bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Камъни в пикочния мехур - лечение, билки

Твърди образувания от соли, които се събират в долния край на мехура и от време на време причиняват силни коремни болки, честа нужда от уриниране, болки по време на уриниране, а понякога и кръв в урината. Тези случаи не са често срещани, но мъжете са по-податливи, особено онези от тях, които са живели известно време в страни с по-топъл климат.

 • Чай за бъбреци на проф. Ламбрев - Оригинала, насипен
 • Изсипливче влакнесто стрък при при цистит и псориазис, Herniaria hirsuta
 • Камъни в пикочния мехур

  Камъни в пикочния мехур причини

  Появата на камъни в пикочния мехур може да бъде свързана с интравезична обструкция (нарушаване на изтичането на урина от пикочния мехур поради препятствието, което се намира на изхода от нея). Поради недостатъчно изпразване може да се наблюдава поява на застояли процеси в пикочния мехур, което допринася за образуването на конкреции в кухината му.

  Началото на интравезичната обструкция може да настъпи при такива условия като стесняване на уретрата, хиперплазия, рак и склероза на простатната жлеза, стесняване на шийката на пикочния мехур.

  Понякога образуването на камъни в пикочния мехур е свързано с уролитиаза, пролапс на задната стена на пикочния мехур, издатина на стената на пикочния мехур.

  В допълнение, появата на камъни може да се дължи на нарушение на инервацията на пикочния мехур и настъпва на фона на непълно изпразване на пикочния мехур, придружено от стагнация на урината. Понякога образуването на камъни се свързва с наличието на чужди тела в кухината на пикочния мехур, например, неабсорбиращи се конци след операция, постоянни интравезикални катетри за уриниране и стерилни уретери.

  Камъни в пикочния мехур симптоми

  Понякога заболяването може да бъде асимптоматично. Въпреки това, най-често при наличие на камъни в пикочния мехур, пациентите се оплакват от болка в долната част на корема, която може да се увеличи с уринирането. Също така, тези пациенти могат да получат често срещано болезнено уриниране. Понякога кръвта може да се появи в урината, най-често в края на уринирането. Възможно е също така да настъпи внезапно спиране на уринирането с непълно изпразване на пикочния мехур.

  Какви са оплакванията при камъни в пикочния мехур

  Най-често наличието на камъни на пикочния мехур, дори с доста значителен размер, може да бъде безсимптомно. Клиничните симптоми се проявяват при постоянен контакт на камъка със стените на пикочния мехур, появата на дразнене на лигавицата или блокиране на изтичането на урина. Симптомите на патологията са разнообразни, но не патогномонични. Пациентите могат да се оплакват от болка в долната част на корема и над пубиса, а при мъжете има дискомфорт, остра или тъпа болка в пениса. Лека в покой, болката става непоносима с движение, промяна в положението на тялото на пациента и уриниране, понякога болката може да се излъчва към перинеума и външните полови органи и бедрото.

  Камъните могат да причинят уриниране с чести, остри позиви при движение, прекъсване на потока на урината или остро забавяне на нейния отток в случай на миграция на камък към уретрата, както и инконтиненция на урината, когато вътрешният сфинктер на пикочния мехур не е затворен поради камък, заседнал в стеснения му врат. При големи камъни в пикочния мехур някои пациенти могат да изпразнят пикочния мехур само в легнало положение. Децата понякога развиват приапизъм и енуреза.

  Как се поставя диагноза при камъни в пикочния мехур

  Диагнозата камъни в пикочния мехур се основава на анализ на медицинската история и оплакванията на пациента и резултатите от инструментални и лабораторни изследвания. За по-точна диагноза може да се наложи пациентът да проведе задълбочен анализ на оплакванията, рентгеново и ултразвуково изследване на пикочния мехур, както и назначаването на общи и биохимични изследвания на кръв и урина. На практика на всички пациенти се препоръчва да се извърши цистоскопия, тъй като този преглед е най-значим и ви позволява да получите максимална информация за размера и броя на камъните.

  Видове камъни в пикочния мехур

  Първични камъни

  Първичните камъни се образуват на фона на инфравезикална обструкция.

  Фактори на инфравезикална обструкция:

  хиперплазия и рак на простатата,
  стриктура на уретрата
  дивертикул,
  тумор
  неврогенен пикочен мехур и др.
  При децата появата на камък в пикочния мехур често води до:

  фимоза,
  баланопостит,
  стесняване на външния отвор на уретрата (меатостеноза),
  уретрална клапа.
  Образуването на камък при жените се наблюдава при заболявания на шията на пикочния мехур поради радиационен цистит, с везиковагинална фистула и др.

  Чужди тела (лигатури и др.) В пикочния мехур могат да причинят образуване на камък.

  Вторични камъни

  Вторичните камъни са мигрирани камъни в бъбреците и се срещат най-често при мъже с простатна хиперплазия (15%).

  Камъните в пикочния мехур имат различни форми и размери, а химичният състав и цвят са същите като камъните в бъбреците. Камъните могат да бъдат единични и множество, разположени само в пикочния мехур, или комбинирани с камъни с различно местоположение.

  Лечение на камъни в пикочния мехур

  Билки при камъни в пикочния мехур

  • За предотвратяване и лечение на камъни в бъбреците се използува корен от потайниче. Прави се отвара от 1-3 чаени лъжички изсушен корен, залят с чаша вода. Вари се ни слаб огън 15 минути. Пие се 3 пъти дневно.

  Китайска медицина при камъни в пикочния мехур

  • Старфрут улеснява уринирането и облекчава неразположението, причинено от камъните в бъбреците: 3 пресни плода се сваряват с 1 лъжичка мед, яжте плодовете и пийте сока веднъж дневно.

  Хидротерапия при камъни в пикочния мехур

  • Пийте много течности, за да разградите натрупванията в урината. Ако ви болят бъбреците, направете топъл компрес на болното място.

  Професионална помощ при камъни в пикочния мехур

  • И такива случаи хомеопатичното лечение е от голяма полза.

  Традиционно лечение при камъни в пикочния мехур

  • Премахването или разтрошаването на камъните става по хирургичен път.