Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Дискова херния – лечение, практически съвет

Този термин често се използва неправилно за означаване на общи болки в кръста. Прешлените не пропадат, а се разкъсват и част от меката им сърцевина излиза извън обвивката и оказва натиск върху заобикалящите нерви и тъкани. Това може да се дължи на естественото износване на прешлените или на внезапно напрягане или падане. Резултат е изключително мъчителна болка в гърба, която понякога се чувства и в краката.

Дискова херния – лечение, практически съвет

Дискова херния причини

Междупрешленният диск действа като амортисьор, намалявайки натоварването на прешлените. Няма кръвоносни съдове в междупрешленните дискове, всички необходими хранителни вещества влизат в тях поради дифузия. За нормалното хранене на междупрешленния диск са необходими понижения на налягането - с прости думи - движение. Днес все повече хора водят заседнал начин на живот, в резултат на което дегенеративни процеси в междупрешленните дискове започват по-рано.

В същото време, прекомерните натоварвания - като внезапно вдигане на тежести или често извиване на гръбначния стълб - също могат да доведат до риск от херния. Рисковата група включва и хора, претърпели травма на гърба или операция на гръбначния стълб, както и тези, които страдат от остеохондроза.

Дискова херния симптоми

Хернията се появява, когато влакнестият пръстен, заобикалящ междупрешленния диск, е счупен и сърцевината на диска е изместена. Симптомите на дискова херния зависят от нейното местоположение. Най-често се появява в лумбалносакралната област. Въпреки това, херния може да се появи и в гръбначния стълб. Първият и основен симптом на херния диск е болки в гърба, които се влошават, когато се движите или вдигате тежести. Всеки тип херния обаче има свои специфични симптоми.

Лечение при дискова херния

Дисковата херния причинява много силна и обездвижваща болка. Само 15 процента от силните болки в гърба се причиняват от дисковата херния. Ако подозирате това заболяване, потърсете професионална помощ. Рентгеновата снимка ще потвърди диагнозата.

Практически съвет при дискова херния

• Ако подозирате, че страдате от дискова херния, легнете, за да отнемете натиска от прешлена. Може да поставите възглавница между коленете си. Ако изпитвате слабост или схващане на крайниците и незадържане, незабавно потърсете спешно медицинска помощ.

Хомеопатия при дискова херния

Арника: да се вземат през 30 минути до 6 дози, след това на 4 часа в продължение на 5 дни.

Цветолечение на Бах при дискова херния

• „Спасителното лекарство“ помага при шока от  силната  болка.

 Хидротерапия при дискова херния

• Помолете приятел или роднина да ви поставя последователно топли и студени компреси. Пригответе си студен компрес, като увиете пакетче ледени кубчета в кухненска кърпа, поставете там, където най-много ви боли, и оставете 10 минути. След това поставете грейка - 1 бутилка гореща вода, увита в хавлиена кърпа. Продължете смяната на горещо и студено в продължение на 40 минути.

Специализирана помощ при дискова херния

• Остеопатията и широпрактиката успешно лекуват чрез манипулиране тежки случаи на дискова херния.

• Акупунктурата спомага за облекчаване на острите болки.

Традиционна медицина при дискова херния

• Препоръчват се обезболяващи, противовъзпалителни и отпускащи мускулите средства. Прилага се и физиотерапия, включително екстензия, за да се разделят прешлените и да може изместената част да се върне на своето място. При тежките случаи се пристъпва към операция, чрез която се отваря прешленът и се премахва натискът върху нервите.

 1. Арника Мексиканска Цвят
 1. АРНИКА , АРНИКА МОНТАНА , БИЛКА ЦВЯТ
 1. МАСЛО ОТ АРНИКА , Arnica Montana Oil , 50мл

  МАСЛО ОТ АРНИКА , Arnica Montana Oil , 50мл

  Редовна цена: 10,00 лв.

  Промо цена 9,90 лв.

  1%