bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Камъни в бъбреците – лечение, хранене, билки

Познати също като камъни в отделителната система, това са твърди натрупвания от соли; образуват се в бъбреците или преминават в уретера - канала, който води към пикочния мехур. Камъните, които остават в бъбрека, причиняват лека болка от едната страна на гърба под кръста. Камъните, които засядат в уретера, предизвикват характерни мъчителни болки, които ви карат да се превивате и ви правят съвсем безпомощни. Съветите, описани по-долу, помагат при по-леките случаи на това заболяване, но е добре да ги обсъдите със специалист.

 • Чай за бъбреци на Ламбрев - Оригинален, насипен

  Чай за бъбреци на Ламбрев - Оригинален, насипен

  Цена: 6,14 лв.

 • Лукс чай за бъбреци на проф. Ламбрев, Bioherba, 120 гр.

  Лукс чай за бъбреци на проф. Ламбрев, Bioherba, 120 гр.

  Цена:

  Редовна цена: 4,62 лв.

  Промо цена 4,16 лв.

  -10%

 • Камъни в бъбреците

  Камъни в бъбреците причини

  Образуването на камъни в бъбреците се дължи на процесите на кристализация на урината, наситени с различни соли и отлагане на кристали върху ядрото на протеиновата матрица. Бъбречно заболяване може да се появи, когато има редица предразполагащи фактори. Нарушаването на минералния метаболизъм може да се дължи на наследствена предразположеност. В тази връзка, хората със семейна история на случаите на нефролитиаза се препоръчва да се обърне внимание на предотвратяването на образуването на камъни, ранното откриване на камъни с помощта на контрола на общия анализ на урината, преминаването на ултразвук, наблюдение от уролог.

  Камъни в бъбреците симптоми

  Клиничната картина на заболяването зависи от размера, броя и състава на камъните, образувани в бъбреците. Типични признаци на патология са болки в гърба, развитие на бъбречна колика, хематурия, пиурия. Понякога е възможно отделянето на камъка от бъбреците с урината. Болка в долната част на гърба се развива поради нарушен уринен отток. Болките могат да бъдат тъпи и в случай на внезапна поява на уростазата, в случай на запушване на таза на бъбрека или уретера с камък, може да се развие до бъбречна колика. Коралообразните камъни обикновено се проявяват с непряка тъпа болка, докато малките и плътни камъни предизвикват остра пароксизмална болка.

  Класическият пристъп на бъбречната колика е придружен от появата на внезапни остри болки в лумбалната област, които се разпространяват по уретера до перинеума и гениталиите. Рефлексивно по време на бъбречна колика, често се появява болезнено уриниране, гадене, повръщане и газове. По време на атаката пациентът е възбуден, неспокоен, неспособен да открие поза за себе си, което би облекчило болезненото състояние. Болезнената атака в случай на бъбречна колика може да бъде толкова силна, че често се спира само с приема на силни лекарства. Понякога бъбречната колика може да бъде придружена от развитие на олигурия, анурия и треска.

  Лечение на камъни в бъбреците

  Колко често се срещат камъни в бъбреците

  Според скорошно проучване, публикувано в Clinical Journal на Американското дружество по нефрология, през последното десетилетие се наблюдава значително увеличение на броя на тийнейджърите и жените, диагностицирани с камъни в бъбреците.

  Какви фактори водят до образуване на камъни в бъбреците

  Според Световната здравна организация камъните в бъбреците се състоят от меламин и пикочна киселина или меламин, комбиниран с протеин, пикочна киселина и фосфат. Експертите казват, че когато се появи конгломерат от кристали, камъкът може да причини силна остра болка при уриниране. В допълнение, камъкът може да причини кървене и / или увреждане на структурата на бъбреците.

  Може ли камъкът да се появи отново след лечението му? Винаги ли са един и същ вид?

  Състояние, предразполагащо към образуването на камъни в бъбреците, се среща при много хора. Но повечето дори не подозират за тази особеност на тялото си. Има периоди на повишена активност на каменното образуване: в средната лента е пролетта (март, април, май) и есента (октомври-ноември). Човек може да се удиви само на мъдростта на нашите предци, които по това време са установили дълги постове, минимизирайки рисковите фактори за образуването на камъни в бъбреците. По това време всяко нарушение на диетата - богата месна супа или чай от ревен - може да доведе до бързото образуване на камъни в бъбреците.

  В някои случаи камъните в бъбреците се образуват дори при деца - поради прекомерната консумация на някои витамини, които нарушават метаболизма на солта. Често камъните в бъбреците се появяват, когато бебетата са в легло за дълго време - след операция, фрактура. В този случай е абсолютно необходим анализ на урината: за пациенти с уролитиаза, на малките пациенти не трябва да се дава никаква храна или лекарство, за да се предотврати образуването на камъни.

