Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Киста на яйчниците – лечение, хранене, хомеопатия

Твърди или пълни с течност торбички, които се образуват върху или около яйчниците. Обикновено при кистите не се проявяват симптоми. Понякога те могат да причинят нарушения в менструалния цикъл или ако са големи и притискат други органи - болка, неразположение или подуване.

Киста на яйчниците

Киста на яйчниците причини

Кистата на яйчниците е форма, пълна с течност, която не е съпроводена от патологично увеличаване на броя на клетките. Киста на яйчниците може да възникне поради хормонални промени в тялото на жената (включително при неконтролирани употреби на някои лекарства). Също така една от причините са възпалителните процеси в сравнение с други заболявания.

В някои случаи тя сама се пука, в други случаи е необходима медицинска намеса. Само лекар може да определи наличието на киста, нейния тип и да предпише подходящо лечение. Наличието на кисти на яйчниците може да повлияе на работата на съседните органи, което води до безплодие. Разкъсване на киста на яйчниците може да предизвика развитие на кървене в коремната кухина, както и перитонит.

Киста на яйчниците симптоми

Често появата на кисти на яйчниците е асимптоматична. В такава ситуация патологията се открива от трети лица. Присъствието на кисти на яйчниците може да се приеме за следните симптоми:

маточно кръвотечение, което не е свързано с менструация;
менструални нарушения (по отношение на продължителност, интензивност и забавяне на менструацията);
сърбене или болка в долната част на корема (може да се появи и по време на сексуален контакт и физическо натоварване);
слабост, гадене;
набъбване на гърдите (увеличаване на размера и болезнеността на жлезите, дължащо се на нарушено изтичане на мляко след раждане);
повишен обем на корема (с големи кистозни тумори).

Лечение на киста на яйчниците

Хомеопатия при киста на яйчниците

• Ако левият яйчник е засегнат и усещате болка, която се увеличава и намалява по време на менструалния цикъл: (Lachesis).

• Ако в десния яйчник се усеща пробождаща болка, придружена от болезнени цикли: апис (Apis).

Взема се по 1 таблетка 3 пъти на ден най-много за 2 седмици

Хранене при киста на яйчниците

Някои изследвания показват, че жените с кисти на яйчниците често страдат от щитовидна недостатъчност. Може да установите това, като всяка сутрин измервате температурата си; ако температурата ви средно е под 36,4°С, възможно е да страдате от щитовидна недостатъчност. Следните препоръки ще ви помогнат да се справите с проблема:

• Яжте повече прясна морска риба и миди, скариди и раци. Използвайте йодирана сол.

• Вземайте препарат от щитовидна жлеза, който можете да намерите в магазините за здравословна храни.

• Витамин Е подпомага премахването на кистите. Най-богати на този витамин са растителните масла, семената, житните кълнове и ядките. Препоръчва се и допълнителна доза от 800 единици на ден.

• Някои природолечители мислят, че кистите са един от начините за освобождаване на организма от токсини За да се подпомогне този процес на прочистване, те препоръчват следната диета:

• Пийте най-малко 8 чаши минерална води дневно.

• Яжте произведени по органичен път храни.

• Не употребявайте захар, кафе, чай, газирани напитки и рафинирани храни.

• Витамин В комплекс спомага за прочистването на организма, вземайте 50-100 мг. на ден.

Упражнения при киста на яйчниците

• Препоръчват се интензивни физически упражнения, за да се подобри кръвообращението и да се ускори премахването на кистите.

Традиционна медицина при киста на яйчниците

• Малките доброкачествени кисти, които са резултат от промени по време на менструалния цикъл, обикновено се оставят да изчезнат от само себе си. Често големите кисти се отстраняват по хирургичен път, понякога заедно със самия яйчник.

 1. Лахезис, LACHESIS MUTUS CH 9, Боарон

  Лахезис, LACHESIS MUTUS CH 9, Боарон

  Редовна цена: 4,03 лв.

  Промо цена 3,79 лв.

  6%

 1. Апис мелифика, APIS MELLIFICA CH 9, Боарон

  Апис мелифика, APIS MELLIFICA CH 9, Боарон

  Редовна цена: 4,03 лв.

  Промо цена 3,79 лв.

  6%