Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Глаукома – лечение, хранене, хидротерапия, рефлексотерапия

Глаукома – лечение, хранене, хидротерапия, рефлексотерапияСъстояние, при което в окото се събира течност, оказваща натиск, който може да увреди нежната тъкан и да доведе до постепенна загуба на зрението. Симптомите се изразяват в болки, понякога пулсиращи, в окото и над него, постепенна загуба на периферното зрение и възприемане на кръгове с цветовете на дъгата около източници на светлина.

Глаукома причини

При здрави очи постоянно се поддържа известно налягане (18-22 mmHg), поради баланса на вливането и изтичането на течности. При глаукома такова кръвообращение се нарушава, течността се натрупва и вътреочното налягане започва да се увеличава. Зрителният нерв и другите структури на очите изпитват повишен стрес, кръвоснабдяването на окото се нарушава. В резултат на това зрителният нерв атрофира, а визуалните сигнали престават да текат в мозъка. Човек започва да вижда по-лошо, периферното зрение е нарушено, в резултат на което зоната на видимост е ограничена и в крайна сметка може да се появи слепота.

Глаукомата е необратима болест. Ето защо е много важно да започнете лечението навреме.

Глаукома симптоми

болка, чувство на тежест в очите, стесняване на зрителното поле;
замъгляване на зрението, появата на „перде“ пред очите;
когато гледаме ярка светлина, например към лампа, пред очите се появяват „дъгови кръгове“;
замъглено виждане вечер и нощем;
усещане за овлажнени очи;
лека болка около очите;
зачервяване на очите.

Лечение при глаукома

Да се извършва под лекарско наблюдение

Хранене при глаукома

• Най-доброто естествено средство за лечение на глаукома, описано досега, е витамин С. Необходимите количества са по-големи от тези, които се съдържат в повечето лекарствени препарати, така че най-добре е да го извършвате под наблюдението на природолечител.

• Увеличете употребата на биофлавоноиди, които подобряват здравината на очните капиляри и укрепват тъканите на окото. Биофлавоноидите се намират в кората, подкорната част и във външния слой на плодовете и зеленчуците като цитрусовите плодове (купувайте естествено узрели плодове, ако смятате да консумирате кората им), листните зеленчуци, червения лук, цвеклото и синия или червения пигмент на боровинките.

• Ограничете употребата на алкохола и кофеина, които може зле да повлияят на кръвообращението в очите.

• Увеличете употребата на богатите на витамин А храни като черния дроб, бъбреците, яйчения жълтък, маслото, сиренето, млечните продукти, рибеното масло.

• Не пушете.

Хидротерапия при глаукома

• Пригответе една купа с гореща вода и една със студена. Потопете чисто парцалче в горещата вода и го  изцедете, сложете го върху очите за 2-3 минути, отстранете го и направете същото със студената вода; редувайте топло и студено 3 пъти, за да подобрите кръвообращението в очите.

Рефлексотерапия при глаукома

• Масажирайте точката на очите, която се намира в основата на втория и третия пръст на крака, точно под мястото, където се отделят от стъпалото на левия крак.

Специализирана помощ при глаукома

• Методът на Пейте подобрява състоянието.

• Черепната остеопатия раздвижва кръвта около очите и може да се окаже полезна.

Традиционна медицина при глаукома

• Обикновено се препоръчват капки за очи или лекарства, които намаляват образуването на течности в окото или увеличават отделянето им. Може да се използува лазерна техника, за да се отворят каналите, по които да се извлече излишната течност.

 

  1. SUPER STRESS VITAMIN В COMPLEX WITH VITAMIN C 100 CAPSULES, СУПЕР СТРЕС, B КОМЛЕКС С ВИТАМИН С, 100 КАПСУЛИ
  1. LUTEIN AND BILBERRY 100  CAPSULES / ЛУТЕИН И БОРОВИНКА 100 КАПСУЛИ
  1. ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА, ТИНКТУРА, 50мл