bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Херпес – лечение, хранене, аромотерапия, хомеопатия

Едно или няколко мехурчета около устата, които се изриват в раничка. Причиняват се от вируса на херпес симплекс, който е латентен и се активира от внезапно излагане на горещо или студено време, на пряка слънчева светлина или от вирусни инфекции. Изриване могат да предизвикат още слабата имунна защита и стресът.

Херпес

Заразяване с херпес

Всички пациенти биха искали да знаят защо са развили херпес. Причините за това заболяване са много прости. "Прилепване" това заболяване може да бъде директно от инфектираното лице с видими (с други думи, свежи) признаци на херпес и от хора с не твърде забележими прояви, но все още представляващи опасност за другите. Можете да се разболеете след контакт с домакински предмети (чинии, кърпи, играчки, листове), които те са докосвали. Болестта може да се предава по въздуха и сексуално. Инфекцията настъпва след като вирусът навлезе в кожата (особено травматизирана) или лигавици. Генитален херпес, по-специално, може да се предава по време на секс. Това заболяване не е необичайно. Обикновеният херпес е често срещан при хора, които активно променят сексуалните си партньори.

Съвети от специалисти за предотвратяване появата на херпеси и превенция

Превенцията на херпес е много важна. По време на рецидив на всякакъв вид заболяване не трябва да оставяте апартамента поне от съжаление за другите: това е, когато язвите са напълно видими, пациентът става много опасен за другите хора. Освен това, терапията може да се извършва у дома. Епидемиологичното наблюдение обикновено включва само отчитане на броя на заразените, установяване на рискови фактори, идентифициране на бременните жени и предоставяне на информация.
Превантивните действия за предотвратяване на предаването на херпес на други приличат на сезонните предупреждения за настинка, с които всеки е запознат. Не общувайте с други хора, необходимо да се използва защитно оборудване, а именно марлеви превръзки и внимателно съблюдавайте всички изисквания за лична хигиена.

Първи симптоми на херпес

Що се отнася до херпес симплекс (а именно първият и втория тип), около дванадесет часа преди появата на болезнен обрив може да развие следните симптоми: подуване, промяна в цвета на кожата или лигавиците, сърбеж, неприятни усещания на места, където следващия етап ще покаже признаци на треска. По-нататък в засегнатите райони вече можете да забележите мехурчета (обикновено претъпкани) с прозрачно вещество вътре. След няколко дни тази течност става мътна. Мехурчетата се пукат и след това се превръщат в язви с характерна коричка. Целият този процес, разбира се, в много хора е отвратителен. Признаците на херпес определено не представляват нищо приятно. Трябва да се отбележи, че когато балончето се пръсне и течността потече от него, вирусите в големи количества навлизат в околната среда. През този период е необходимо внимателно да се наблюдава личната хигиена, за да не се зарази никого.

Лечение на херпес

Аромотерапия при херпес

• Масло от здравец, с което се мажат раничките на всеки час, премахва болката и ускорява лечението. Може да се използва и евкалиптово масло.

Хомеопатия при херпес

Взема се по 1 таблетка три пъти дневно веднага след като се появят мехурчетата. Дозировката се взема до 4 дни:

• При дълбоко напукани сухи, възпалени устни с няколко мехурчета или предизвикани от морския въздух: натриев хлорид (Natrum muriaticum). 

• Когато не са предизвикани от морския въздух: тетра (Rhus toxidendron).

Практически съвети при херпес

• Пазете раничката чиста и суха, за да предотвратите бактериални инфекции.

• Възможно е четката ви за зъби да носи вируса. След като мехурчето вече се е образувало, сменете четката. Отново я сменете, когато инфекцията се изчисти.

• Употребявайте противослънчев мехлем за устни, за да се предпазите от вредното влияние на слънчевото греене.

Хранене при херпес

• Изследванията показват, че аминокиселината L-лизин помага да се намали честотата и остротата на херпеса.L-лизинът се съдържа в зеления фасул, граха, житото и пшеницата.

• Вирусът на херпес симплекс вирее от аржинина, съдържащ се в орехите, шоколада и семките, така че тези храни трябва да се избягват.

• Меню, което включва зърнени храни, нискомаслени млечни продукти и месо, риба и много зеленчуци и плодове, успешно се бори с инфекцията.

Традиционна медицина при херпес

• Идоксуридин и ациклобир са двете най-често предписвани антивирусни лекарства, с които може да се намажат наранените места веднага щом се появят симптомите. Те няма да излекуват появилата се раничка, но ще намалят времетраенето и и остротата на инфекцията.