Гангрена – лечение, практически съвети, масаж

Умъртвяване на част от плътта поради недостатъчно количество кръв. Мястото става болезнено, после изтръпва и кожата и тъканта почерняват. Ако там се загнезди бактериална инфекция, заразата може да обхване и други участъци, умъртвявайки околната тъкан. Болните от диабет, атериосклероза и тромбоза са по-податливи на гангрена. Лечението трябва да се извърши под лекарско наблюдение.

Гангрена – лечение, практически съвети, масаж

Лечение

Лечението на гангрената се изразява в подобряване на кръвообращението в засегнатия участък и предпазване от инфекция.

Практически съвети

• Спрете пушенето, тъй като то затруднява кръвообращението и влошава състоянието.

• Стойте на топло. Това разширява кръвоносните съдове и улеснява кръвообращението.

• Заставайте така, че нараненото място да бъде богато кръвоснабдено. Например, ако е засегнато ходилото, най-добре е то да виси отстрани на леглото.

Хранене

• Изследванията на канадски учени показват, че добри резултати са получени от употребата на витамин Е за по-бързото оздравяване на труднозарастващи рани. Изследователите давали на пациентите дневна доза от 800 Е витамин Е орално и мажели обикновено раната с масло от витамин Е.

Масаж

• Масажът определено подобрява кръвообращението и следователно ускорява оздравителния процес. При такова състояние той задължително се извършва от специалист.

Традиционна медицина

• По хирургически път се извършва байпас или се отстраняват блокадите на по-големите артерии, за да се възстанови кръвообращението. За предотвратяване на инфекцията се изписват антибиотици. Диабетиците трябва да са под непрекъснат контрол, за да не се превърне затрудненото кръвообращение в гангрена.

 1. ЕВКАЛИПТ ЛИСТ
 1. Секале корнутум, SECALE CORNUTUM CH 9, Боарон

  Секале корнутум, SECALE CORNUTUM CH 9, Боарон

  Редовна цена: 4,20 лв.

  Промо цена 3,95 лв.

  6%

 1. Секале корнутум, SECALE CORNUTUM CH 5, Боарон

  Секале корнутум, SECALE CORNUTUM CH 5, Боарон

  Редовна цена: 4,20 лв.

  Промо цена 3,95 лв.

  6%