Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Камъни в бъбреците – лечение, хранене, билки

Познати също като камъни в отделителната система, това са твърди натрупвания от соли; образуват се в бъбреците или преминават в уретера - канала, който води към пикочния мехур. Камъните, които остават в бъбрека, причиняват лека болка от едната страна на гърба под кръста. Камъните, които засядат в уретера, предизвикват характерни мъчителни болки, които ви карат да се превивате и ви правят съвсем безпомощни. Съветите, описани по-долу, помагат при по-леките случаи на това заболяване, но е добре да ги обсъдите със специалист.

Камъни в бъбреците

Камъни в бъбреците причини

Образуването на камъни в бъбреците се дължи на процесите на кристализация на урината, наситени с различни соли и отлагане на кристали върху ядрото на протеиновата матрица. Бъбречно заболяване може да се появи, когато има редица предразполагащи фактори. Нарушаването на минералния метаболизъм може да се дължи на наследствена предразположеност. В тази връзка, хората със семейна история на случаите на нефролитиаза се препоръчва да се обърне внимание на предотвратяването на образуването на камъни, ранното откриване на камъни с помощта на контрола на общия анализ на урината, преминаването на ултразвук, наблюдение от уролог.

Камъни в бъбреците симптоми

Клиничната картина на заболяването зависи от размера, броя и състава на камъните, образувани в бъбреците. Типични признаци на патология са болки в гърба, развитие на бъбречна колика, хематурия, пиурия. Понякога е възможно отделянето на камъка от бъбреците с урината. Болка в долната част на гърба се развива поради нарушен уринен отток. Болките могат да бъдат тъпи и в случай на внезапна поява на уростазата, в случай на запушване на таза на бъбрека или уретера с камък, може да се развие до бъбречна колика. Коралообразните камъни обикновено се проявяват с непряка тъпа болка, докато малките и плътни камъни предизвикват остра пароксизмална болка.

Класическият пристъп на бъбречната колика е придружен от появата на внезапни остри болки в лумбалната област, които се разпространяват по уретера до перинеума и гениталиите. Рефлексивно по време на бъбречна колика, често се появява болезнено уриниране, гадене, повръщане и газове. По време на атаката пациентът е възбуден, неспокоен, неспособен да открие поза за себе си, което би облекчило болезненото състояние. Болезнената атака в случай на бъбречна колика може да бъде толкова силна, че често се спира само с приема на силни лекарства. Понякога бъбречната колика може да бъде придружена от развитие на олигурия, анурия и треска.

Лечение на камъни в бъбреците

Билки при камъни в бъбреците

• Смята се, че някои билки помагат за изхвърлянето на камъка от отделителната система. Билкарят Дейвид Кофлеан предлага смес от пурпурен дъбровникшапиче и париетария.

Сложете по 1 чаена лъжичка от всяка билка в чаша вода, оставете да ври 15 минути и пийте 3 пъти на ден.

• Настойката от дребнолюспест карамфил също има добро действие. Сложете 3 чаени лъжички изсушени корени в чаша вода, оставете да ври 15 минути и пийте 3 пъти на ден.

• Сокът от алое спомага за намаляване размера на камъните.

Опитайте Бъбречният чай на проф. Ламбрев по оригинална рецепта с 16 лечебни билки!

Хранене при камъни в бъбреците

• Пийте най-малко 3 литра вода на ден.

• Намалете приема на животински протеини, увеличете употребата на зеленчуци и пълнозърнести храни.

• Най-често камъните в бъбреците представляват натрупване на излишни количества калциев фосфат и калциев оксалат. За да предотвратите образуването на такива камъни, намалете употребата на храни, богати на калций (мляко, сирене, масло и други млечни продукти); намалете приема на богати на оксалат храни (шоколад, целина, грозде, зелени пиперки, фасул, магданоз, спанак, ягоди, боровинки, цвекло, чай).

• Увеличете приема на витамин А, който е от особена важност за доброто състояние на отделителната система. Богати на витамин А са следните храни: дроб, бъбреци, жълтък от яйце, маргарин с добавени витамини, рибено масло, тъмнозелените и оранжеви на цвят зеленчуци (броколи, моркови, сладки картофи).

• Дневните дози витамин В6 (10 мг. дневно) и магнезий (не магнезиев карбонат) - (30 мг. дневно) предотвратяват повторното образуване на камъни в бъбреците.

• Всекидневно използвайте 2 супени лъжици чист зехтин за готвене или подправяне на салати.

• Увеличете употребата на богати на магнезий храни (ядки, фасул и грах, пълнозърнести храни, тъмнозелени листни зеленчуци, мляко и морска храна).

Упражнения при камъни в бъбреците

• Физическата дейност помага за насочване на калция към костите, които се нуждаят от него. Ниската физическа активност е причина калцият да се задържа в бъбреците, където образува камъни. Затова редовното ходене, плуване, тичане или каране на колело също предотвратява образуването им.

Традиционна медицина при камъни в бъбреците

• Въпреки че малките песъчинки сами напускат отделителната система, по-големите камъни в уретера или пикочния мехур обикновено се разбиват с ударна вълна или телескопична тръба (ултразвукова литотрипсия).

 1. Чай за бъбреци на проф. Ламбрев - Оригиналната рецепта
 1. ЧАЙ ЗА БЪБРЕЦИ ЛУКС, Чай на Проф.Ламбрев, 120 ГР

  ЧАЙ ЗА БЪБРЕЦИ ЛУКС, Чай на Проф.Ламбрев, 120 ГР

  Редовна цена: 4,20 лв.

  Промо цена 4,16 лв.

  1%

 

 1. ЧАЙ ПРОСТАТИТ ЗА ПРОСТАТА И БЪБРЕЦИ