bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Херпес – лечение, хранене, аромотерапия, хомеопатия

Едно или няколко мехурчета около устата, които се изриват в раничка. Причиняват се от вируса на херпес симплекс, който е латентен и се активира от внезапно излагане на горещо или студено време, на пряка слънчева светлина или от вирусни инфекции. Изриване могат да предизвикат още слабата имунна защита и стресът.

 • Етерично масло от Здравец (Geranium Macrorrhizum), Bioherba, 10 мл
 • Л-Лизин, Биохерба, 60 капсули, 400мг

  Л-Лизин, Биохерба, 60 капсули, 400мг

  Цена: 14,29 лв.

 • Херпес

  Заразяване с херпес

  Всички пациенти биха искали да знаят защо са развили херпес. Причините за това заболяване са много прости. "Прилепване" това заболяване може да бъде директно от инфектираното лице с видими (с други думи, свежи) признаци на херпес и от хора с не твърде забележими прояви, но все още представляващи опасност за другите. Можете да се разболеете след контакт с домакински предмети (чинии, кърпи, играчки, листове), които те са докосвали. Болестта може да се предава по въздуха и сексуално. Инфекцията настъпва след като вирусът навлезе в кожата (особено травматизирана) или лигавици. Генитален херпес, по-специално, може да се предава по време на секс. Това заболяване не е необичайно. Обикновеният херпес е често срещан при хора, които активно променят сексуалните си партньори.

  Съвети от специалисти за предотвратяване появата на херпеси и превенция

  Превенцията на херпес е много важна. По време на рецидив на всякакъв вид заболяване не трябва да оставяте апартамента поне от съжаление за другите: това е, когато язвите са напълно видими, пациентът става много опасен за другите хора. Освен това, терапията може да се извършва у дома. Епидемиологичното наблюдение обикновено включва само отчитане на броя на заразените, установяване на рискови фактори, идентифициране на бременните жени и предоставяне на информация.
  Превантивните действия за предотвратяване на предаването на херпес на други приличат на сезонните предупреждения за настинка, с които всеки е запознат. Не общувайте с други хора, необходимо да се използва защитно оборудване, а именно марлеви превръзки и внимателно съблюдавайте всички изисквания за лична хигиена.

  Първи симптоми на херпес

  Що се отнася до херпес симплекс (а именно първият и втория тип), около дванадесет часа преди появата на болезнен обрив може да развие следните симптоми: подуване, промяна в цвета на кожата или лигавиците, сърбеж, неприятни усещания на места, където следващия етап ще покаже признаци на треска. По-нататък в засегнатите райони вече можете да забележите мехурчета (обикновено претъпкани) с прозрачно вещество вътре. След няколко дни тази течност става мътна. Мехурчетата се пукат и след това се превръщат в язви с характерна коричка. Целият този процес, разбира се, в много хора е отвратителен. Признаците на херпес определено не представляват нищо приятно. Трябва да се отбележи, че когато балончето се пръсне и течността потече от него, вирусите в големи количества навлизат в околната среда. През този период е необходимо внимателно да се наблюдава личната хигиена, за да не се зарази никого.

  Лечение на херпес

  Аромотерапия при херпес

  • Масло от здравец, с което се мажат раничките на всеки час, премахва болката и ускорява лечението. Може да се използва и евкалиптово масло.

  Хомеопатия при херпес

  Взема се по 1 таблетка три пъти дневно веднага след като се появят мехурчетата. Дозировката се взема до 4 дни:

  • При дълбоко напукани сухи, възпалени устни с няколко мехурчета или предизвикани от морския въздух: натриев хлорид (Natrum muriaticum). 

  • Когато не са предизвикани от морския въздух: тетра (Rhus toxidendron).

  Практически съвети при херпес

  • Пазете раничката чиста и суха, за да предотвратите бактериални инфекции.

  • Възможно е четката ви за зъби да носи вируса. След като мехурчето вече се е образувало, сменете четката. Отново я сменете, когато инфекцията се изчисти.

  • Употребявайте противослънчев мехлем за устни, за да се предпазите от вредното влияние на слънчевото греене.

  Хранене при херпес

  • Изследванията показват, че аминокиселината L-лизин помага да се намали честотата и остротата на херпеса.L-лизинът се съдържа в зеления фасул, граха, житото и пшеницата.

  • Вирусът на херпес симплекс вирее от аржинина, съдържащ се в орехите, шоколада и семките, така че тези храни трябва да се избягват.

  • Меню, което включва зърнени храни, нискомаслени млечни продукти и месо, риба и много зеленчуци и плодове, успешно се бори с инфекцията.

  Традиционна медицина при херпес

  • Идоксуридин и ациклобир са двете най-често предписвани антивирусни лекарства, с които може да се намажат наранените места веднага щом се появят симптомите. Те няма да излекуват появилата се раничка, но ще намалят времетраенето и и остротата на инфекцията. 

    

  Продукти свързани със статията

  1. Рус токсикодендрон,RHUS TOXICODENDRON CH 9, Боарон

   Рус токсикодендрон,RHUS TOXICODENDRON CH 9, Боарон

   Цена: 5,54 лв.

  2. Етерично масло от Евкалипт (Eucalyptus oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Евкалипт (Eucalyptus oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 4,28 лв.

  3. Етерично масло от Здравец (Geranium Macrorrhizum), Bioherba, 10 мл
  4. Етерично масло от Салвия (Salvia oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Салвия (Salvia oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 6,04 лв.

  5. Смрадлика лист – Тетра, промивки при рани и хемороиди, Cotinus coggygria Scop.