bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Ишиас – лечение, практически съвет, хидротерапия

Болка на нервна основа, която обхваща седалището, често задната част на бедрата и прасците, а понякога стига и до стъпалата. Обикновено ишиасът се дължи на структурна промяна в долната част на гърба, където има прищипнат нерв, който излиза от гръбначния стълб и се спуска по задната част на крака. Болката се придружава от схващане или изтръпване.

 • Базово масло от Арника Монтана (Arnica oil), Bioherba, 50 мл

  Базово масло от Арника Монтана (Arnica oil), Bioherba, 50 мл

  Цена: 10,99 лв.

 • Мехлем SOS Артродар с Лют червен пипер и черен оман, Radika, 30 мл
 • Ишиас

  Ишиас причини

  Причините за развитието на патология, която може да се наблюдава при неврологични нарушения, може да бъдат наблюдавани чрез следните патологични методи: остеохондроза, медиана, спондилолиза и др. За да се предизвика появата на заболяването може да бъде синдром на нарушения, метаболитни нарушения, инсулт, болка в носа, болезнена куцота.

  Ишиас симптоми, поставяне на диагноза

  Симптоматичните прояви на заболяването са много: пациентът усеща непоносима пареща болка в областта на мускулите на задната част на крака. Когато огъвате краката в коляното, болката намалява и когато се опитвате да я огънете се увеличава с нова сила, болката може да бъде в региона на седалището. Има изразена мускулна слабост в краката, намалява се чувствителността към външни дразнители на кожата в зоната от бедрото до петата, може да се случи изтръпване в тази област.

  Какво представлява ишиас

  Ишиасът е болка по протежение на седалищния нерв. Обикновено е резултат от компресия на корените на лумбалния гръбначен стълб. Най-честите причини са увреждане на диска и стесняване на гръбначния канал (спинална стеноза).

  Лечение на ишиас

  Когнитивно-поведенческа терапия за лечение

  Когнитивно-поведенческата терапия е една от най-често срещаните и изучавани форми на психотерапия. Тя комбинира два вида терапия: когнитивна терапия и поведенческа терапия. Кой метод на лечение се използва зависи от проблема, заболяването или разстройството на пациента. Основният принцип на лечение винаги е един и същ: Това, за което мислим, как се чувстваме и повеждаме, е пряко свързано. Тези фактори имат решаващо влияние върху нашето благосъстояние. Когнитивно-поведенческата терапия е стратегия на високо ниво. Идеята е да се работи по текущи проблеми и да се намерят решения. Когнитивно-поведенческата терапия се използва за лечение на депресия, тревожност, натрапчиви разстройства и зависимости. Може да се използва и при физически разстройства като хронична болка, шум в ушите и ревматизъм. Този метод ви помага да се справите по-добре с дискомфорта.

  Хранителни добавки и медикаменти при ишиас

  При ишиас се препоръчва хвощ, ранилист, арника, асам масажен гел, финалгон.

  Практически съвет при ишиас

  • Когато спите или си почивате, лягайте настрани, с възглавница между коленете, за да намалите до минимум напрежението на таза.

  Хидротерапия при ишиас

  • За да облекчите болката и неприятното усещане и да намалите възпалението, пригответе компрес от ледени кубчета, увити в амбалажна хартия; пригответе и грейка (бутилка с гореща вода), увита в хавлиена кърпа. Налагайте болното място с всеки от двата компреса в продължение на 10 минути; повторете. Тази процедура трябва да се прилага поне два пъти дневно.

  Масаж при ишиас

  • Сложете в чорап две топки за тенис. Легнете по гръб на пода със свити колене и поставете чорапа под таза; топките се разполагат симетрично от двете страни на гръбнака. Отпуснете се за няколко минути, като оставите тялото си да „потъне“ на пода.

  • Махнете топките и се отпуснете на пода за две минути, после отново ги поставете под себе си и повторете процедурата.

  Акупресура при ишиас

  Упражненията по-долу активират точките за натиск при ишиас:

  • Легнете по гръб на пода със свити колене; вдишайте и свийте коленете към гърдите така, че тазът да остане неподвижен на пода; прегънете коленете, придърпайте ги към гърдите си и издишайте; вдишайте и пуснете коленете; издишайте и ги прегънете отново; повтаряйте движенията няколко минути.

  • Както лежите по гръб със свити колене, поставете ръцете под таза с дланите надолу. Като вдишвате дълбоко, наклонете коленете наляво-надясно за няколко минути. Сложете ръцете встрани, с тяхна помощ уравновесете коленете и после продължете да ги накланяте вляво и вдясно още няколко минути.

  Професионална помощ при ишиас

  • Остеопатите и практикуващите широ са се специализирали в лечението на ишиаса.

  • Акупунктурата също помага.

  Традициониа медицина при ишиас

  • Обикновено се предписват противовъзпалителни таблетки и отпускащи мускулите лекарства. Хирургическа намеса се препоръчва, ако болката е в резултат на дископатия.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Противоревматичен билков чай - при артрит и ревматизъм, насипен
  2. Жълт смил цвят – Безсмъртниче, камъни и пясък в жлъчния мехур, Helichrysum arenarium
  3. Бял синап семе цяло - при ревматизъм, Sinapis alba

   Бял синап семе цяло - при ревматизъм, Sinapis alba

   Цена: 1,37 лв.