Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Гуша – симптоми, лечение, хранене, билки

Уголемяване на щитовидната жлеза на гушата, което може да се дължи на недостатъчното количество йод в организма. Жлезата не може да произвежда достатъчно тироксин и се уголемява, за да увеличи произвеждането му. Гушата се появява и когато жлезата отделя повече или по-малко от необходимото количество. Симптомите се изразяват във висока температура, сърцебиене, раздразнителност, загуба на телесно тегло, нередовна менструация, а понякога и подути очи.

Гуша – симптоми, лечение, хранене, билки

Гуша причини

Най-често срещаната форма е ендемична гуша, която се появява при недостиг на йод в храната. Понякога появата на болестта може да бъде причинена от хипотиреоидизъм, поглъщането на продукти, които съдържат страмогенни вещества, генетично нарушение в производството на хормони на щитовидната жлеза, прием на някои лекарства, злокачествено увреждане на щитовидната жлеза.

Гуша симптоми

Появата на гуша не е свързана с нарушение на хормона. Заболяването се проявява чрез деформация и увеличаване на размера на предната част на шията. Голямата гуша може да стисне анатомичните структури около жлезата, което може да предизвика затруднено преглъщане и дишане. Гушата, съчетана с тиреоидна дисфункция е придружена от типична клинична картина, типична за хипотиреоидизъм или тиреотоксикоза.

Когато хипотиреоидизма е свързан с недостатъчна секреция на хормони на щитовидната жлеза, пациентът има суха и бледа кожа, загуба на коса, чупливи нокти, загуба на апетит, повишаване на теглото и загуба на вежди. При тежки форми на заболяването се наблюдава забавяне на речта, постоянна сънливост, намалена памет и менструални нарушения. При тиреотоксикоза (повишено продуциране на тиреоидни хормони) може да се наблюдава поява на безсъние, раздразнителност, умора, тахикардия, загуба на тегло на фона на повишен апетит, хипертония, прекомерно изпотяване, тремор на крайниците.

Лечение при гуша

Необходимо е да се прегледате на лекар, за да се установи причината за заболяването, тъй като леченията много се различават. Препоръките по-долу са за гуша, причинена от недостиг на йод.

Билки при гуша

• Запарка от срещниче лекува прекаленото отделяне на щитовидната жлеза, особено когато симптомите си изразяват в стягане в гърдите или нервно сърцебиене. Една чаена лъжичка сушена билка се залива с чаша вряща вода, запарва се 15 мин. и се пие 3 пъти дневно.

• Клокочката, много разпространено водорасло, помага при гуша, причинена от недостатъчното отделяне на тироидната жлеза: 3 чаени лъжички сушена билка се заливат с чаша вряща вода, запарват се 10 минути и се пие 3 пъти дневно.

Хранене при гуша

• Увеличете употребата на йод, съдържащ се в пресните морски ракообразни и деликатеси, йодираната сол и храните, отгледани на богата на йод почва.

• Някои храни затрудняват усвояването на йода: ако имате недостиг от него, избягвайте зеле, соя, ряпа, синап, маниока, фъстъци и просо.

Традиционна медицина при гуша

• Обикновено се предписват лекарства, които да коригират функцията на щитовидната жлеза, но понякога се налага хирургическа намеса, ако е засегната определена част от жлезата или уголемяването й оказва силен натиск върху гушата.

 1. ЧАЙ УСПОКОИТЕЛЕН - БИЛКИ ЗА СЪН
 1. ТИРОИДИНУМ / THYROIDINUM / CH15, БОАРОН

  ТИРОИДИНУМ / THYROIDINUM / CH15, БОАРОН

  Редовна цена: 4,03 лв.

  Промо цена 3,79 лв.

  6%

 1. ЕКСТРАКТ ОТ КЕЛП ( ИЗТОЧНИК НА ЙОД ) 150мкг, 100 КАПСУЛИ

  ЕКСТРАКТ ОТ КЕЛП ( ИЗТОЧНИК НА ЙОД ) 150мкг, 100 КАПСУЛИ

  Редовна цена: 7,00 лв.

  Промо цена 6,92 лв.

  1%

 1. МЕХУРЧЕСТО ВОДОРАСЛО НА ПРАХ и РЯЗАНО
 1. Куркума, 100 капсули, 350мг, Биохерба

  Куркума, 100 капсули, 350мг, Биохерба

  Редовна цена: 10,99 лв.

  Промо цена 10,88 лв.

  1%