bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Дискова херния – лечение, практически съвет

Този термин често се използва неправилно за означаване на общи болки в кръста. Прешлените не пропадат, а се разкъсват и част от меката им сърцевина излиза извън обвивката и оказва натиск върху заобикалящите нерви и тъкани. Това може да се дължи на естественото износване на прешлените или на внезапно напрягане или падане. Резултат е изключително мъчителна болка в гърба, която понякога се чувства и в краката.

 • Арника Монтана цвят - при ревматизъм и артрит, Arnica montana
 • Арника Мексиканска цвят - при травми и навяхвания, Arnica Mexicana
 • Дискова херния – лечение, практически съветДискова херния причини

  Междупрешленният диск действа като амортисьор, намалявайки натоварването на прешлените. Няма кръвоносни съдове в междупрешленните дискове, всички необходими хранителни вещества влизат в тях поради дифузия. За нормалното хранене на междупрешленния диск са необходими понижения на налягането - с прости думи - движение. Днес все повече хора водят заседнал начин на живот, в резултат на което дегенеративни процеси в междупрешленните дискове започват по-рано.

  В същото време, прекомерните натоварвания - като внезапно вдигане на тежести или често извиване на гръбначния стълб - също могат да доведат до риск от херния. Рисковата група включва и хора, претърпели травма на гърба или операция на гръбначния стълб, както и тези, които страдат от остеохондроза.

  Дискова херния симптоми

  Хернията се появява, когато влакнестият пръстен, заобикалящ междупрешленния диск, е счупен и сърцевината на диска е изместена. Симптомите на дискова херния зависят от нейното местоположение. Най-често се появява в лумбалносакралната област. Въпреки това, херния може да се появи и в гръбначния стълб. Първият и основен симптом на херния диск е болки в гърба, които се влошават, когато се движите или вдигате тежести. Всеки тип херния обаче има свои специфични симптоми.

  Диагностика при дискова херния

  Неврологичните изследвания са най-простите и най-древните. Обикновено се извършва при първоначалния преглед. С помощта на специален чук лекарят проверява рефлексите, което дава обща представа за състоянието на пациента.
  Електромиографията е изследване на мускулната активност с помощта на електрически импулси. Този метод ви позволява да определите заболяването на гръбначния стълб. По време на процедурата в мускулите се поставят тънки игли, през които се подава електрически сигнал.
  Електроневрографията е метод, който позволява използването на електричество за оценка на състоянието на периферните нерви. Изследването се извършва чрез прикрепване на електроди към тялото на пациента.
  Доплеров ултразвук е вълнова диагностична техника, която дава представа за притока на кръв в гръбначния стълб.

  Денситометрията е рентгеново изследване на костната тъкан, показваща нейната плътност.

  Рентгеновата томография е диагностичен метод, основан на анализа на изображения на гръбначния стълб, който ви позволява да видите обемните структури на гръбначния мозък и гръбначния стълб.
  Спондилит (уро) графия е метод за радиологична диагностика на гръбначния стълб, съчетаващ спондилография (рентгенова снимка на гръбначния стълб без контраст) с контрастиране на пикочните пътища. Този метод обикновено се използва при диагностицирането на гръбначния стълб при деца с вродена гръбначна патология и в същото време се подозират аномалии на пикочната система.

  Лечение при дискова херния

  Дисковата херния причинява много силна и обездвижваща болка. Само 15 процента от силните болки в гърба се причиняват от дисковата херния. Ако подозирате това заболяване, потърсете професионална помощ. Рентгеновата снимка ще потвърди диагнозата.

  Практически съвет при дискова херния

  • Ако подозирате, че страдате от дискова херния, легнете, за да отнемете натиска от прешлена. Може да поставите възглавница между коленете си. Ако изпитвате слабост или схващане на крайниците и незадържане, незабавно потърсете спешно медицинска помощ.

  Хомеопатия при дискова херния

  • Арника: да се вземат през 30 минути до 6 дози, след това на 4 часа в продължение на 5 дни.

  Цветолечение на Бах при дискова херния

  • „Спасителното лекарство“ помага при шока от  силната  болка.

   Хидротерапия при дискова херния

  • Помолете приятел или роднина да ви поставя последователно топли и студени компреси. Пригответе си студен компрес, като увиете пакетче ледени кубчета в кухненска кърпа, поставете там, където най-много ви боли, и оставете 10 минути. След това поставете грейка - 1 бутилка гореща вода, увита в хавлиена кърпа. Продължете смяната на горещо и студено в продължение на 40 минути.

  Специализирана помощ при дискова херния

  • Остеопатията и широпрактиката успешно лекуват чрез манипулиране тежки случаи на дискова херния.

  • Акупунктурата спомага за облекчаване на острите болки.

  Традиционна медицина при дискова херния

  • Препоръчват се обезболяващи, противовъзпалителни и отпускащи мускулите средства. Прилага се и физиотерапия, включително екстензия, за да се разделят прешлените и да може изместената част да се върне на своето място. При тежките случаи се пристъпва към операция, чрез която се отваря прешленът и се премахва натискът върху нервите.

  Аюрведа медицина, йога упражнения при в периода на остра болка и на силно намаляла до липсваща болка

  Таласана (поза с длан)
  Разкрачете краката, малко по-широко от бедрата. Погледнете пред себе си, отпуснете раменете. Докато вдишвате, леко повдигнете ръцете над главата си, обръщайки ги с длани навътре. Ръцете не се издигат близо една до друга, в горната точка на дланите са разперени с приблизително същата ширина като стъпалата на пода или малко по-тесни. Внимателно повдигнете петите на пода и се изправете, пазейки баланс.

  Ако не се получи, просто повдигнете петите си малко. Погледнете ръцете си с леко наклонена назад глава и шия. Изпънете ръцете си зад главата и цялото си тяло, издигайки се на пръстите на краката възможно най-високо и поддържайки равновесие.

  Задръжте асаната за 3-5 секунди (или колкото можете), повторете 2-3 пъти.


   

  Продукти свързани със статията

  1. Арника Мексиканска цвят - при травми и навяхвания, Arnica Mexicana
  2. Арника Монтана цвят - при ревматизъм и артрит, Arnica montana
  3. Базово масло от Арника Монтана (Arnica oil), Bioherba, 50 мл

   Базово масло от Арника Монтана (Arnica oil), Bioherba, 50 мл

   Цена:

   Редовна цена: 10,99 лв.

   Промо цена 9,89 лв.

   -10%

  4. Дива тиква корен - при артрит, Bryonia alba

   Дива тиква корен - при артрит, Bryonia alba

   Цена: 4,24 лв.

   Не е в наличност