  Друго постижение, което дължим на новия метод на изследване, е свързано с диагностицирането на хронична кандидоза в пикочно-половата система. Лекарите често грешат това гъбично заболяване за гломерулонефрит и започват да го лекуват с хормонални лекарства, което само влошава ситуацията.

  Доскоро откритите операции при лечението на уролитиаза бяха водещ метод, но поради развитието на медицинската технология, те избледняват на заден план, те се използват само за строги показания. Все по-голямо значение се отдава на минимално инвазивните методи, като отдалечена ударна вълна литотрипсия, ендоскопски методи (контактна литотрипсия) и перкутанна нефролитотрипсия. "Златният стандарт" за лечение на уролитиаза е отдалечена литотрипсия на шокова вълна, която ви позволява да премахнете около 90% от камъните на отделителната система на всяко място. При провеждане на отдалечена литотрипсия на ударни вълни, ударни вълни, проникващи в тъканите и не наранявайки ги, разрушават камъка до малки фрагменти, до пясък, който след това постепенно напуска урината при уриниране. Всички съществуващи методи за лечение са взаимно допълващи се и за всеки пациент с камък с определено местоположение, размер, обем, плътност, определена анатомия на отделителната система, наличие на съпътстващи заболявания се избира индивидуален метод на лечение.

  Въпросът за избора на метод за медицинска помощ (наблюдение, консервативно лечение, хирургическа интервенция) трябва да бъде решен от квалифицирани уролози с модерна диагностична апаратура.

  Билки при камъни в бъбреците

  • Смята се, че някои билки помагат за изхвърлянето на камъка от отделителната система. Билкарят Дейвид Кофлеан предлага смес от пурпурен дъбровникшапиче и париетария.

  Сложете по 1 чаена лъжичка от всяка билка в чаша вода, оставете да ври 15 минути и пийте 3 пъти на ден.

  • Настойката от дребнолюспест карамфил също има добро действие. Сложете 3 чаени лъжички изсушени корени в чаша вода, оставете да ври 15 минути и пийте 3 пъти на ден.

  • Сокът от алое спомага за намаляване размера на камъните.

  Опитайте Бъбречният чай на проф. Ламбрев по оригинална рецепта с 16 лечебни билки!

  Хранене при камъни в бъбреците

  • Пийте най-малко 3 литра вода на ден.

  • Намалете приема на животински протеини, увеличете употребата на зеленчуци и пълнозърнести храни.

  • Най-често камъните в бъбреците представляват натрупване на излишни количества калциев фосфат и калциев оксалат. За да предотвратите образуването на такива камъни, намалете употребата на храни, богати на калций (мляко, сирене, масло и други млечни продукти); намалете приема на богати на оксалат храни (шоколад, целина, грозде, зелени пиперки, фасул, магданоз, спанак, ягоди, боровинки, цвекло, чай).

  • Увеличете приема на витамин А, който е от особена важност за доброто състояние на отделителната система. Богати на витамин А са следните храни: дроб, бъбреци, жълтък от яйце, маргарин с добавени витамини, рибено масло, тъмнозелените и оранжеви на цвят зеленчуци (броколи, моркови, сладки картофи).

  • Дневните дози витамин В6 (10 мг. дневно) и магнезий (не магнезиев карбонат) - (30 мг. дневно) предотвратяват повторното образуване на камъни в бъбреците.

  • Всекидневно използвайте 2 супени лъжици чист зехтин за готвене или подправяне на салати.

  • Увеличете употребата на богати на магнезий храни (ядки, фасул и грах, пълнозърнести храни, тъмнозелени листни зеленчуци, мляко и морска храна).

  Упражнения при камъни в бъбреците

  • Физическата дейност помага за насочване на калция към костите, които се нуждаят от него. Ниската физическа активност е причина калцият да се задържа в бъбреците, където образува камъни. Затова редовното ходене, плуване, тичане или каране на колело също предотвратява образуването им.

  Традиционна медицина при камъни в бъбреците

  • Въпреки че малките песъчинки сами напускат отделителната система, по-големите камъни в уретера или пикочния мехур обикновено се разбиват с ударна вълна или телескопична тръба (ултразвукова литотрипсия).

  Продукти свързани със статията

  1. Чай за бъбреци на Ламбрев - Оригинален, насипен

   Чай за бъбреци на Ламбрев - Оригинален, насипен

   Цена: 6,14 лв.

  2. Лукс чай за бъбреци на проф. Ламбрев, Bioherba, 120 гр.

   Лукс чай за бъбреци на проф. Ламбрев, Bioherba, 120 гр.

   Цена:

   Редовна цена: 4,62 лв.

   Промо цена 4,16 лв.

   -10%

  3. Чай Простатит - за простата и бъбреци, насипен

   Чай Простатит - за простата и бъбреци, насипен

   Цена: 7,99 лв.