bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Ерозия на маточната шийка – симптоми, лечение, билки

Ерозия на маточната шийка причини

Това заболяване е характерно за жени в детеродна възраст. Представлява зачервена раничка на маточната шийка, до самия отвор, която се появява в резултат на хормонални промени по време на бременност или след това или вследствие употребата на противозачатъчни. Освен това може да се причини от спирала или от триенето по време на полов акт.

Ерозия на маточната шийка

Ерозия на маточната шийка симптоми

Симптомите са бяло течение с неприятна миризма, а понякога и кървене. Взема се натривка, която да потвърди диагнозата.

Видове ерозия на маточната шийка

На първо място, струва си да знаете, че има три основни типа патологии на шийката на матката.
Това са фонови заболявания, предракови и ракови заболявания. Всички те имат различна патогенеза. Основни заболявания на шийката на матката Ерозия на маточната шийка, ектопия, полипи и левкоплакия се отнасят на фона. Важно е редовно да посещавате гинеколог, за да наблюдавате състоянието на шийката на матката. Също така отбелязваме, че фоновите патологии могат да се появят както при момичетата в пубертетния период, така и при жените по време на менопаузата, тъй като понякога хормоналните промени стават причина за развитието на заболявания. Предракови заболявания Това са вече патологични промени, които могат да влязат в онкологичния процес. Различните видове цервикална дисплазия се наричат ​​предракови. Раковите заболявания винаги са резултат от предракови състояния и обикновено се развиват, когато една жена редовно посещава лекар за наблюдение. Предракови и ракови състояния имат подобна патогенеза и етиология, много често (в 90% от случаите) човешкият папиломен вирус става причина.

 • Златна пръчица стрък - при цистит, Solidago virgaurea

  Златна пръчица стрък - при цистит, Solidago virgaurea

  Цена: 1,76 лв.

 • Розалгин Дамски душ (иригатор) 500 мл

  Розалгин Дамски душ (иригатор) 500 мл

  Цена:

  Редовна цена: 13,07 лв.

  Промо цена 12,16 лв.

  -7%

 • Диагностика на ерозия на маточната шийка

  Можете да видите ерозия по време на рутинен гинекологичен преглед, като поставите огледало във влагалището. Лекарят знае, че увредената зона на шийката на матката има червеникав цвят и кърви с нежно налягане, а областта с регенерирани клетки изглежда бледа (или кадифена).

  По-точен метод на изследване - колпоскопия - изследването на шийката на матката под микроскоп. Ако лекарят дори след нея се съмнява в диагнозата, той определено ще проведе разширена колпоскопия - точно същото изследване, но с използването на специални оцветители.

  Непрекъснато се правят и цитологичен преглед и биопсия с ерозия. За първото те изстъргват клетките със съмнителна област на шийката на матката с шпатула и изследват този намазка при голямо увеличение, за втория откъсват парче подозрителна тъкан и също се изследват под микроскоп. Биопсията е най-точният метод за откриване не само на ерозия, но и на рак.

  Ерозия на шийката на матката и бременност

  Преди се е смятало, че момичета, жени, които все още не са родили, не могат да имат ерозия на шийката на матката. Но днес ситуацията малко се е променила. Всъщност, ако говорим за такъв метод на лечение като каутеризация, който води до белег, неродените момичета е по-добре да не го правят, тъй като белегът ще попречи на шийката на матката да се отвори по време на раждане и да причини силна болка - в този случай матката ще се разтегне по-лошо и по-лесно се разкъсва. Съвременната медицина обаче има голям брой алтернативни лечения за ерозия на шийката на матката. Един от най-модерните, ефективни методи е лазерната коагулация, която може да се използва и за лечение на ерозия при бременни жени.

  Усложнения при ерозия на маточната шийка

  Появата на усложнения под формата на по-дълбоко разпространение на ерозията и образуването на онкогенни клетки. Възможно е да се идентифицират патологичните процеси в ранните етапи само на прием на висококвалифициран гинеколог. Диагностичното търсене винаги трябва да е насочено към премахване или идентифициране на възможността за развитие на опасен рак, рак на шийката на матката. За тази цел се използва цяла гама от различни методи: разширена колпоскопия, цитологични и хистологични изследвания, търсене на скрити генитални инфекции (хламидия, уреаплазма, микоплазма, човешки папиломен вирус и други), изследване на функциите на яйчниците от нивото на хормоните в кръвната плазма и ултразвук.

  Лечение на ерозия на маточната шийка

  Билки при ерозия на маточната шийка

  • Запарка от златник, която се впръсква с дамски душ: 1 чаена лъжичка от билката се залива с чаша вряща вода, запарва се 15 минути, прецежда се и се оставя да изстине. Всеки ден се прави стерилен душ в продължение на 3-4 седмици. (Златникът оставя петна, така че внимавайте с дрехите.)

  Хидротерапия при ерозия на маточната шийка

  • Горещите и студени вани в седнало положение подобряват кръвообращението на маточната шийка и подпомагат оздравителния процес. Напълнете ваната с топла вода (40-46°) и един голям съд или леген със студена вода. Потопете се за 30 секунди в горещата, а после 3 секунди в студената вода. Редувайте ги 3 пъти, като завършите със студената. Попийте добре. Извършвайте процедурата през ден.

  Традиционна медицина при ерозия на маточната шийка

  • В по-тежките случаи се използва криотерапия, електроагулация или конизация.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Златна пръчица стрък - при цистит, Solidago virgaurea

   Златна пръчица стрък - при цистит, Solidago virgaurea

   Цена: 1,76 лв.

  2. ДУШ ДАМСКИ ВИТАЛИС, ЗА ИНТИМНА ХИГИЕНА

   ДУШ ДАМСКИ ВИТАЛИС, ЗА ИНТИМНА ХИГИЕНА

   Цена: 6,73 лв.