bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Болки във врата и схващане

Обикновено болката във врата е резултат от мускулни спазми, причинени от умора, напрежение, неправилно стоене, дълги часове зад бюрото или волана. Могат да бъдат причинени и от пренапрягане или нараняване. Ако болките във врата са придружени от силно главоболие, гадене и непоносимост към светлината, незабавно се консултирайте с лекар.

Причини за болка във врата

За появата на болка в шията могат да доведат не само вече образувани заболявания на гръбначния стълб, но и някои обикновени ситуации, като постоянен стрес, което води до техния спазъм и болка; мускулната хипотермия също може да причини спазъм, което води до нарушения на кръвообращението; Неправилно избрано легло, грешна позиция при шофиране, компютър и т. н.;

Наднорменото тегло поставя много натоварвания върху гръбначния стълб и мускулите; тежкото емоционално прекомерно натоварване причинява чувство на умора и болезненост в шията; остри, резки движения, също  водят до разтягане на мускулите и болка.

Болка във врата симптоми

При остеохондрозата, междупрешленните хернии, ишиас на цервикалния гръбнак, болезнеността може да се разпространи в тилната област, едната или двете ръце, може да има и главоболие. В ръцете се появява намаляване на чувствителността, моторните нарушения, които в тежки случаи могат да се превърнат в парализа.
Силната болка във врата, хематом, мускулна скованост са типични за цервикални наранявания. Ако има неврологични разстройства, можете да подозирате нараняване на гръбначния мозък. Разтягането и руптурата на сухожилията води до нарушаване на функционирането на горните крайници и мускулите на шията.
В миелопатия (увреждане на гръбначния мозък) в цервикалния гръбнак има болка, ограничаване на движенията в шията, спастични болки на долните крайници с нарушение на дълбока чувствителност. Когато шията се огъва има усещане сякаш от удряне с ток по протежение на гръбначния стълб, усещането може да се разпространи в ръцете и в краката.Болки във врата и схващане

Практически съвети при болки във врата и схващане

За намаляване болките във врата, причинени от неправилни стойки:

• Осигурете си стол, подходящ за височинита на бюрото (краката ви трябва ди стъпват здраво на пода, гърбът трябва да е изправен. Не бива да се прегърбвате, докато работите.

• Не дръжте телефонната слушалка между ухото и рамото.

• На всеки час ставайте и се раздвижвайте, за да промените положението на тялото. В обедната почивка излизайте да се поразходите, правете гимнастика преди или след работа.

• Опитайте се да спите по гръб или настрана, а не по очи.

Йога при болки във врата и схващане

Тези движения могат да бъдат изпълнявани по всяко време. Използват се и като предпазна мярка, и като средства за облекчаване на болката и напрежението. Правете всяко движение най-малко 3 пъти, два пъти дневно.

• Бавно отпуснете главата към гърдите доколкото е възможно. Задръжте в това положение 20 секунди. Вдигнете главата и я отпуснете назад колкото можете и задръжте така 30 секунди.

• Извийте главата надясно доколкото ви е възможно, без да напрягате, задръжте 20 секунди. Обърнете отново напред и отпуснете брадичката към гърдите. Вдигнете брадичката и извийте главата наляво колкото можете, задръжте 20 секунди, извийте напред и отново отпуснете брадичката.

• Наведете главата встрани, стараейки се да докоснете рамото с ухо, задръжте 20 секунди. Повторете на другата страна.

• Ако мускулите на врата и раменете са се схванали, застанете с лице към някаква стена, на около 90см. от нея. Опрете ръцете си на стената над главата и на ширинати на раменете. Като държите ръцете и краката изпънати, отпуснете главата и раменете между ръцете. Задръжте в това положение 20 секунди.

Лечение при болки във врата и схващане

Хидротерапия при болки във врата и схващане

• За да облекчите болките и подуването, пригответе си ледена торбичка, като увиете кубчета лед в амбалажна хартия. Пригответе и бутилка гореща вода, увита в кърпа.Налагате болното място с ледената торбичка в продължение на 10 минути, след това наложете горещата бутилка и дръжте също 10 минути. Повторете процедурата. Изпълнявайте я сутрин и вечер.

Масаж при болки във врата и схващане

• Извийте главата наляво и поставете върховете на пръстите на дясната ръка върху горния край на големия мускул, който преминава от задната част на дясната ръка до ключицата (гръдноключицен мускул). Масажирайте мускула по дължината му с резки движения. Направете същото от другата страна.

• Обхванете с пръсти раменете си и стиснете мускулите, които се намират между врата и раменните стави.

• Ако постоянно страдате от болки във врата, залужава си редовно да ви масажира специалист. Но може и сами да се научите и да се масажирате взаимно с някой приятел.

Релаксация при болки във врата и схващане

• Болката във врата често е признак за умора и/или стрес. Открийте първопричината и организирайте програмата си така, че да намалите напрежението и увеличите времето за сън.

• Направете си почивка на врата, като използвате 2 топки за тенис, завързани в чорап. Легнете на пода и поставете чорапа под врата. Топките трябва да са от двете страни на гръбначния стълб. Отпуснете се в това положение за около 5-10 минути дневно.

Как може да ви повлияе болката във врата?

Понякога болката във врата може да бъде симптом на автоимунно заболяване, тумори, възпаления, прищипване на нерв, проблеми с кръвоносните съдове или увреждане на гръбначния мозък. Можете да приемете неприятно заболяване, ако наблюдавате наведнъж три важни признака.

Дискомфортът или болката в шията не спират поне няколко дни.
Неприятните усещания растат.
Имате поне един „утежняващ фактор“:
Вие сте над 55 или под 20 години;
повишена болезненост при въртене;
треска, гадене или общо неразположение;
загуба на тегло
редовно главоболие;
скованост при прости движения;
изтръпване, изтръпване, слабост в други части на тялото - ръце или крака.

Ако поне три симптома съвпадат, опитайте се да се свържете с терапевта възможно най-скоро. Лекарят ще ви предпише тестове и по възможност ще ви насочи към тесни специалисти, за да изясни причините и да постави диагнозата.

Рефлексотерапия при болки във врата и схващане

Ако вратът е прекалено чувствителен към движение или масаж, от помощ ще ви бъде рефлексотерапията.

• Масажирайте областта, свързана с врата, разположена там, където палецът се свързва с ходилото на левия крак.

• Масажирайте областта на шийните прешлени, разположени от вътрешната страна на двете стъпала покрай основата на палеца.

• Въртете палеца на крака.

Специализирана помощ при болки във врата и схващане

• Ако симптомите са твърде упорити, консултирайте се с остеопат или практикуващ широ: лечението обикновено се състои от масаж и леки манипулации. Ако причината е някакво заболяване, ще бъдете изпратен при лекар интернист или при специалист, за да ви предпише рентгенова снимка.

• Техниката Александър е много полезна при отстраняването на проблеми със стойката, свързани с болките във врата и схващането.

Традиционна медицина при болки във врата и схващане

• При тежките случаи се използват обезболяващи и нестереоидни противовъзпалителни лекарства, но най-напред се изпробват замразяващи спрейове или дълбоко затопляне.


Продукти свързани със статията

  1. ДОЛОРЕН 200мг 10табл, ЕКОФАРМ

    ДОЛОРЕН 200мг 10табл, ЕКОФАРМ

    Цена: 2,51 лв.

  2. АЛАЙВ /ОРГАНИК РАСТИТЕЛЕН ПРОТЕИН/ ТРОПИЧЕСКО МАНГО 420 g