Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Гангрена – лечение, практически съвети, масаж

Гангрена – лечение, практически съвети, масажУмъртвяване на част от плътта поради недостатъчно количество кръв. Мястото става болезнено, после изтръпва и кожата и тъканта почерняват. Ако там се загнезди бактериална инфекция, заразата може да обхване и други участъци, умъртвявайки околната тъкан. Болните от диабет, атериосклероза и тромбоза са по-податливи на гангрена. Лечението трябва да се извърши под лекарско наблюдение.

Гангрена причини

Появата на гангрена може да бъде причинена от различни патологични агенти, които условно се разделят на три групи:
състояния, причинени от нарушена циркулация на кръвта в тъканите и свързани с васкуларна оклузия с тромб, тромбоемболия, спазъм, диабетна ретинопатия, стесняване на лумена на съдовете, причинени от анатомични особености или атеросклероза;
инфекция с патогенна флора;
механично, термично и химическо увреждане на тъканите (възниква на фона на измръзване, изгаряния, рани от натиск, наранявания, дълбоки химически изгаряния).

Гангрена симптоми

Клиничната картина зависи от вида на гангрената и от причините за нея. Сухата гангрена често засяга крайниците. Заболяването се характеризира с бавна прогресия. При заболяването се наблюдава запушване на кръвоносните съдове. В резултат на бавния ход на процеса около зоната на некроза се образува демаркационна зона, която отделя здравите тъкани от болните.

Първоначално се наблюдава лезия на дисталния крайник. Появата на некроза се предшества от силна болка в засегнатата област, която трудно се облекчава. С напредването на заболяването и изчезването на болка изчезва и засегнатата област намалява обема, придобива мумифициран вид и характерен цвят. При това патологично състояние здравите тъкани от мъртвите са ограничени и няма отделяне на специфична миризма. Състоянието на тези пациенти е стабилно, с изключение на превръщането на сухата форма във влажна.

Мократа форма на заболяването се характеризира с бърз ход. Заболяването се развива остро и е съпроводено с поява на тромбоза и тромбоемболия. Този тип заболяване се причинява от инфекциозни агенти. Появата на гангренозни лезии на вътрешните органи се дължи на тежко възпаление. По правило при този вид заболявания симптомите на основно заболяване са силно изразени. Засегнатата област има форма на трупно разлагане: тъканите имат синьо-виолетов или зелен цвят, увеличават се обема, понякога се чува крепитус при натискане на увредената област, което е свързано с натрупването на сероводород в тъканите, който се освобождава от патогенните микроорганизми в хода на тяхната жизнена дейност. Засегнатата област произвежда гнилост, зловонна миризма, която също е свързана със сероводород. При такива пациенти се забелязва умерено или тежко състояние и се проявяват симптоми на обща интоксикация.

Лечение на гангрена

Лечението на гангрената се изразява в подобряване на кръвообращението в засегнатия участък и предпазване от инфекция.

Практически съвети при гангрена

• Спрете пушенето, тъй като то затруднява кръвообращението и влошава състоянието.

• Стойте на топло. Това разширява кръвоносните съдове и улеснява кръвообращението.

• Заставайте така, че нараненото място да бъде богато кръвоснабдено. Например, ако е засегнато ходилото, най-добре е то да виси отстрани на леглото.

Хранене при гангрена

• Изследванията на канадски учени показват, че добри резултати са получени от употребата на витамин Е за по-бързото оздравяване на труднозарастващи рани. Изследователите давали на пациентите дневна доза от 800 Е витамин Е орално и мажели обикновено раната с масло от витамин Е.

Масаж при гангрена

• Масажът определено подобрява кръвообращението и следователно ускорява оздравителния процес. При такова състояние той задължително се извършва от специалист.

Традиционна медицина при гангрена

• По хирургически път се извършва байпас или се отстраняват блокадите на по-големите артерии, за да се възстанови кръвообращението. За предотвратяване на инфекцията се изписват антибиотици. Диабетиците трябва да са под непрекъснат контрол, за да не се превърне затрудненото кръвообращение в гангрена.

 1. ЕВКАЛИПТ ЛИСТ
 1. Секале корнутум, SECALE CORNUTUM CH 9, Боарон

  Секале корнутум, SECALE CORNUTUM CH 9, Боарон

  Редовна цена: 4,03 лв.

  Промо цена 3,79 лв.

  6%

 1. Секале корнутум, SECALE CORNUTUM CH 5, Боарон

  Секале корнутум, SECALE CORNUTUM CH 5, Боарон

  Редовна цена: 4,03 лв.

  Промо цена 3,79 лв.

  6%