bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Депресия – лечение, практически съвети, аромотерапия

Депресията се отразява на хората по различен начин. Симптомите най-често са силна потиснатост, негативизъм и съмнение в собствените сили, плачливост, чувство за вина и избухване в сълзи, летаргия, неспокоен сън, безапетитие, липса на сексуално желание, запек и главоболия.

 • Капки на Д-р Бах, Depression / Депресия, Bioherba, 50 мл

  Капки на Д-р Бах, Depression / Депресия, Bioherba, 50 мл

  Цена: 12,10 лв.

 • Арома композиция Стоп Депресия, Bioherba, 10 мл

  Арома композиция Стоп Депресия, Bioherba, 10 мл

  Цена: 7,14 лв.

 • Депресия – лечение, практически съвети, аромотерапия

  Депресия причини

  Съвременните концепции за депресията са описани от гледна точка на биопсихосоциални модели. Причините за депресия никога не са еднозначни. Биологичните фактори на депресията се потвърждават от генетични изследвания, но приносът на генетичните фактори като цяло е нисък. Неврохимичните изследвания показват, че хората, склонни към депресия, имат нарушен метаболизъм на невротрансмитерите, които допринасят за взаимодействието между нервните клетки и преминаването на електрически импулси.

  Психологическите причини за депресията могат да бъдат обобщени по два основни начина. На първо място, това са нарушения на самоуважението и самочувствието - интроективни варианти на депресия, при които човек има определена представа за собственото си „аз” като недостойно за любов и уважение. Във връзка с това се формират различни варианти на компенсаторно поведение. Например, това може да се изрази в такава личностна черта като перфекционизма. В тази ситуация човек може да приеме себе си само когато е съвършен, други хора го оценяват идеално, а продуктите на неговата дейност нямат недостатъци. Ако животът и дейността на човека са насочени към потвърждаване на добро отношение към себе си, настъпва изтощена депресия. Това означава, че ако цялата дейност е насочена към постигане на резултати, човек губи психическа енергия, която се формира поради преживяване на положителни емоции: радост, удоволствие, интерес. Такива механизми на депресия са по-чести при мъжете.

  Друга посока в разбирането на психологическите причини за депресията са проблемите в интимните взаимоотношения. Когато човек се нуждае от друг човек, за да се чувства жив и способен да се адаптира към реалността, той е склонен да се слее с друг човек и да минимизира разстоянието. В такива случаи човек се преживява чрез друг човек. Тази тенденция да зависи от отношенията е изпълнена с депресия. В такива отношения партньорът често се чувства задушен. Такива отношения често се разпадат и човекът, който се нуждае от това сливане, го чувства като загуба на себе си. Хората описват това преживяване по следния начин: „Като че ли няма да съществувам, ако другият ме остави.“ Такава зависимост често води до депресия, защото човек не притежава силата на егото, което му позволява да живее автономно.

  Освен това депресията има социални механизми. Съществува определено културно влияние, което засяга тежестта на депресията в дадена култура. В северните култури честотата на депресията е по-висока, отколкото в южната и източната. Тук излиза култа към успеха, рационалността, благополучието, който се имплантира чрез медиите и родителството. В процеса на израстване хората въвеждат в своя светоглед идеята, че трябва да имат определен списък от постижения, за да бъдат добри. Механизмите на социалното сравнение се активират и когато човек се сравнява с други хора и сравнението не е в негова полза, то е изпълнено с депресия. Освен това хората обръщат голямо внимание на постиженията, свързани с тяхната собствена физика: какво трябва да бъде тялото, за да е социално приемливо, и какво трябва да се направи с това тяло, за да бъде прието в обществото.

 • Добро настроение с Жълт кантарион и L-триптофан, Barbel Drexel, 180 табл.
 • Неолексан, 500 мг, 30 табл.

  Неолексан, 500 мг, 30 табл.

  Цена: 21,56 лв.

 • Депресия симптоми

  Физически симптоми на депресия

  Мъката може да се усети физически, под формата на притискане в някои части на тялото. Най-често хората говорят за притискане в гърдите. Има концепция за жизнената тревога, когато човек чувства, че нещо е лошо, но не разбира какво е конкретно. Той не преживява загубата, не страда от отделяне от любим човек, а преживява състояние на житейски копнеж. Пациентите с този симптом често казват, че са просто болни, се оплакват от депресивно настроение.

  Психически симптоми при депресия

  Тревогата е усещане за вътрешно напрежение, очакване на нещо негативно. Безпокойството често придружава депресия, но може да се прояви.

