bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Гангрена – лечение, практически съвети, масаж

Гангрена – лечение, практически съвети, масаж

Умъртвяване на част от плътта поради недостатъчно количество кръв. Мястото става болезнено, после изтръпва и кожата и тъканта почерняват. Ако там се загнезди бактериална инфекция, заразата може да обхване и други участъци, умъртвявайки околната тъкан. Болните от диабет, атериосклероза и тромбоза са по-податливи на гангрена. Лечението трябва да се извърши под лекарско наблюдение.

 • Витамин Е - за сърце и очи, Bioherba, 100 мг, 100 капс.

  Витамин Е - за сърце и очи, Bioherba, 100 мг, 100 капс.

  Цена: 22,00 лв.

 • Витамин Е течен, Bioherba, 50 мл

  Витамин Е течен, Bioherba, 50 мл

  Цена: 22,00 лв.

 • Гангрена причини

  Появата на гангрена може да бъде причинена от различни патологични агенти, които условно се разделят на три групи:
  състояния, причинени от нарушена циркулация на кръвта в тъканите и свързани с васкуларна оклузия с тромб, тромбоемболия, спазъм, диабетна ретинопатия, стесняване на лумена на съдовете, причинени от анатомични особености или атеросклероза;
  инфекция с патогенна флора;
  механично, термично и химическо увреждане на тъканите (възниква на фона на измръзване, изгаряния, рани от натиск, наранявания, дълбоки химически изгаряния).

  Гангрена симптоми

  Клиничната картина зависи от вида на гангрената и от причините за нея. Сухата гангрена често засяга крайниците. Заболяването се характеризира с бавна прогресия. При заболяването се наблюдава запушване на кръвоносните съдове. В резултат на бавния ход на процеса около зоната на некроза се образува демаркационна зона, която отделя здравите тъкани от болните.

  Първоначално се наблюдава лезия на дисталния крайник. Появата на некроза се предшества от силна болка в засегнатата област, която трудно се облекчава. С напредването на заболяването и изчезването на болка изчезва и засегнатата област намалява обема, придобива мумифициран вид и характерен цвят. При това патологично състояние здравите тъкани от мъртвите са ограничени и няма отделяне на специфична миризма. Състоянието на тези пациенти е стабилно, с изключение на превръщането на сухата форма във влажна.

  Мократа форма на заболяването се характеризира с бърз ход. Заболяването се развива остро и е съпроводено с поява на тромбоза и тромбоемболия. Този тип заболяване се причинява от инфекциозни агенти. Появата на гангренозни лезии на вътрешните органи се дължи на тежко възпаление. По правило при този вид заболявания симптомите на основно заболяване са силно изразени. Засегнатата област има форма на трупно разлагане: тъканите имат синьо-виолетов или зелен цвят, увеличават се обема, понякога се чува крепитус при натискане на увредената област, което е свързано с натрупването на сероводород в тъканите, който се освобождава от патогенните микроорганизми в хода на тяхната жизнена дейност. Засегнатата област произвежда гнилост, зловонна миризма, която също е свързана със сероводород. При такива пациенти се забелязва умерено или тежко състояние и се проявяват симптоми на обща интоксикация.

  Видове гангрена, симптоми при различните видове гангрена

  Има суха и мокра гангрена (в зависимост от консистенцията на мъртвата тъкан), както и в зависимост от етиологията - инфекциозна, токсична, алергична и в зависимост от патогенезата - фулминантна, газова и болнична. Най-често срещаното в наше време е суха, мокра и газова гангрена.

  Сухата гангрена най-често засяга крайниците при недохранени пациенти. Започва прекъсването на кръвообращението и запушването на кръвоносните съдове и този процес протича бавно, в продължение на няколко месеца, а понякога и години. Има силна болка в пръстите и краката, крайникът става блед, придобива мраморен вид, става студен, появява се усещане за изтръпване. По-късно засегнатите области започват да губят чувствителност. Некрозата на тъканите бавно се развива: те изсъхват, набръчкват се, намаляват в обем, стават плътни и придобиват тъмен, синкаво-черен цвят. Границата между здрава и мъртва тъкан е ясно видима, няма гнилостна миризма. Общото състояние на пациента е нормално, интоксикацията на организма практически не се проявява, тъй като мъртвата тъкан не изгнива. Сухата гангрена, ако не премине във мокра форма, не представлява заплаха за здравето на пациента. По правило тя не прогресира, а се ограничава само до част от сегмент от крайник. Тъй като процесите на отмиране със суха гангрена протичат бавно, тялото успява да включи защитните механизми и да започне физиологичната изолация на умиращата тъкан от живи, здрави.

