебето. Смята се, че причината за това е във физическия стрес от раждането или от предродилното положение на бебето. Това лечение може да започне около 3 седмици след раждането, но трябва да се извършва само от остеопати, специализирали черепно-костния метод.


Традиционна медицина


• Лекарите вече не предписват лекарства за бебетата, страдащи от колики. Те препоръчват да се избягва прехранването и да се прилагат ритмични, успокояващи движения. Бебетата с колики понякога се успокояват от „белия шум“, продължителен шум от вибрации като например бученето на прахосмукачка, пералня или сешоар, или вентилатор. Освен това увийте бебето в шал или одеяло, за да ограничите движенията на крайниците и се разхождайте с него из дома. Може също да помогне и топла бутилка вода, завита в хавлиена кърпа и поставена върху бебешкото стомахче.

 1. Бадемово масло, Масло от сладък бадем, БИОХЕРБА, 100мл

  Бадемово масло, Масло от сладък бадем, БИОХЕРБА, 100мл

  Редовна цена: 5,23 лв.

  Промо цена 5,18 лв.

  1%

 1. ЧАЙ ЗА КЪРМАЧКИ - ЛАКТОГОНЕН
 1. Диоскорея вилоза, DIOSCOREA VILLOSA CH 9, Боарон

  Диоскорея вилоза, DIOSCOREA VILLOSA CH 9, Боарон

  Редовна цена: 4,20 лв.

  Промо цена 3,95 лв.

  6%