bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Глаукома – лечение, хранене, хидротерапия, рефлексотерапия

Глаукома – лечение, хранене, хидротерапия, рефлексотерапияСъстояние, при което в окото се събира течност, оказваща натиск, който може да увреди нежната тъкан и да доведе до постепенна загуба на зрението. Симптомите се изразяват в болки, понякога пулсиращи, в окото и над него, постепенна загуба на периферното зрение и възприемане на кръгове с цветовете на дъгата около източници на светлина.

Глаукома причини

При здрави очи постоянно се поддържа известно налягане (18-22 mmHg), поради баланса на вливането и изтичането на течности. При глаукома такова кръвообращение се нарушава, течността се натрупва и вътреочното налягане започва да се увеличава. Зрителният нерв и другите структури на очите изпитват повишен стрес, кръвоснабдяването на окото се нарушава. В резултат на това зрителният нерв атрофира, а визуалните сигнали престават да текат в мозъка. Човек започва да вижда по-лошо, периферното зрение е нарушено, в резултат на което зоната на видимост е ограничена и в крайна сметка може да се появи слепота.

Глаукомата е необратима болест. Ето защо е много важно да започнете лечението навреме.

 • Витамин С с Шипка за имунитет, Bioherba, 360 мг, 100 капсули
 • Лутеин и Зеаксантин - за очи и зрение, Bioherba, 22 мг, 60 капсули
 • Глаукома симптоми

  болка, чувство на тежест в очите, стесняване на зрителното поле;
  замъгляване на зрението, появата на „перде“ пред очите;
  когато гледаме ярка светлина, например към лампа, пред очите се появяват „дъгови кръгове“;
  замъглено виждане вечер и нощем;
  усещане за овлажнени очи;
  лека болка около очите;
  зачервяване на очите.

  Видове глаукома, диагностика

  Увеличаването на вътреочното налягане при глаукома се дължи на нарушена екскреция на вътреочна течност. Разграничават се следните основни видове заболявания - вродена, първична и вторична глаукома.

  Най-често се наблюдава първичната форма на заболяването. Той се среща при хора над 40 години.
  Вродената глаукома възниква в резултат на някои аномалии в ембрионалното развитие.

  В случаите, когато глаукомата се развива на фона на някакво специфично заболяване на зрителния орган, те говорят за неговата вторична форма.

  Възпалителни очни заболявания (склерит, уевит, кератит).

  В някои случаи може да се наблюдава повишаване на вътреочното налягане, което не е свързано с глаукома. Това състояние се нарича очна хипертония. Тя се различава от глаукомата по доброкачествения си ход, както и по липсата на отрицателен ефект върху влакната на зрителния нерв. Развитието на очна хипертония може да се дължи на продължителна употреба на хормонални лекарства, ендокринни заболявания, интоксикация, нарушено производство и оттичане на вътреочна течност, някои общи и локални заболявания.

  Увреждания, които може да предизвика глаукомата, рискови фактори

  В очите на човек непрекъснато възниква образуването на влага, която е концентриран в задната камера (между лещата и ириса) и предната (между ириса и лещата) очни камери. Излишната влага напуска окото, прониквайки в кръвоносната система чрез доста сложна дренажна система, разположена в ъгъла на предната камера. Вътреочното налягане се определя точно от баланса между производството и отстраняването на водната влага. При здравите хора тя варира от 16 до 22 mm Hg.

  При глаукома циркулацията на вътреочната течност се нарушава, тя започва да се натрупва, което води до повишаване на вътреочното налягане, което от своя страна повишава налягането на тъканите на очната ябълка върху зрителния нерв и допринася за развитието на атрофични процеси в него. Всичко това води до влошаване на качеството на зрението. Латералното зрение започва да страда по-късно. При пълна смърт на зрителния нерв настъпва необратима пълна слепота. Въпреки това, при остра атака на глаукома може да настъпи и внезапна загуба на зрение.

  Лечение при глаукома

  Да се извършва под лекарско наблюдение

  Хранене при глаукома

  • Най-доброто естествено средство за лечение на глаукома, описано досега, е витамин С. Необходимите количества са по-големи от тези, които се съдържат в повечето лекарствени препарати, така че най-добре е да го извършвате под наблюдението на природолечител.

  • Увеличете употребата на биофлавоноиди, които подобряват здравината на очните капиляри и укрепват тъканите на окото. Биофлавоноидите се намират в кората, подкорната част и във външния слой на плодовете и зеленчуците като цитрусовите плодове (купувайте естествено узрели плодове, ако смятате да консумирате кората им), листните зеленчуци, червения лук, цвеклото и синия или червения пигмент на боровинките.

  • Ограничете употребата на алкохола и кофеина, които може зле да повлияят на кръвообращението в очите.

  • Увеличете употребата на богатите на витамин А храни като черния дроб, бъбреците, яйчения жълтък, маслото, сиренето, млечните продукти, рибеното масло.

  • Не пушете.

  Хидротерапия при глаукома

  • Пригответе една купа с гореща вода и една със студена. Потопете чисто парцалче в горещата вода и го  изцедете, сложете го върху очите за 2-3 минути, отстранете го и направете същото със студената вода; редувайте топло и студено 3 пъти, за да подобрите кръвообращението в очите.

  Рефлексотерапия при глаукома

  • Масажирайте точката на очите, която се намира в основата на втория и третия пръст на крака, точно под мястото, където се отделят от стъпалото на левия крак.

  Специализирана помощ при глаукома

  • Методът на Пейте подобрява състоянието.

  • Черепната остеопатия раздвижва кръвта около очите и може да се окаже полезна.

  Традиционна медицина при глаукома

  • Обикновено се препоръчват капки за очи или лекарства, които намаляват образуването на течности в окото или увеличават отделянето им. Може да се използува лазерна техника, за да се отворят каналите, по които да се извлече излишната течност.

   

   

  Продукти свързани със статията

  1. Супер Стрес В комплекс с Витамин С, Bioherba, 100 капсули
  2. Лутеин и Боровинка - за добро зрение, Bioherba, 100 капсули
  3. Червена боровинка Тинктура при цистит и уринарни инфекции, Bioherba, 50 мл