Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Болки в кръста - масаж, акупресура, упражнения

Болки в кръстаИзвестна повече като лумбаго, болката в кръста може да бъде причинена от неправилна извитост на долния край на гръбначния стълб, позната като лордоза или хлътване на гърба. Болката може да се дължи и на неправилна стойка, напрягане на мускулите при вдигане на тежести, наднормено тегло, слаби стомашни мускули или артрит. Болката ниско в гърба може да е резултат и на дегенеративни болести като артрит или на инфекция на самите кости. Препоръчва се да се посъветвате със специалист, преди да се заемете със самолечение.

Болки в кръста причини

Има много причини за болки в гърба. Най-често различни заболявания на гръбначния стълб. Въпреки това, в някои случаи болката при заболявания на други органи може просто да се отрази като болки в кръста.

Остеохондроза. Това дегенеративно заболяване, характеризиращо се със загуба на еластичност на междупрешленните дискове и тяхното унищожаване. Остеохондрозата може да засегне различни части на гръбначния стълб, включително цервикален, гръден, лумбален. Природата и локализацията на болката  зависи от местоположението на лезията.

Образуване на херния. Тази патологии обикновено се среща и при други заболявания, като например остеохондроза. В изпъкналостите и хернията се променя правилното положение на прешлените, което води до болка в кръста.

Различни възпалителни заболявания на нервните окончания в различни части на гръбначния стълб. Често има възпаления на неврония нерв, ишиас.

Лечение при лордоза или мускулно напрягане

Цветолечение на Бах при болки в кръста

• Трудности с отпускането и съня: камшик, четика.

• Умствена и физическа умора: габър.

Масаж при болки в кръста

• Масажирайте гърба, като обърнете особено внимание на долната част и седалищните мускули. Това намалява напрежението в мускулите, успокоява болката и възстановява изгубената подвижност. Не масажирайте прешлените, а мястото от двете им страни с резки движения навън и нагоре. Ако попаднете на напрегнати зони или „възли“, отделете им повече време, като отпускате мускулите с леки кръгови движения.

Акупресура  при болки в кръста

• Масажирайте посочените на илюстрацията точки в продължение най-малко на една минута, като силно притискате с палците.

Упражнения  при болки в кръста

Следващите физически упражнения укрепват мускулите на стомаха и отнемат напрежението в долната част на гърба. Прекратете изпълнението им, ако усещате болка.

• Накланяне на таза: легнете на една страна на пода, поставете едната си ръка под кръста и се опитайте да смажете ръката, като притискате кръста към пода. Задръжте 10 секунди и се отпуснете.Повторете 15 пъти.

• Коремни преси: легнете по гръб със свити колена. Бавно повдигнете главата и гърдите на няколко сантиметра от пода, изпънатите ръце сочат към коленете. Задръжте 3 секунди и се отпуснете. Повторете 10 пъти.

• Разтягане на кръста: легнете по гръб, свийте коленете към гърдите и ги обхванете с ръце, придърпвайки ги към гърдите. Задръжте 5-10 секунди, отпуснете се и повторете 10 пъти.

• Отново свийте краката към гърдите, но този път опишете широк кръг с коленете. Повторете 5 пъти по посока на часовниковата стрелка и 5 пъти в противоположната.

• Люлеене на кръста: легнете по гръб и свийте краката така, че ходилата да са близо до седалището. Като внимавате коленете да са допрени, наклонете ги вляво доколкото можете. Раменете и ходилата са здраво допрени до пода. Повторете.по 3 пъти в двете посоки.

Релаксация  при болки в кръста

• Следната процедура помага за облекчаване на болката. Легнете на пода и подпрете коленете с възглавница или валчеста подложка. Може да поставите малка възглавница или навита на руло кърпа под кръста. Променяйте положението си, докато се почувствате удобно.

• Опитайте се да „избягате“ от болката. Затворете очи и се съсредоточете върху тялото си. Насочвайте вниманието си към всяка отделна част - от пръстите на краката до лицето и очите.

Последователно отпускайте всяка част. Цялата процедура трябва да продължи най-малко 10 минути.

• Ако не можете да се отпуснете, използвайте касети за релаксация, научете се да медитирате и биологично зареждане.

Специализирана помощ  при болки в кръста

• Остеопатията и широ осигуряват ефикасно лечение чрез масаж, ултразвук и манипулации. Препоръчват се и физически упражнения.

• Техниката „Александър“ подобрява стойката и горещо се препоръчва при подобно състояние.

• Акупунктурата успешно премахва болката.

Традиционна медицина  при болки в кръста

• Предписват се противовъзпалителни и отпускащи мускулите лекарства, съчетани с физиотерапия.

  1. АГРИМОНИЯ , КАМШИК СТРЪК
  1. Капки на Бах, Bach flower, Hornbeam / Габър / Carpinus betulus, 20 мл.
  1. Капки на Бах, Bach flower, TRAVELS, Пътуване / Гадене, 20 мл.