Безплатна доставка над 49лв Виж условията
Език: BG
Валута: BGN
  • BGN
Добре дошли в bilki.bg! |

Кошница

0 артикула

Категории продукти

Гуша – симптоми, лечение, хранене, билки

Уголемяване на щитовидната жлеза на гушата, което може да се дължи на недостатъчното количество йод в организма. Жлезата не може да произвежда достатъчно тироксин и се уголемява, за да увеличи произвеждането му. Гушата се появява и когато жлезата отделя повече или по-малко от необходимото количество. Симптомите се изразяват във висока температура, сърцебиене, раздразнителност, загуба на телесно тегло, нередовна менструация, а понякога и подути очи.

Гуша – симптоми, лечение, хранене, билки

Лечение

Необходимо е да се прегледате на лекар, за да се установи причината за заболяването, тъй като леченията много се различават. Препоръките по-долу са за гуша, причинена от недостиг на йод.

Билки

• Запарка от срещниче лекува прекаленото отделяне на щитовидната жлеза, особено когато симптомите си изразяват в стягане в гърдите или нервно сърцебиене. Една чаена лъжичка сушена билка се залива с чаша вряща вода, запарва се 15 мин. и се пие 3 пъти дневно.

• Клокочката, много разпространено водорасло, помага при гуша, причинена от недостатъчното отделяне на тироидната жлеза: 3 чаени лъжички сушена билка се заливат с чаша вряща вода, запарват се 10 минути и се пие 3 пъти дневно.

Хранене

• Увеличете употребата на йод, съдържащ се в пресните морски ракообразни и деликатеси, йодираната сол и храните, отгледани на богата на йод почва.

• Някои храни затрудняват усвояването на йода: ако имате недостиг от него, избягвайте зеле, соя, ряпа, синап, маниока, фъстъци и просо.

Традиционна медицина

• Обикновено се предписват лекарства, които да коригират функцията на щитовидната жлеза, но понякога се налага хирургическа намеса, ако е засегната определена част от жлезата или уголемяването й оказва силен натиск върху гушата.


За по-добро обслужване и изпълнение на вашите поръчки използваме "бисквитки" (cookies)   Разбрах