Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Болки в ушите и ушни инфекции

Болките в ушите могат да се причинят по механичен път или чрез натиск от бактериална или вирусна инфекция, в резултат на простуда или зачервено гърло или от натрупване на ушна кал. Обикновено болките в ушите започват нощем и са придружени от треска. Могат да доведат до остра инфекция и увреждане на слуха и трябва непременно да се прегледат от лекар.

Болки в ушите и ушни инфекции

Болките в ушите причини

Причината може да е в проявата на алергични реакции на тялото. Възпалението често се диагностицира при хора, които страдат от сух ушен канал. Това се дължи на недостатъчното производство на ушна кал.

Появата на алергични реакции може да възникне в резултат на болно натрупване на сяра в ушния канал. В резултат на това човек значително намалява слуха. За да се отстранят натрупаните тапи от ушна кал, лекарят промива ушите със специални средства, които допринасят за бързото отстраняване на ушната кал. Ако при натиск на хрущяла се появи болката, може да се заключи, че е налична алергична хрема.

Възпалителният процес, който се появява по нервните окончания на лицето, причинява болезнени усещания. В областта на ухото се образува налягане и се увеличава болката при отвараяне на устата. След няколко дни може да се появи херпес. За да се реши този проблем, е необходимо да се използват подходящи лекарства, които имат ефект на анестезия и витаминни комплекси. Също така е полезно да се извършват различни физиотерапевтични процедури.

Други причини за болка в ухото включват:
неврологични разстройства;
ухапвания от насекоми;
излагане на чужд обект, вода;
лоша хигиена;
заушка;
възпаление на тъпанчетата;
екзема;
наранявания;
изгаряния;
измръзване.

Болките в ушите симптоми

Сериозната форма на възпаление е относително рядка. Характеризира се с бавен процес, така че пациентите рядко се обръщат към лекар в ранните стадии на заболяването. Засегнатото ухо се зачервява и набъбва. Пациентите отбелязват появата на усещане за топлина и изгаряне в областта на засегнатите тъкани. Кожата на самото ухо придобива характерен лъскав блясък и става горещо на допир.
В допълнение, има системни нарушения. Пациентите се оплакват от постоянна слабост и умора, които обаче са приислени към общо неразположение и прекомерно натоварване. Възможни са проблеми със съня, намалена или пълна липса на апетит, появата на огнища на раздразнителност.

Предпазни мерки при болките в ушите

• Изследванията показват, че децата, които са били кърмени по-дълго време, по-рядко страдат от ушни инфекции.

Лечение при болките в ушите

• Възобновяващите се болки в ушите понякога може да изчезнат с отстраняването на млечните продукти от менюто. Вместо продукти от краве мляко да се употребяват продукти от козе мляко.

Билки при болките в ушите

• Етерично масло от жълт кантарион (звъники): по 2 капки във всяко ухо.

Хомеопатия при болките в ушите

• В първоначалните стадии на инфекцията се появява внезапно, с трескаво безпокойство и болезнена чувствителност към шум: самакитка (Aconite).

• При пулсиращи и пробождащи болки, зачервяване на външното ухо и висока температура децата гледат диво и бълнуват: беладона (Belladonna).

• Неукротими и буйствуващи от болка, не могат да бъдат успокоени, болката се усилва от студения въздух и течението: лайка (Chamomilla).

Да се взема на всеки 15 минути до 4 дози и да се повтори при необходимост

Цветолечение на Бах при болките в ушите

• Ако детето е паникьосано и изплашено: Rescue Remedy.

Хидротерапия при болките в ушите

• За моментно успокояване на болката дръжте до ухото бутилка с гореща вода, увита в кърпа.

Акупресура при болките в ушите

При болки в ушите, причинени от чувствителност към студа или смяна във въздушното или водно налягане, когато няма инфекция:

• Силно натиснете с три пръста областта точно пред ушите за 3 минути.

• Поставете средните пръсти на двете ръце във вдлъбнатините зад ушите; задръжте леко 2 минути, като дишате дълбоко.

• Силно натиснете точката между вътрешната страна на глезена и ахилесовото сухожилие. Задръжте по една минута от всяка страна.

Специализирана помощ при болките в ушите

• Възобновяващите се болки в ушите могат да се лекуват с черепна остеопатия, особено ако са започнали след нараняване, удари по главата или гръбнака, които могат да навредят на ушните канали.

Традиционна медицина при болките в ушите

• Възпалението или инфекцията на ушния канал може да бъде много болезнена и лекарят ще ви предпише почистване и антибиотици. Напрежението в тъпанчетата или инфектирана течност зад тях също изисква облекчаване на болката и антибиотици.

 1. КАНТАРИОН ЖЪЛТ , ЗВЪНИКА , САМО ЦВЯТ И ЛИСТ , без клечки
 1. Аконитум напелус, ACONITUM NAPELLUS CH 9, Боарон

  Аконитум напелус, ACONITUM NAPELLUS CH 9, Боарон

  Редовна цена: 4,03 лв.

  Промо цена 3,79 лв.

  6%

 1. Хамомила, CHAMOMILLA VULGARIS CH 9, Боарон

  Хамомила, CHAMOMILLA VULGARIS CH 9, Боарон

  Редовна цена: 4,03 лв.

  Промо цена 3,79 лв.

  6%