  Чувствата на вина и общата склонност към самообвинение са характерни за хората с ниско самочувствие. Налице е връзка между ниското самочувствие и депресията. Чувствата на вина обикновено се свързват с персонализация, т.е. с грешка в мисленето, при която човек често прави лоши събития за своя сметка и счита добрите събития за резултат от външни причини.

  Анхедония е състояние, при което човек не може да изпита удоволствието от нещо, което го е радвало преди. Например, пациент с депресия казва, че би дал половината си живот за риболовен рейс, но сега дори не иска да мисли за това. Това е следствие от анхедония, отдалечаване от всичко, което по-рано го е вълнувало.

  Хората най-често изпитват апатия чрез собствената си пасивност. Апатията е най-тежката проява на депресия, защото това състояние е трудно да се лекува с психологически методи. Когато човек е апатичен, той не се трогва от нищо емоционално, нито по лош, нито по добър начин. В състояние на апатия човек иска да лежи в леглото, няма емоции, нищо не го насърчава, няма мотив. Най-често хората разбират, че имат апатия, когато не искат нищо друго освен да останат в леглото.

  Лечение на депресия

  Практически съвети при депресия

  • Депресията е физиологическо и психологическо заболяване, което не може да се лекува самостоятелно. Една от първите стъпки е да се доверите на близък приятел, роднина или здравен специалист, с когото можете да споделите чувствата си и да получите съвет как да се справите със ситуацията. Към някои лекарски кабинети работят и психолози. Освен това помощните групи предлагат подкрепа или препоръчват специализирана помощ.

  • Опитвайте се да не оставате сами дълго време, макари да не ви се събира с хора. Потърсете си нови занимания и общувайте с хора, с които можете ди споделите чувствата си.

  Аромотерапия при депресия

  . Маслото от мускатна какула едновременно силно отпуска и ободрява. Премахва умствената умора и депресия и допринася за здравия сън.

  • Капнете 2-3 капки в купа с вряла вода и вдишвайте или пръснете 4-6 капки върху кърпичка и вдишвайте.

  • Капнете 5-6 капки във ваната.

  • Капнете капка-две върху възглавницата.

  Цветолечение на Бах при депресия

  • Употребете заедно или поотделно, както сметнете за добре:

  Rescue Remedy, сладък кестен, синап (Всички лекарства от цветолечението помагат в зависимост от конкретния случай, но тези трите са особено ефикасни при депресия).

  Хранене при депресия

  • Депресията понякога се появява в резултат от хранителни алергии или недостиг на някои храни.

  • Избягвайте готовите храни и захарта и увеличете употребата на зърнени храни, зеленчуци, плодове, крехко месо, нискомаслени млечни продукти и риба. Вземайте всекидневно комбинирани витамини и минерални соли.

  • Аминокиселината триптофин премахва депресията естествени източници са пуешкото и пилешкото месо, рибата, сушеният боб и грах, бирената мая, фъстъченото масло, орехите и соята. Увеличете употребата на тези храни заедно с въглехидрати (картофи, пюрета, ориз), които улесняват усвояването на триптофана от мозъка.

  • Запомнете: може да сте разбрали, че синтетичните лекарства, съдържащи типтофан, са иззети от продажба. Естествените източници обаче, като споменатите по-горе, са напълно безвредни.

  • Аминокиселината D.L-фенилаланин (DLPA) също премахва депресията. Препоръчват се 100-500 мг. дневно.

  • Внимание: Да не се взема от хора с високо кръвно налягане.

  Упражнения при депресия

  • Упражненията пренасочват мислите и уталожват психическия стрес. Освен това подобряват оросяването на мозъка. Изследванията показват, че 30 минути джогинг 3 пъти седмично имат същия ефект както психотерапията при лекуването на депресия. Редовно правете упражнения (ходене, джогинг, плуване или упражняване на някакъв спорт) 30 минути дневно поне 3 пъти седмично. Започнете постепенно да повишавате натоварването. Ако намерите с кого да практикувите упражненията, това ще ви вдъхне увереност и ще ви достави по-голямо удоволствие.

  Специализирана помощ при депресия

  • Изследванията показват, че депресията при някои хора следва схема на характерна пренапрегнатост, която може да се коригира с черепно-костна остеопатия. Тази депресия обикновено е резултат от шоково състояние като раждане или хронична болка от структурно естество.

  Традиционпа медицина при депресия

  • Лекарите ще ви препоръчат разговор с психолог или психотерапия. Може да ви предпишат курс на лечение като например трициклични антидепресанти. Те са много ефикасни, но притежават и странични ефекти. Изяснете потенциалното положително действие и продължителността на лечението с вашия лекар.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Салвия лист – Градински чай, при кашлица и възпалено гърло, Salvia officinalis