bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Гуша – симптоми, лечение, хранене, билки

Уголемяване на щитовидната жлеза на гушата, което може да се дължи на недостатъчното количество йод в организма. Жлезата не може да произвежда достатъчно тироксин и се уголемява, за да увеличи произвеждането му. Гушата се появява и когато жлезата отделя повече или по-малко от необходимото количество. Симптомите се изразяват във висока температура, сърцебиене, раздразнителност, загуба на телесно тегло, нередовна менструация, а понякога и подути очи.

 • Келп екстракт - естествен източник на йод, Bioherba, 150 мкг, 100 капсули
 • Мехурчесто водорасло рязано - за отслабване, Fucus vesiculosus
 • Гуша – симптоми, лечение, хранене, билки

  Гуша причини

  Най-често срещаната форма е ендемична гуша, която се появява при недостиг на йод в храната. Понякога появата на болестта може да бъде причинена от хипотиреоидизъм, поглъщането на продукти, които съдържат страмогенни вещества, генетично нарушение в производството на хормони на щитовидната жлеза, прием на някои лекарства, злокачествено увреждане на щитовидната жлеза.

  Функция на щитовидната жлеза

  В организма се произвеждат различни видове хормони (женски хормони, мъжки хормони, надбъбречни хормони и др.).
  Органите, които произвеждат хормони, се наричат ​​ендокринни органи, а щитовидната жлеза е един от тях. Той има функцията да произвежда хормони на щитовидната жлеза, използвайки йод, съдържащ се в храната (главно в морските водорасли).

  Какво представляват щитовидните хормони

  Протеините, мазнините и въглехидратите, използвани като хранителни продукти, се абсорбират по време на метаболизма и се използват като материали за образуване на тъкани или като енергия за тялото. Хормоните на щитовидната жлеза изпълняват функцията да стимулират или засилват тези метаболитни процеси. Освен това те играят важна роля за развитието на плода и растежа на тялото на детето.
  Има два вида хормони на щитовидната жлеза: тироксин (Т4), съдържащ четири йодни атома, и трийодтиронин (Т3), съдържащ три йодни атома.

  Роля на хипофизата

  Организмът работи с механизъм, който ви позволява да поддържате почти постоянно ниво на щитовидните хормони в кръвта. Тази система се контролира от тироид-стимулиращия хормон (TSH), който се произвежда от част от мозъка - хипофизната жлеза. Този хормон изпълнява функцията на стимулиране на щитовидната жлеза и индуциране на производството на хормони на щитовидната жлеза (T4, T3).
  Ако нивото на тиреоидните хормони (Т4, Т3) в кръвта стане твърде високо, количеството на TSH, отделяно от хипофизата, намалява, което намалява производството на Т4 и Т3. , Тази система се нарича „механизъм за обратна връзка“ и постоянно регулира нивото на хормоните на щитовидната жлеза в кръвта в определен диапазон.

 • Мехурчесто водорасло - натурален йод, за щитовидна жлеза, Bioherba, 400 мг, 100 капсули
 • Мехурчесто водорасло Тинктура за щитовидна жлеза, Bioherba, 100 мл
 • Гуша симптоми

  Появата на гуша не е свързана с нарушение на хормона. Заболяването се проявява чрез деформация и увеличаване на размера на предната част на шията. Голямата гуша може да стисне анатомичните структури около жлезата, което може да предизвика затруднено преглъщане и дишане. Гушата, съчетана с тиреоидна дисфункция е придружена от типична клинична картина, типична за хипотиреоидизъм или тиреотоксикоза.

  Когато хипотиреоидизма е свързан с недостатъчна секреция на хормони на щитовидната жлеза, пациентът има суха и бледа кожа, загуба на коса, чупливи нокти, загуба на апетит, повишаване на теглото и загуба на вежди. При тежки форми на заболяването се наблюдава забавяне на речта, постоянна сънливост, намалена памет и менструални нарушения. При тиреотоксикоза (повишено продуциране на тиреоидни хормони) може да се наблюдава поява на безсъние, раздразнителност, умора, тахикардия, загуба на тегло на фона на повишен апетит, хипертония, прекомерно изпотяване, тремор на крайниците.

  Лечение при гуша

  Необходимо е да се прегледате на лекар, за да се установи причината за заболяването, тъй като леченията много се различават. Препоръките по-долу са за гуша, причинена от недостиг на йод.

  Билки при гуша

  • Запарка от срещниче лекува прекаленото отделяне на щитовидната жлеза, особено когато симптомите си изразяват в стягане в гърдите или нервно сърцебиене. Една чаена лъжичка сушена билка се залива с чаша вряща вода, запарва се 15 мин. и се пие 3 пъти дневно.

  • Клокочката, много разпространено водорасло, помага при гуша, причинена от недостатъчното отделяне на тироидната жлеза: 3 чаени лъжички сушена билка се заливат с чаша вряща вода, запарват се 10 минути и се пие 3 пъти дневно.

  Хранене при гуша

  • Увеличете употребата на йод, съдържащ се в пресните морски ракообразни и деликатеси, йодираната сол и храните, отгледани на богата на йод почва.

  • Някои храни затрудняват усвояването на йода: ако имате недостиг от него, избягвайте зеле, соя, ряпа, синап, маниока, фъстъци и просо.

  Традиционна медицина при гуша

  • Обикновено се предписват лекарства, които да коригират функцията на щитовидната жлеза, но понякога се налага хирургическа намеса, ако е засегната определена част от жлезата или уголемяването й оказва силен натиск върху гушата.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Успокояващ чай с 8 билки - при нерви, страх и безсъние, насипен
  2. ТИРОИДИНУМ / THYROIDINUM / CH15, БОАРОН

   ТИРОИДИНУМ / THYROIDINUM / CH15, БОАРОН

   Цена: 5,33 лв.

  3. Келп екстракт - естествен източник на йод, Bioherba, 150 мкг, 100 капсули
  4. Мехурчесто водорасло на прах - за отслабване, Fucus vesiculosus
  5. Куркума - за черен дроб, стомах и стави, Bioherba, 350 мг, 100 капсули