bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Фрактури – лечение, хранене, хомеопатия, цветолечение на Бах

Счупване на кост, най-често причинено от падане. Костта обикновено се чупи напречно, но също може да се счупи и по дължина, диагонално или спираловидно. Жените с остеопороза са най-податливи към счупване в сравнение с останалите хора.

 • Арника Монтана цвят - при ревматизъм и артрит, Arnica montana
 • Хелатиран Калциев и Магнезиев Глицинат, Bioherba, 60 капсули
 • Фрактури

  Видове фрактури, как реагира организма

  В зависимост от това дали костната рана e от външната страна с увредени тъкани на тялото или не, всички фрактури трябва да бъдат разделени в затворени и отворени. Това разделение на Фрактурите е фундаментално много важно, защото при открити фрактури винаги има опасност от проникване в раната на патогени и развитие в областта на фрактурата на неврогенният или изгнил възпалителен процес. Винаги трябва да се има предвид, когато се предоставя първа помощ на жертвата с фрактура и още повече при лечението на фрактури.

  При локализация Фрактурите се разделят на диафизни, метафодни и епифизични.

  Епифизичните (интраартикуларни) фрактури са най-тежки.

  При тях драстично се нарушава конфигурацията на ставата и много често остава трайно смущение на движенията в него. В някои случаи (особено при деца) има отлепване на епифизата, която по-често се наблюдава при епифизата на рамото, радиалните и пищялни кости.

  В клиничната практика е по-често да се срещат диафизни фрактури.

  Като се има предвид механизмът на образуване на фрактури, обичайно е да се отделят фрактури от компресията по оста, от огъване, от усукване. Механизмът на различните видове костни фрактури се основава на законите на механиката, чрез които молекулите се повлияват от нараняване или се доближават един до друг (компресия, компресионни фрактури) или се отстраняват един от друг (счупване на фрактури). Или, накрая, се движат по отношение един към друг като винт рязане (спирала, винт-образни фрактури). Степента на разрушаване на костите зависи от продължителността на експозицията на костта чрез външен травматичен фактор и посоката на силата на този фактор.

  Лечение на фрактури

   Човек с предполагаема фрактура трябва незабавно да се отведе в болница. Ако не може да ходи, извикайте линейка. Докато чакате медицинската помощ, направете компрес, като напълните една найлонова торбичка с лед или увиете ледените блокчета в амбалажна хартия и наложите върху фрактурата, за да намалите подуването. Не се опитвайте да местите счупената кост или да я намествате.

  Хомеопатия при фрактури

  • При шок след фрактурата: арника (Arnica), на всеки 10 минути до 3 дози.

  • При посиняване около фрактурата; арника (Arnicа), 3 пъти дневно в продължение на 3 дни и да се повтори при необходимост.

  • За да се подпомогне зарастването на костта: симфитум (Symphytum), 2 пъти дневно в продължение на 2 седмици.

  Цветолечение на Бах

  • За изваждане от шока помага Rescue Remedy.

  Специализирана помощ

  • Остеопатията и широпрактиката възстановяват мускулите и сухожилията след фрактура. Физиотерапията и масажът също помагат.

  Хранене при фрактури

  За да подпомогнете изграждането на нови костни клетки:

  • Увеличете употребата на калций: добавяйте обезмаслено мляко към сосовете, млечните шейкове, задушеното и супите, яжте много бобови растения, зеленчуци със зелени листа и кисело мляко.

  • Увеличете употребата на фосфор, съдържащ се в червеното месо, дреболиите, птичето месо, рибата и яйцата.

  • Увеличете употребата на магнезий, съдържащ се в ядките, сушения боб и грах, пълнозърнестия хляб и зърнените храни, зеленчуците с тъмнозелени листа и морските деликатеси.

  • Увеличете употребата на витамин А, съдържащ се в.яйцата, черния дроб, маслото, млякото и рибеното масло.

  Традиционна медицина при фрактури

  • След първоначалното уталожване на болката с успокителни или упойка се прави рентгенова снимка, счупените кости се наместват и се обездвижват със стегната превръзка през рамото или гипс, за да заздравеят по-лесно, което може да отнеме между 2 седмици и 6 месеца, в зависимост от възрастта на пациента и от счупената кост.

   

   

  Продукти свързани със статията

  1. Хелатиран Магнезий, Bioherba, 133 мг, 60 капсули

   Хелатиран Магнезий, Bioherba, 133 мг, 60 капсули

   Цена: 10,99 лв.

  2. Бета Каротен (Натурален Витамин А) - антиоксидант и за добро зрение, Bioherba, 1200 мкг, 100 капсули
  3. Алфалфа - Люцерна при анемия, Bioherba, 200 мг, 60 капсули
  4. Дяволски нокът корен рязан - за стави, Harpagophytum

   Дяволски нокът корен рязан - за стави, Harpagophytum

   Цена: 5,99 лв.

  5. Витамин С с Шипка за имунитет, Bioherba, 450 мг, 100 капсули