bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Ганглион – лечение, хомеопатия, масаж, традиционна медицина

Ганглион – лечение, хомеопатия, масаж, традиционна медицинаКакво трябва да знаем за Ганглион

 • Седефче стрък - при тревожност и безсъние, Ruta graveolens
 • SOS Хималайски Билков Мехлем с мумийо и прополис, Radika, 30 мл
 • Киста, която се образува в ставите или в ципата на сухожилията. Най-често се появява на външната част на ставата на китката, коляното или около глезените. Може да бъде меко или твърдо образувание, обикновено безболезнено, освен ако от време на време не е притиснато от сухожилията.

  Ганглион причини

  Най-честата причина за появата на ганглион е механичното дразнене. Например, ганглион на лявата или дясната ръка най-често се среща при онези хора, които извършват повтаряща се рутинна работа за дълго време. Това може да бъде свирене на пиано или шофиране, работа с компютърна мишка. Към механичните стимули, сред причините за образуването на синовиални кисти са слабостта на обвивката на ставата, нейната изтъняваща структура. Важна роля в развитието на  ганглион играят възпалителни заболявания, които се развиват в синовиалните торбички около всяка става, както и прикрепените многобройни сухожилия. Сериозните физически натоварвания (най-често в спорта, които често са придружени от различни наранявания) също могат да доведат до възникването на образование. Всички предположения остават на ниво хипотези, тъй като нито една от причините за образуването на "ганглион" не е окончателно доказана.

  Ганглион симптоми и диагноза

  ганглион какво означава, схема, мастна бучкаНа първо място, човек обръща внимание на появата на подкожни натъртвания, заради които търсят помощ от лекар. В повечето случаи, образуванеето е меко и има гладка повърхност. Размерът варира средно от 3 до 5 см. Обикновено ганглиона, освен козметичния дискомфорт, не предизвиква безпокойство, включително и болка. С увеличаване на образованието по размер, има лек натиск, който причинява дискомфорт. Болката се появява, когато ганглиона засяга близките нерви. Ако образуването е разположено върху ставата, има леко увреждане на подвижността в ставата.

  Ганглион на китката е по-често срешано, отколкото на други места (главно на гърба, по-рядко от страна на китката). Ако ганглиона е разположен под лигамента, човекът не забелязва веднага появата на образуванието, тъй като т о може да бъде открита само със силна флексия на ръката. Поради това често ганглиона на китката е асимптоматичен и не причинява дискомфорт. Кожата остава подвижна по отношение на образованието. При локализиране на ганглион на палмарната повърхност може да се появи болка. Това се дължи на големия размер на формацията, която е по-слабо изразена на задната повърхност, което води до компресия на съседните нерви.

  По-рядко, образованието може да бъде намерено на пръстите. В такива случаи дисталните фаланги на пръста са предпочитаната локализация. Тези образувания достигат малки размери, кожата над нея се разтяга. Болезненост често отсъства, но може да се случи само когато се трие тази област.

  Лечение на ганглион

  Всяка новообразувана бучка трябва да се прегледа от лекар.

  Хомеопатия при ганглион

  Седефче (Ruta graveolens) 50 М, взема се 1 доза /5 гранули/.

  Билки при ганглион

  Една чаена лъжица от Билката Седефче се накисва с малко вряла вода, колкото да покрие билката. Използва се външно /когато изстине/, като се поставя в парче тънък памучен плат и се държи върху мястото половин до един час. Може да се прикрепи със бинт.

  Масаж при ганглион

  • С възглавничките на пръстите и с палеца масажирайте около ганглиона, като започнете отгоре, с лек натиск. Ако се извършва всяка сутрин и вечер, скоро той ще изчезне с времето.

  Традиционна медицина при ганглион

  • По-рано лечението на ганглиона се изразяваше в стоварването отгоре му на обемистата семейна библия, а после и на някоя тежка медицинска книга или търкаляне на точилка! То често означаваше временно премахване на ганглиона. Но скоро след това отново се появяваше, тъй като „обвивката“ на кистата оставаше и се затваряше след изтичането на течността. Днес лекарите препоръчват да не се пипат ганглионите, тъй като те изчезват с времето. Понякога се премахват по хирургически път, особено ако са неестетични или затрудняват функциите на сухожилията. Пример за това е „пръст на спусъка“, където пръстът не може да се изправи, понеже ганглионът му пречи.

  Ганглион, китка, ръка, крак, коляно

  Продукти свързани със статията

  1. РУТА ГРАВЕОЛЕНС / RUTA GRAVEOLENS / 15CH

   РУТА ГРАВЕОЛЕНС / RUTA GRAVEOLENS / 15CH

   Цена: 5,33 лв.

  2. Седефче стрък - при тревожност и безсъние, Ruta graveolens
  3. Дяволски нокът корен рязан - за стави, Harpagophytum

   Дяволски нокът корен рязан - за стави, Harpagophytum

   Цена: 5,99 лв.

  4. SOS Хималайски Билков Мехлем с мумийо и прополис, Radika, 30 мл
  5. Масло за тяло - тонизиращо, Bioherba, 50 мл

   Масло за тяло - тонизиращо, Bioherba, 50 мл

   Цена: 7,14 лв.