Ерозия на маточната шийка – симптоми, лечение, билки

Това заболяване е характерно за жени в детеродна възраст. Представлява зачервена раничка на маточната шийка, до самия отвор, която се появява в резултат на хормонални промени по време на бременност или след това или вследствие употребата на противозачатъчни. Освен това може да се причини от спирала или от триенето по време на полов акт. Симптомите са бяло течение с неприятна миризма, а понякога и кървене. Взема се натривка, която да потвърди диагнозата.

Ерозия на маточната шийка

Лечение

Билки

• Запарка от златник, която се впръсква с дамски душ: 1 чаена лъжичка от билката се залива с чаша вряща вода, запарва се 15 минути, прецежда се и се оставя да изстине. Всеки ден се прави стерилен душ в продължение на 3-4 седмици. (Златникът оставя петна, така че внимавайте с дрехите.)

Хидротерапия

• Горещите и студени вани в седнало положение подобряват кръвообращението на маточната шийка и подпомагат оздравителния процес. Напълнете ваната с топла вода (40-46°) и един голям съд или леген със студена вода. Потопете се за 30 секунди в горещата, а после 3 секунди в студената вода. Редувайте ги 3 пъти, като завършите със студената. Попийте добре. Извършвайте процедурата през ден.

Традиционна медицина

• В по-тежките случаи се използува криотерапия, електроагулация или конизация.

  1. ЗЛАТНА ПРЪЧИЦА , ГОРСКИ ЕНЧЕЦ , ЖЪЛТ ЕНЧЕЦ СТРЪК
  1. ДУШ ДАМСКИ ВИТАЛИС, ЗА ИНТИМНА ХИГИЕНА