Ишиас – лечение, практически съвет, хидротерапия

Болка на нервна основа, която обхваща седалището, често задната част на бедрата и прасците, а понякога стига и до стъпалата. Обикновено ишиасът се дължи на структурна промяна в долната част на гърба, където има прищипнат нерв, който излиза от гръбначния стълб и се спуска по задната част на крака. Болката се прудружава от схващане или изтръпване.

Ишиас

Лечение

Практически съвет

• Когато спите или си почивате, лягайте настрани, с възглавница между коленете, за да намалите до минимум напрежението на таза.

Хидротерапия

• За да облекчите болката и неприятното усещане и да намалите възпалението, пригответе компрес от ледени кубчета, увити в амбалажна хартия; пригответе и грейка (бутилка с гореща вода), увита в хавлиена кърпа. Налагайте болното място с всеки от двата компреса в продължение на 10 минути; повторете. Тази процедура трябва да се прилага поне два пъти дневно.

Масаж

• Сложете в чорап две топки за тенис. Легнете по гръб на пода със свити колене и поставете чорапа под таза; топките се разполагат симетрично от двете страни на гръбнака. Отпуснете се за няколко минути, като оставите тялото си да „потъне“ на пода.

• Махнете топките и се отпуснете на пода за две минути, после отново ги поставете под себе си и повторете процедурата.

Акупресура

Упражненията по-долу активират точките за натиск при ишиас:

• Легнете по гръб на пода със свити колене; вдишайте и свийте коленете към гърдите така, че тазът да остане неподвижен на пода; прегънете коленете, придърпайте ги към гърдите си и издишайте; вдишайте и пуснете коленете; издишайте и ги прегънете отново; повтаряйте движенията няколко минути.

• Както лежите по гръб със свити колене, поставете ръцете под таза с дланите надолу. Като вдишвате дълбоко, наклонете коленете наляво-надясно за няколко минути. Сложете ръцете встрани, с тяхна помощ уравновесете коленете и после продължете да ги накланяте вляво и вдясно още няколко минути.

Професионална помощ

• Остеопатите и практикуващите широ са се специализирали в лечението на ишиаса.

• Акупунктурата също помага.

Традициониа медицина

• Обикновено се предписват противовъзпалителни таблетки и отпускащи мускулите лекарства. Хирургическа намеса се препоръчва, ако болката е в резултат на дископатия.


  

  1. ПРОТИВОРЕВМАТИЧЕН БИЛКОВ ЧАЙ
  1. ЖЪЛТ СМИЛ , БЕЗСМЪРТНИЧЕ ЦВЯТ
  1. СИНАП БЯЛ СЕМЕ