bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Ишиас – лечение, практически съвет, хидротерапия

Болка на нервна основа, която обхваща седалището, често задната част на бедрата и прасците, а понякога стига и до стъпалата. Обикновено ишиасът се дължи на структурна промяна в долната част на гърба, където има прищипнат нерв, който излиза от гръбначния стълб и се спуска по задната част на крака. Болката се прудружава от схващане или изтръпване.

Ишиас

Ишиас причини

Причините за развитието на патология, която може да се наблюдава при неврологични нарушения, може да бъдат наблюдавани чрез следните патологични методи: остеохондроза, медиана, спондилолиза и др. За да се предизвика появата на заболяването може да бъде синдром на нарушения, метаболитни нарушения, инсулт, болка в носа, болезнена куцота.

Ишиас симптоми, поставяне на диагноза

Симптоматичните прояви на заболяването са много: пациентът усеща непоносима пареща болка в областта на мускулите на задната част на крака. Когато огъвате краката в коляното, болката намалява и когато се опитвате да я огънете се увеличава с нова сила, болката може да бъде в региона на седалището. Има изразена мускулна слабост в краката, намалява се чувствителността към външни дразнители на кожата в зоната от бедрото до петата, може да се случи изтръпване в тази област.

Какво представлява ишиас

Ишиасът е болка по протежение на седалищния нерв. Обикновено е резултат от компресия на корените на лумбалния гръбначен стълб. Най-честите причини са увреждане на диска и стесняване на гръбначния канал (спинална стеноза).

Лечение на ишиас

Когнитивно-поведенческа терапия за лечение

Когнитивно-поведенческата терапия е една от най-често срещаните и изучавани форми на психотерапия. Тя комбинира два вида терапия: когнитивна терапия и поведенческа терапия. Кой метод на лечение се използва зависи от проблема, заболяването или разстройството на пациента. Основният принцип на лечение винаги е един и същ: Това, за което мислим, как се чувстваме и повеждаме, е пряко свързано. Тези фактори имат решаващо влияние върху нашето благосъстояние. Когнитивно-поведенческата терапия е стратегия на високо ниво. Идеята е да се работи по текущи проблеми и да се намерят решения. Когнитивно-поведенческата терапия се използва за лечение на депресия, тревожност, натрапчиви разстройства и зависимости. Може да се използва и при физически разстройства като хронична болка, шум в ушите и ревматизъм. Този метод ви помага да се справите по-добре с дискомфорта.

Хранителни добавки и медикаменти при ишиас

При ишиас се препоръчва хвощ, раилист, арника, асам масажен гел, финалгон.

Практически съвет при ишиас

• Когато спите или си почивате, лягайте настрани, с възглавница между коленете, за да намалите до минимум напрежението на таза.

Хидротерапия при ишиас

• За да облекчите болката и неприятното усещане и да намалите възпалението, пригответе компрес от ледени кубчета, увити в амбалажна хартия; пригответе и грейка (бутилка с гореща вода), увита в хавлиена кърпа. Налагайте болното място с всеки от двата компреса в продължение на 10 минути; повторете. Тази процедура трябва да се прилага поне два пъти дневно.

Масаж при ишиас

• Сложете в чорап две топки за тенис. Легнете по гръб на пода със свити колене и поставете чорапа под таза; топките се разполагат симетрично от двете страни на гръбнака. Отпуснете се за няколко минути, като оставите тялото си да „потъне“ на пода.

• Махнете топките и се отпуснете на пода за две минути, после отново ги поставете под себе си и повторете процедурата.

Акупресура при ишиас

Упражненията по-долу активират точките за натиск при ишиас:

• Легнете по гръб на пода със свити колене; вдишайте и свийте коленете към гърдите така, че тазът да остане неподвижен на пода; прегънете коленете, придърпайте ги към гърдите си и издишайте; вдишайте и пуснете коленете; издишайте и ги прегънете отново; повтаряйте движенията няколко минути.

• Както лежите по гръб със свити колене, поставете ръцете под таза с дланите надолу. Като вдишвате дълбоко, наклонете коленете наляво-надясно за няколко минути. Сложете ръцете встрани, с тяхна помощ уравновесете коленете и после продължете да ги накланяте вляво и вдясно още няколко минути.

Професионална помощ при ишиас

• Остеопатите и практикуващите широ са се специализирали в лечението на ишиаса.

• Акупунктурата също помага.

Традициониа медицина при ишиас

• Обикновено се предписват противовъзпалителни таблетки и отпускащи мускулите лекарства. Хирургическа намеса се препоръчва, ако болката е в резултат на дископатия.

 

Продукти свързани със статията

 1. Противоревматичен билков чай - при артрит, насипен
 2. Жълт смил цвят – Безсмъртниче, Helichrysum arenarium

  Жълт смил цвят – Безсмъртниче, Helichrysum arenarium

  Цена:

  Редовна цена: 2,63 лв.

  Промо цена 2,10 лв.

  -20%

 3. Бял синап семе цяло, Sinapis alba