bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Херпес генитален – лечение, практически съвети

Вирус, който обикновено се предава по полов път и предизвиква сърбеж, парене, болезнен обрив и малки мехурчета в областта на слабините. Мехурчетата се пукат и оставят малки ранички, които минават за 2 седмици. Другите симптоми се изразяват в подути жлези, треска и главоболие. При жените уринирането е болезнено. Понякога се появяват ранички около устата.

 • Л-Лизин, Bioherba, 320 мг, 60 капсули

  Л-Лизин, Bioherba, 320 мг, 60 капсули

  Цена:

  Редовна цена: 14,29 лв.

  Промо цена 12,86 лв.

  -10%

 • Витамин С с Шипка за имунитет, Bioherba, 360 мг, 100 капсули

  Витамин С с Шипка за имунитет, Bioherba, 360 мг, 100 капсули

  Цена:

  Редовна цена: 14,29 лв.

  Промо цена 12,86 лв.

  -10%

 • Херпес генитален

  Лечение и честота на протичане на заболяването херпес генитален

  Вирусът на херпеса остава в организма и може да се активира, ако сте потиснати или в стресово състояние. Излагането на силно слънце, менструацията или някое нараняване може отново да активират вируса. Леченията по-долу намаляват остротата на пристъпа.

  Път и стадии на развитие на инфекцията в организма

  Гениталният херпес е вирусна инфекция, която засяга лигавицата на гениталиите. Външните прояви на заболяването са свързани с образуването на болезнени язви и ерозиите в областта на гениталиите. Пациентите могат също да се оплакват от подуване на кожата, парене, треска и общо неразположение. Поради повтарящия се курс, Гениталният херпес не винаги се проявява симптоматично. По време на ремисия, язвата може да изчезне, но пациентът остава носител на вируса. Без лечение, патологията може да причини тежки усложнения, включително рак, опортюнистични инфекции и увреждане на нервната система.
  Най-честата причина за заболяването е вирусът на херпес симплекс от втория тип, въпреки че лезията на гениталната лигавица може да бъде свързана и с други видове инфекциозни агенти, като цитомегаловирусни, херпес зостер и вирус "Епщайн-Бар". Външните лози не могат точно да идентифицират патогена, така че лекарите винаги се ръководят от резултатите от лабораторните изследвания. Заслужава да се отбележи, че вирусите на херпес симплекс могат едновременно да повлияят на кожата на лицето и лигавиците на гениталиите, така че локализацията на язви не показва специфичен вид инфекция.

  Усложнения при генитален херпес

  При наличие на постояннa херпесна инфекция има значително намаляване на имунния статус, в резултат на което се активира условно патогенна микрофлора, присъстваше в тялото. В резултат на това има различни възпалителни заболявания с инфекциозна природа, като везилиит, цистит, млечница.
  Усложнения на нервната система
  Кожата и лигавиците са вратата към вируса, но могат да повлияят на други тъкани, включително нервите. Възпалението и раздразнението на нервите, произтичащо от херпесната инфекция, често водят до развитие на синдрома на болката. При гениталния херпес най-често страдат нерви от големи и малки тазови клетки, в резултат на което пациентите имат болка в долната част на гърба, корема, краката. Невралгичните прояви на херпес могат да бъдат изключително силни и трудни за лечение чрез конвенционални средства.

  Диагностика и профилактика на генитален херпес

  Изправени пред проблем като генитален херпес, много се чудят как да го излекуват. Само традиционната медицина може да помогне в това, така че не можете да направите без медицинска помощ. На първо място, е необходимо да разберете какъв тип вирусни херпесна инфекция причинява болестта. Най-надеждният резултат е PCR диагностиката (полимеразна верижна реакция), проведена в вирусологичните лаборатории. След получаване на резултатите от анализа, лекарят предписва подходящо лечение.

  Профилактиката на инфекцията се състои в недопустимост на безразборна сексуална активност и навременни посещения на гинеколог за превантивни прегледи. Използването на презерватив не изключва възможността за инфекция, но значително намалява вероятността.
  Херпесният вирус най-често може да се предава в активната фаза, когато има външни симптоми на заболяването. Ето защо е необходимо да се спазва личната хигиена, да не се използват лични вещи и ястия на хора, които са носители на вируса.

  Практически съвети при генитален херпес

  • Не осъществявайте полов контакт, ако Вие или партньорът ви имате херпес.

  • Не използвайте едни и същи кърпи, гъби или червила.

  • Добре си измивайте ръцете, след като сте докосвали гениталиите.

  • За да предотвратите по-нататъшно развитие на болестта, укрепвайте имунната си система: хранете се разумно, редовно правете упражнения и използвайте техниките за премахване на стреса.

  • Не излагайте мехурчетата на пряка слънчева светлина, понеже това активира вируса.

  Хранене при генитален херпес

  Аминокиселините аржинин и лизин влияят върху възобновяването на херпеса:

  • Ограничете употребата на аржинин, съдържащ се в ядките, рожковите, шоколада, желатина, кокосовите орехи, овеса, бялото брашно, фъстъците, соята и покълналата пшеница.

  • Увеличете употребата на лизин, съдържащ се в рибата, скаридите (едри и дребни), пилешкото, агнешкото месо, млякото, сиренето, боба, бирената мая, зеления фасул, плодовете и зеленчуците.

  • Приемайте 1,5 г. лизин дневно като превантивна мярка. Увеличете дозата на 3 г. по време на пристъпа.

  • Приемайте по 1 г. витамин С с биофлавоноиди на ден, по време на пристъпа.

  Хидротерапия при генитален херпес

  По време на пристъпа на болестта често вземайте топла вана с 3 супени лъжици сол, разтворена във водата.

  Специализирана помощ при генитален херпес

  • Хомеопатичното лечение може да намали честотата и остротата на пристъпите.

  Традиционна медицина при генитален херпес

  • За намаляване на продължителността и остротата на пристъпа се изписва антивирусно лекарство като ацикловир (Асусlovir) във вид на крем. Понякога се дават таблетки, за да предотвратят възобновяването на болестта.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Етерично масло от Джинджифил (Ginger oil) - отхрачващо, Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Джинджифил (Ginger oil) - отхрачващо, Bioherba, 10 мл

   Цена:

   Редовна цена: 6,59 лв.

   Промо цена 5,93 лв.

   -10%

  2. Жълт кантарион - при депресия и тревожност, Bioherba, 260 мг, 100 капсули

   Жълт кантарион - при депресия и тревожност, Bioherba, 260 мг, 100 капсули

   Цена:

   Редовна цена: 8,80 лв.

   Промо цена 7,92 лв.

   -10%

  3. Африкански пеларгониум - имунитет и при грип, Bioherba, 200 мг, 60 капсули

   Африкански пеларгониум - имунитет и при грип, Bioherba, 200 мг, 60 капсули

   Цена:

   Редовна цена: 15,94 лв.

   Промо цена 14,34 лв.

   -10%

  4. Ехинацея корен - при грип и настинка, Echinacea purpurea

   Ехинацея корен - при грип и настинка, Echinacea purpurea

   Цена: 4,50 лв.

  5. Базово масло от Таману (Tamanu oil), Bioherba, 50 мл

   Базово масло от Таману (Tamanu oil), Bioherba, 50 мл

   Цена:

   Редовна цена: 16,49 лв.

   Промо цена 14,84 лв.

   -10%