  Мократа гангрена, гнила, се развива бързо поради бързото запушване на съдовете на засегнатия орган. Тази форма на заболяването се появява в резултат на наранявания, тежки изгаряния, измръзване. Мъртвите тъкани нямат време да изсъхнат, започват да гният и служат като добра среда за храненето и възпроизвеждането на микроби, които започват да се развиват бързо и по този начин дори провокират увеличаване на площта на гангрена. Продуктите от разпад на тъканите се абсорбират в тялото и водят до тежка интоксикация на пациента. Мократа гангрена засяга белите дробове, червата, жлъчния мехур и крайниците. Органът се увеличава в обем, придобива синкаво-лилав цвят, усеща се гнилостна миризма. Клиничната картина на лезиите на крайниците започва с бланширане на кожата и появата на синкави вени, тъмни петна, ексфолиране на епидермиса върху нея. Постепенно тъканите се превръщат в тъмна влажна тъмна маса. Състоянието на пациента е много сериозно, има висока температура, сух език, дехидратация, летаргия, ниско кръвно налягане, състояние на обща интоксикация с жизненоважни за бактериите продукти. Процесът на некроза на тъканите прогресира, разпространява се в здрави зони и представлява заплаха за живота на пациента, който може да умре от сепсис. Особено опасна и трудна е мократа гангрена при пациенти с диабет, които имат ниска устойчивост на организма.

  Газовата гангрена се развива при голямо раздробяване на тъканите при поглъщане на анаеробни микроби (огнестрелни и разкъсани рани, разкъсвани рани, особено замърсени с пръст, покрити с парчета мръсни дрехи). Причинителите на газовата газа са анаеробни микроби, които произвеждат специфичен газ. Тези микроби незабавно се размножават върху мъртви мускули и мокри рани. Анаеробна инфекция, чийто инкубационен период е не повече от два дни, се разпространява бързо и води до тежка интоксикация на организма. Раната става едематозна, в меките тъкани се натрупва газ от микроби, настъпва разлагане на мускулите. Пациентът се оплаква от повишаване на телесната температура, безсъние, намаляване на кръвното налягане и дехидратация, тахикардия, учестено дишане и понякога гадене. Когато натиснете ръба на раната, от нея се отделят газови мехурчета и се усеща неприятна гнилостна миризма. Състоянието на пациента бързо се влошава, възможен е шок. На рентгена ясно се вижда "порьозност" на мускулната тъкан.

  Лечение на гангрена

  Лечението на гангрената се изразява в подобряване на кръвообращението в засегнатия участък и предпазване от инфекция.

  Практически съвети при гангрена

  • Спрете пушенето, тъй като то затруднява кръвообращението и влошава състоянието.

  • Стойте на топло. Това разширява кръвоносните съдове и улеснява кръвообращението.

  • Заставайте така, че нараненото място да бъде богато кръвоснабдено. Например, ако е засегнато ходилото, най-добре е то да виси отстрани на леглото.

  Хранене при гангрена

  • Изследванията на канадски учени показват, че добри резултати са получени от употребата на витамин Е за по-бързото оздравяване на труднозарастващи рани. Изследователите давали на пациентите дневна доза от 800 Е витамин Е орално и мажели обикновено раната с масло от витамин Е.

  Масаж при гангрена

  • Масажът определено подобрява кръвообращението и следователно ускорява оздравителния процес. При такова състояние той задължително се извършва от специалист.

  Традиционна медицина при гангрена

  • По хирургически път се извършва байпас или се отстраняват блокадите на по-големите артерии, за да се възстанови кръвообращението. За предотвратяване на инфекцията се изписват антибиотици. Диабетиците трябва да са под непрекъснат контрол, за да не се превърне затрудненото кръвообращение в гангрена.


  Продукти свързани със статията

  1. Евкалипт лист - при кашлица и бронхити, Eucaliptus globulus
  2. Секале корнутум, SECALE CORNUTUM CH 9, Боарон

   Секале корнутум, SECALE CORNUTUM CH 9, Боарон

   Цена: 5,54 лв.

  3. Секале корнутум, SECALE CORNUTUM CH 5, Боарон

   Секале корнутум, SECALE CORNUTUM CH 5, Боарон

   Цена: 5,54 лв.