Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Емфизема – лечение, аромотерапия, хомеопатия, рефлексотерапия

При емфиземата въздушните мехурчета дълбоко в белите дробове се увреждат от пушенето или от замърсения въздух. Те се уголемяват и се пукат, като по този начин намаляват областта, която усвоява кислорода. Симптомите се изразяват в затруднено дишане, следователно в намалено усилие и разширяване на гръдния кош, и в белодробни инфекции.

Емфизема – лечение, аромотерапия, хомеопатия, рефлексотерапия

Емфизема причини

Хронична възпалителна лезия на алвеолите, активира процесите, които причиняват появата на емфизематозни промени. Вероятността от възникване на заболяването се увеличава с бронхиална астма, генетичен дефицит в производството на 1-антитрипсин, който причинява разрушаване на алвеоларната белодробна тъкан чрез протеолитични ензими, пушене, вдишване на замърсители и токсични вещества, промени в белодробната перфузия, професионална активност, поради работата, която причинява хронично повишаване на налягането на въздуха в белите дробове.

Емфизема симптоми

Основният симптом на заболяването е задух, характеризиращ се със сложно издишване. С прогресирането на заболяването се наблюдава влошаване на задуха, който се появява само по време на тренировка, а по-късно в покой. Лицата, страдащи от тази белодробна болест, почти всички дишат през тесните си устни и издуват бузите си. При диспнея може да възникне кашлица поради производството на малко количество луз. При тежка дихателна недостатъчност се наблюдават цианоза на кожата, подуване на шийните вени и подуване на лицето.

При хора с това заболяване има рязка загуба на тегло, свързана с висока консумация на енергия, която е необходима за извършване на дихателни движения. Развитието на случаи на спонтанен пневмоторакс е характерно за булозен емфизем.

Лечение при емфизема

Да се извършва под лекарски контрол.

 Аромотерапия при емфизема

• Масажирайте гърдите с 20 мл. растително олио, размесено с по 2 капки от всяко от следните видове масла: кедрово, ментово или евкалиптово.

Хомеопатия при емфизема

Взема се 2 пъти дневно в продължение на 7 дни; при необходимост се повтаря.

• Силна кашлица и задавено хриптене, но без изхвърляне на храчки: антимониев тартарат (Antimonium tartaricum).

• Влошаване в облачни дни, топли помещения и рано сутрин: антимониев карбонат (Antimonium carbonicum).

• Влошаване при студен въздух и течение и късно вечер: сяра (Hepar sulphuris).

Хидротерапия / Аромотерапия при емфизема

• Парната баня помага на организма да изхвърли храчките, с които белите дробове са задръстени. Напълнете една купа с вряща вода, капнете 3 капки евкалиптово масло. Наведете се над купата със затворени очи, покрийте главата си и купата с хавлиена кърпа и дишайте дълбоко 2-5 мин.

Рефлексотерапия при емфизема

• Областта на белите дробове е разположена върху горната страна на ходилата, точно под пръстите, между втория и четвъртия пръст. Лекият масаж облекчава дишането.

Упражнения при емфизема

Изследванията показват, че всекидневното колоездене (на закрито или на открито) до голяма степен уталожва симптомите на емфиземата. Ходенето и плуването също помагат. Отначало упражненията са леки и натоварването постепенно се увеличава. Дишайте дълбоко. Идеалният вариант е да npaкmuкуваme упражненията три пъти на ден по 5 минути.

Йога при емфизема

Посещаването на занимания по йога ще ви приучи да дишате по-правилно. Следните движения целят разширяване на гръдния кош и трябва да се правят колкото може по-често:

• Въртене на ръцете: поставете пръстите на раменете, вдишайте и съберете лактите пред гърдите. Вдигнете ги колкото се може по-високо, след което ги спуснете отстрани с кръгово движение, като издишате.

• В седящо или стоящо положение протегнете ръце както при плуване бруст, след което хванете ръцете и ги свалете отзад до седалището с изпънати назад рамене. Вдишайте и вдигнете ръце колкото се може по-нагоре. Издишайте и ги спуснете.

Традиционно лечение при емфизема

• При възобновяващи се дихателни инфекции се изписват антибиотици. За отпушване на здравите дихателни пътища, свързващи дихателната тръба с белите дробове, се вземат лекарства, разширяващи белодробните мускули. Понякога се предписват кортикостероидни лекарства за намаляване на белодробното възпаление и изхвърляне на храчките. Обикновено се налага кислородна терапия при по-късните стадии на болестта.

 1. МАСЛО ОТ МЕНТА ЦИТРАТНА , Mentha Citrata Leaf Oil , 10мл

  МАСЛО ОТ МЕНТА ЦИТРАТНА , Mentha Citrata Leaf Oil , 10мл

  Редовна цена: 13,00 лв.

  Промо цена 12,86 лв.

  1%

 1. ЕВКАЛИПТ ЛИСТ
 1. Антимониум, ANTIMONIUM TARTARICUM CH 9, Боарон

  Антимониум, ANTIMONIUM TARTARICUM CH 9, Боарон

  Редовна цена: 4,20 лв.

  Промо цена 3,95 лв.

  6%