Глезени, подути – причини, лечение, билки

Глезените се подуват в резултат от събирането на течности в тъканите. Пътуването със самолет, горещините, дългото стоене прав, предменструалният синдром, инфекцията на бъбреците, разширените вени, сърдечната недостатъчност, тромбозата, бременността и оралните противозачатъчни допринасят за подуването на глезените. То е характерно и зa хора с недостиг ни белтъчини и витамин В. Силно отеклите глезени си признак за високо кръвно налягане или за предекламптично състояние.

Глезени, подути – причини, лечение, билки

Лечение

Подутите глезени са признак на сериозно вътрешно заболяване. Ако внезапно забележите необичайно подуване, идете на лекар. Веднъж установено, то може да бъде лекувано.

Билки

Магданозът е естествен диуретик (помага на организма да изхвърли излишната вода). Обилно поръсвайте храната си с него и 3 пъти дневно пийте настойка, приготвена по следния начин: две чаени лъжички листа от магданоз се заливат с чаша вряща вода и се запарват 10 минути.

• Да не се пие по време на бременност.

Хидротерапия

• Пригответе два съда с вода: единият с гореща, но не вряла вода, другият със студена (сложете и малко лед). Потапяйте краката последователно първо в горещата, после в студената вода, като завършите със студената. Това ще помогне на кръвообращението и отоците ще спаднат.

Масаж

Масажирането на ходилата, глезените, прасците и бедрата ще разкара събраната в глезените течност. Може да се приложи от специалист или от някой близък. Легнете по корем, докато ви масажират задната част на краката, от глезените нагоре към коленете с бавни, силни, кръгообразни движения нагоре по прасеца, като се избегне областта около коленете и се продължи нагоре с енергични, кръгообразни движения и размачкване на бедрените мускули, (самомасажът на долната част на краката и глезените да се извърши по следния начин:

• Седнете на пода със свити колене. Поставете палците от външната страна на пищялната кост и обгърнете с пръсти задната част на коляното. Натискайте с палците, като ги движите надолу по костта към глезена. После преместете палците към вътрешнипш страна на глезена и масажирайте нагоре no kpaka. Накрая ги поставете отпред на коляното, другите пръсти обхващат задната му част. Размачкайте мускула на прасеца надолу по крака.

• Внимание: не масажирайте при разширени вени.

Традиционни медицина

• Лекарите препоръчват да вдигате краката нависоко при първа възможност. Съветват още да се носят еластични чорапи. Диуретични лекарства (водни таблетки) се изписват, за да се изхвърли излишната течност от организма, и обикновено се препоръчва намаляване на солта в менюто.

  1. МАГДАНОЗ , МЕРУДИЯ СЕМЕ
  1. МАГДАНОЗ , МЕРУДИЯ КОРЕН
  1. МАГДАНОЗ , МЕРУДИЯ ЛИСТ