Ганглион – лечение, хомеопатия, масаж, традиционна медицина

Киста, която се образува в ставите или в ципата на сухожилията. Най-често се появява на външната част на ставата на китката, коляното или около глезените. Може да бъде меко или твърдо образувание, обикновено безболезнено, освен ако от време на време не е притиснато от сухожилията.

Ганглион – лечение, хомеопатия, масаж, традиционна медицина

Лечение

Всяка новообразувана бучка трябва да се прегледа от лекар.

Хомеопатия

• Седефче (Ruta graveolens) 50 М, взема се 1 доза.

Масаж

• С възглавничките на пръстите и с палеца масажирайте около ганглиона, като започнете отгоре, с лек натиск. Ако се извършва всяка сутрин и вечер, скоро той ще изчезне с времето.

Традиционна медицина

• По-рано лечението на ганглиона се изразяваше в стоварването отгоре му на обемистата семейна библия, а после и на някоя тежка медицинска книга! То често означаваше временно премахване на ганглиона. Но скоро след това отново се появяваше, тъй като „обвивката“ на кистата оставаше и се затваряше след изтичането на течността. Днес лекарите препоръчват да не се пипат ганглионите, тъй като те изчезват с времето. Понякога се премахват по хирургически път, особено ако са неестетични или затрудняват функциите на сухожилията. Пример за това е „пръст на спусъка“, където пръстът не може да се изправи, понеже ганглионът му пречи.

  1. Рута гравеоленс, RUTA GRAVEOLENS CH 9, Боарон

    Рута гравеоленс, RUTA GRAVEOLENS CH 9, Боарон

    Редовна цена: 4,20 лв.

    Промо цена 3,95 лв.

    6%