bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Болки в кръста - масаж, акупресура, упражнения

Болки в кръстаИзвестна повече като лумбаго, болката в кръста може да бъде причинена от неправилна извитост на долния край на гръбначния стълб, позната като лордоза или хлътване на гърба. Болката може да се дължи и на неправилна стойка, напрягане на мускулите при вдигане на тежести, наднормено тегло, слаби стомашни мускули или артрит. Болката ниско в гърба може да е резултат и на дегенеративни болести като артрит или на инфекция на самите кости. Препоръчва се да се посъветвате със специалист, преди да се заемете със самолечение.

Болки в кръста причини

Има много причини за болки в гърба. Най-често различни заболявания на гръбначния стълб. Въпреки това, в някои случаи болката при заболявания на други органи може просто да се отрази като болки в кръста.

Остеохондроза. Това дегенеративно заболяване, характеризиращо се със загуба на еластичност на междупрешленните дискове и тяхното унищожаване. Остеохондрозата може да засегне различни части на гръбначния стълб, включително цервикален, гръден, лумбален. Природата и локализацията на болката  зависи от местоположението на лезията.

Образуване на херния. Тази патологии обикновено се среща и при други заболявания, като например остеохондроза. В изпъкналостите и хернията се променя правилното положение на прешлените, което води до болка в кръста.

Различни възпалителни заболявания на нервните окончания в различни части на гръбначния стълб. Често има възпаления на неврония нерв, ишиас.

 • Лосион за втриване Люляков цвят - при болки в ставите, или подагра, 100 мл
 • Черен синап на прах - хардал за горчица и лапи, Sinapis nigra
 • Най-често срещаните заболявания, които предизвикават болки в кръста

  Болката в гърба, както и във всеки друг орган, е многообразна. Най-често това е естеството на болката - първият признак, чрез който лекарят може да направи предположение за естеството на болестта.

  По произход болките в гърба могат да бъдат: първични - причинени от хронични функционални или дистрофични промени в тъканите на гръбначния стълб и мускулите, понякога с участието на съседни структури - корените на гръбначните нерви; вторични - причинени от наранявания, възпаления, артрит или артроза на междупрешленните стави, увреждане на вътрешните органи.

  Продължителността на болката може да бъде: остра - възниква поради ново увреждане или нововъзникнало патологично състояние, неразривно е свързано с нея, продължава до шест седмици; подостър - продължава 6-12 седмици; хроничен - продължава повече от 12 седмици. Типичните клинични прояви ще зависят от източника на болката.

  Симптоми при болки в кръста

  Разбирането на естеството на болката е много важно, защото това ще помогне на лекаря незабавно да направи предположение за диагнозата и да предпише по-точна диагноза.
  Болката е:
  остра (възниква поради скорошни травми, трае до 1,5 месеца);
  тъпа;
  постоянна;
  силна и трайна;
  подостър (продължава 6-12 седмици);
  променлива (преходна);
  хронична(продължава повече от 12 седмици).
  Също така болките в долната част на гърба се делят на първични и вторични.
  Първичната е свързана с хронични промени в тъканите на гръбначния стълб и мускулите. Понякога в процеса участват гръбначни корени.
  Вторичната болка показва друго заболяване. Това може да бъде артроза, артрит, всяка патология на вътрешните органи.

  Кога трябва да се обрнем към специалист при болки в кръста

  Причините за болка в долната част на гърба могат да бъдат много разнообразни - от психогенни фактори до ракови метастази. За щастие, сериозните патологии представляват не повече от 5% от случаите на болка в долната част на гърба, основната й причина е пренапрежение или мускулен спазъм, както и други проблеми на опорно-двигателния апарат.

  Обърнете се към лекар ако болката продължава повече от една седмица.

  Лечение при лордоза или мускулно напрягане

  Цветолечение на Бах при болки в кръста

  • Трудности с отпускането и съня: камшик, четика.

  • Умствена и физическа умора: габър.

  Масаж при болки в кръста

  • Масажирайте гърба, като обърнете особено внимание на долната част и седалищните мускули. Това намалява напрежението в мускулите, успокоява болката и възстановява изгубената подвижност. Не масажирайте прешлените, а мястото от двете им страни с резки движения навън и нагоре. Ако попаднете на напрегнати зони или „възли“, отделете им повече време, като отпускате мускулите с леки кръгови движения.

  Акупресура  при болки в кръста

  • Масажирайте посочените на илюстрацията точки в продължение най-малко на една минута, като силно притискате с палците.

  Упражнения  при болки в кръста

  Следващите физически упражнения укрепват мускулите на стомаха и отнемат напрежението в долната част на гърба. Прекратете изпълнението им, ако усещате болка.

  • Накланяне на таза: легнете на една страна на пода, поставете едната си ръка под кръста и се опитайте да смажете ръката, като притискате кръста към пода. Задръжте 10 секунди и се отпуснете.Повторете 15 пъти.

  • Коремни преси: легнете по гръб със свити колена. Бавно повдигнете главата и гърдите на няколко сантиметра от пода, изпънатите ръце сочат към коленете. Задръжте 3 секунди и се отпуснете. Повторете 10 пъти.

  • Разтягане на кръста: легнете по гръб, свийте коленете към гърдите и ги обхванете с ръце, придърпвайки ги към гърдите. Задръжте 5-10 секунди, отпуснете се и повторете 10 пъти.

  • Отново свийте краката към гърдите, но този път опишете широк кръг с коленете. Повторете 5 пъти по посока на часовниковата стрелка и 5 пъти в противоположната.

  • Люлеене на кръста: легнете по гръб и свийте краката така, че ходилата да са близо до седалището. Като внимавате коленете да са допрени, наклонете ги вляво доколкото можете. Раменете и ходилата са здраво допрени до пода. Повторете.по 3 пъти в двете посоки.

  Релаксация  при болки в кръста

  • Следната процедура помага за облекчаване на болката. Легнете на пода и подпрете коленете с възглавница или валчеста подложка. Може да поставите малка възглавница или навита на руло кърпа под кръста. Променяйте положението си, докато се почувствате удобно.

  • Опитайте се да „избягате“ от болката. Затворете очи и се съсредоточете върху тялото си. Насочвайте вниманието си към всяка отделна част - от пръстите на краката до лицето и очите.

  Последователно отпускайте всяка част. Цялата процедура трябва да продължи най-малко 10 минути.

  • Ако не можете да се отпуснете, използвайте касети за релаксация, научете се да медитирате и биологично зареждане.

  Специализирана помощ  при болки в кръста

  • Остеопатията и широ осигуряват ефикасно лечение чрез масаж, ултразвук и манипулации. Препоръчват се и физически упражнения.

  • Техниката „Александър“ подобрява стойката и горещо се препоръчва при подобно състояние.

  • Акупунктурата успешно премахва болката.

  Традиционна медицина  при болки в кръста

  • Предписват се противовъзпалителни и отпускащи мускулите лекарства, съчетани с физиотерапия.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Агримония стрък – Камшик, при диария и хемороиди, Agrimonia eupatoria
  2. Капки на Д-р Бах, Hornbeam / Габър, Bioherba, 50 мл

   Капки на Д-р Бах, Hornbeam / Габър, Bioherba, 50 мл

   Цена: 7,69 лв.

  3. Капки на Д-р Бах, Travels / Гадене при Пътуване, Bioherba, 50 мл