bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Хипертироидизъм – лечение, хранене, билки, китайска медицина

Хиперфункция на щитовидната жлеза, вследствие на което се отделят повече хормони. Най-разпространената форма на хипертиройдизма е болестта на Грейвс, смущение на имунната система, при което организмът произвежда антитела, а те от своя страна стимулират отделянето на хормони. Симптомите се изразяват в намаляване на телесното тегло, засилен апетит, потене и затопляне, подути очи, а понякога и треперене. Най-често се среща при жените на средна възраст.

 • Келп екстракт - естествен източник на йод, Bioherba, 150 мкг, 100 капсули
 • Йод натурален, Barbel Drexel, 108 табл.

  Йод натурален, Barbel Drexel, 108 табл.

  Цена: 39,13 лв.

 • Хипертироидизъм

  С какво може да бъде объркано заболяването?

  Често заболяването се бърка с хиперметаболизъм, но това е изключително погрешно и неправилно поставената диагноза, може значително да навреди на пациентката.

  Какви промени настъпват при хипертироидизъм

  Основните промени на хипертиреоидизма са повишен сърдечен ритъм, повишено изпотяване, постоянна нервност, раздразнителност, тревожност. Има и чести промени в настроението, плач, бърза умора, обща слабост, депресия, лош сън. Възможно увеличение на температурата, непоносимост към силни звуци и ярка светлина, суха кожа, треперене на ръцете (тремор).

  Причини

  Лекарите разграничават първичен и вторичен хипотиреоидизъм. При първоначалното намаляване на производството на хормони е свързано с увреждане на самата щитовидната жлеза. Това може да се случи в резултат на наранявания, излагане на радиация, инфекция, атаки на имунната система Щитовидната жлеза може да попречи на нормалната работа на недостатъчен прием на йод в тялото, тъй като този микроелемент е част от химическата формула на неговите хормони.
  Болестта на щитовидната жлеза е отговорна за 99% от случаите на хипотиреоидизъм. Останалите 1% е вторичен хипотиреоидизъм, това е следствие от увреждането на хипофизната жлеза или хипоталамуса. Хипофизната жлеза е разположена в основата на мозъка, тя произвежда хормон на щитовидната жлеза (ТСХ), който регулира щитовидната жлеза. И хипоталамуса е част от междинния мозък, под контрола на хипофизната жлеза и щитовидната жлеза.
  Също така, лекарите разграничават вроден хипотиреоидизъм и придобит.
  Понякога бебетата се раждат без щитовидната жлеза или са оставени недостатъчно развити, не произвеждат хормони и това води до вроден хипотиреоидизъм. Вече сме нарекли причините за придобития първичен хипотиреоидизъм по-горе.

  Поставяне на диагноза

  За да направите диагноза, трябва:
  определяне на нивата на хипофизата и хормоните на щитовидната жлеза (ТСХ и
  да се направи ултразвук и сканиране на щитовидната жлеза (ако подозирате възел);
  премахване на ЕКГ (в хипотиреоидизъм обикновено се открива намалено напрежение на ЕКГ, забавяне проводимост и сърдечната честота);
  за отстраняване на електроенцефалография, която ще покаже промени, характерни за бавността на психичното действие;
  Оценка на серумните нива на холестерола. (Това проучване е по-информативен за децата, както при възрастни, особено при възрастните хора, повишените нива на холестерола могат да се наблюдават при други заболявания.)

  Предпазни мерки, какви са препоръките, след поставяне на диагнозата 

  Не ограничавайте лечението до един прием на лекарства. Не забравяйте за диетата, богата на витамини и минерали, правилният режим, със задължителни разходки на чист въздух, умерена физическа активност. Масаж и физиотерапия също са полезни.
  Ако лечението при деца е започнало късно, за съжаление, не винаги е възможно да се постигне стабилно подобрение в нервната система. Много деца продължават да изостават в развитието. В този случай, те се нуждаят не само хормонална заместителна терапия, но също така и лекарства, които подобряват метаболитните процеси в мозъка и стимулират развитието на мозъчната дейност, както и допълнителни класове с учители и психолози.

  Лечение на хипертироидизъм

  Това състояние изисква преглед при специалист. Някои от лекарствата, които се препоръчват, са изброени по-долу.

  Билки при хипертироидизъм

  • Препоръчва се катушка, особено ако има сърцебиене и стягане в гърдите: 1 чаена лъжичка от билката се залива с чаша вряща вода, запарва се 15 минути и се пие 3 пъти дневно.

  Китайска медицина

  • Смята се, че това състояние се дължи на затопляне в черния дроб. Предписват се морски растения и водорасли.

  Акупунктурата също помага.

  Хранене при хипертироидизъм

  • Препоръчва се пълноценно хранене. Яжте повече лук, морски деликатеси и зеленчуци, отгледани на богата на йод почва.

  Специализирана помощ при хипертироидизъм

  • Хомеопатичното лечение дава добри резултати.

  Традиционна медицина при хипертироидизъм

  • Изписват се лекарства, които да намалят отделянето на хормони от щитовидната жлеза. Част от нея може да се отстрани по хирургически път.

   

  Продукти свързани със статията

  1. ЗИРТЕК D - алергичен ринит 6 таблетки 5 мг/120 мг.

   ЗИРТЕК D - алергичен ринит 6 таблетки 5 мг/120 мг.

   Цена: 7,60 лв.

  2. КОЛДРЕКС мед и лимон прах - при настинка и грип
  3. ЛИМЕЦ, ЦЕЛИ ЗЪРНА, произход БЪЛГАРИЯ, 1000г

   ЛИМЕЦ, ЦЕЛИ ЗЪРНА, произход БЪЛГАРИЯ, 1000г

   Цена: 5,40 лв.