bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Анорексия Нервоза (Anorexia Nervosa) - практически съвети

Анорексия нервоза какво представлява

Анорексия нервоза (лат. Anorexia nervosa) (от други гръцки ἀν- - „без“, „не-“ и ὄρεξις - „желание за ядене, апетит“) - хранително разстройство, характеризиращо се със значително намалено телесно тегло, умишлено предизвикано или подкрепено от самия пациент, за отслабване или за предотвратяване на наддаване на тегло.

Анорексията нервоза е заболяване, проявяващо се с отказ от храна, което води до промени в невроендокринната система. Статистиката показва, че това заболяване е по-често при момичетата в пубертета, по-рядко при млади жени и момчета. Пациентите възприемат собственото си тяло с враждебност, което рязко ограничава храненето им.

Анорексия нервоза причини

Има две причини за появата на това разстройство - биологична и психологическа. Един от основните психологически механизми за развитие на патологията е желанието да отслабнете в юношеството. Това нарушение се развива под влиянието на социални фактори и се диктува от несигурност в собствената си привлекателност и желание да стане подобна на професионалните модели. Докато се борят с наднорменото тегло, някои тийнейджъри не могат да спрат процеса на отслабване. Приблизително 15% от жените, които са активни в загуба на тегло в крайна сметка страдат от анорексия.

Отклонение на психическа основа, среща се сред младите жени, където е налице натрапчива боязън от напълняване. Симптомите се изразяват в рязко смъкване на теглото, свръхенергичност, понякога активно спортуване, обилно хранене, последвано от преднамерено повръщане в някои случаи, умора, прескачане на менструационния цикъл, депресия, отчуждаване и отказ да се признае болестта. Професионалното лечение е жизненоважно, тъй като е възможен смъртен изход вследствие на недохранване или обезводняване.

Анорексия

От полза са следните лечения, съчетани с традиционните методи, които целят да помогнат на болната и на цялото семейство.

Анорексия нервоза симптоми и диагноза

Пациентите с анорексия са преследвани от неподтискано желание да отслабнат по всякакъв начин, дори ако човек няма грам наднормено тегло. Почти всички интереси на пациента се въртят около методи, насочени към намаляване на теглото. Такива пациенти се закрепят към преброяване на калориите. Ако на този етап не предоставите на човека подходяща специализирана помощ, той може да развие силна фатфобия, причинена от страх от наднормено тегло и почти пълен отказ за ядене.

Рискови фактори при анорексия нервоза

Пациентите с анорексия са склонни към депресия, безсъние, изблици на агресия и обида. При този тип разстройство пациентът напълно отрича, че има някакви проблеми.

Развитие на заболяването анорексия нервоза

Могат да се разграничат няколко етапа на развитие на анорексия нервоза.

1. Началният период продължава от 2 до 4 години. По това време синдромът на дисморфомания е най-силно изразен - заблуди или надценявани идеи за недоволство от собствения си външен вид, депресия и желание да се коригира въображаем дефицит.

2. Аноректичният етап започва с активно желание за коригиране на външния вид и условно завършва със загуба на тегло 20-50% от първоначалната маса, развитие на вторични соматоендокринни смени, олигоаменорея (намаляване на менструацията при момичетата) или аменорея (пълното й спиране).3.

3. Кахектичният период настъпва, когато пациентът е диагностициран с дистрофия на вътрешните органи. Загубата на тегло значително се ускорява, пациентите напълно липсват подкожна мастна тъкан, увеличават се дистрофични промени в кожата и мускулите, развива се миокардна дистрофия, регистрират се брадикардия, хипотония, акроцианоза, намалява се телесната температура и еластичността на кожата, намаляват нивата на кръвната захар и се появяват признаци на анемия. Пациентите бързо замръзват, има повишена чупливост на ноктите, косата пада, зъбите се унищожават.

Видове симптоми и особености на анорексия нервоза

постоянна грижа за теглото и външния вид;
нежелание да се яде на обща маса;
постоянно недоволство от постигнатия резултат, въпреки че загубата на тегло е повече от планираната;
изкривено възприемане на външния им вид:
непризнаване на болестта;
депресия;
умора, раздразнителност;
прекратяване на менструацията при момичетата;
промяна на периодите на отвращение към храната при атаки на булимия;
броене на калории, непрекъснато претегляне;
симптом на огледалото: постоянното търсене на недостатъци във фигурата пред огледалото.

Профилактика и лечение при анорексия нервоза

Практически съвети при анорексия нервоза

• Опитайте се да поговорите с някой външен човек, който не е сред най-близките ви приятели. Някои помощни групи и женски центрове разполагат с телефони на доверието, които предлагат незабавна помощ и съвети.

• При лечението на тази болест емоционалната подкрепа има голямо значение. Опитайте се да намерите човек, с когото да се посъветвате, терапевт, приятел или роднина, на когото можете да се доверите и да споделите чувствата си.

• Творческите занимания помагат за изразяването на съкровените чувства, като дават възможност за изява на вътрешните импулси. Рисуването, слушането на музика, танцуването, ходенето на кино и на театър, градинарството, грънчарството, фотографията и кулинарството са много полезни занимания.

• Воденето на дневник с вашите мисли и чувства ви позволява да имате едно лично кътче, където искрено да изразите какво става във вътрешен план.

Китайска медицина при анорексия нервоза

• Професионалната помощ е необходима, за да укрепи храносмилателната система и далака и да подобри способността за усвояване на храната, която понякога се загубва след продължително гладуване. Предписват се хранителни вещества за възбуждане на апетита, като ориз и пшенични стръкове, репички и плодовете от кръстоска на малина и къпина.

Macaж при анорексия нервоза

• Редовното масажиране от специалист или практикуването му от вас или на вас от членовете на семейството или от приятели отпуска и успокоява. Освен това ще ви помогне да се почувствате по-удобно в собствената си кожа. Масажът може да се окаже много лековит, като ви напомни за чувства от миналото, което може да разреши психологическите ви проблеми.

Традиционна медицина при анорексия нервоза

• Прави се внимателна преценка на пациентката и нейното семейство, тъй като то може да изиграе голяма роля за причиняването и лекуването на това отклонение. Извършва се специализирано лечение в болници и клиники, където се стимулира храненето на пациентката и тя получава съвети и терапевтична помощ.

 

Продукти свързани със статията

 1. Капки на Д-р Бах, Pine / Бял Бор, Bioherba, 50 мл

  Капки на Д-р Бах, Pine / Бял Бор, Bioherba, 50 мл

  Цена: 9,89 лв.

 2. Капки на Д-р Бах, Olive / Маслина, Bioherba, 50 мл

  Капки на Д-р Бах, Olive / Маслина, Bioherba, 50 мл

  Цена: 8,80 лв.

 3. Етерично масло от Кориандър (Coriander oil), Bioherba, 10 мл

  Етерично масло от Кориандър (Coriander oil), Bioherba, 10 мл

  Цена:

  Редовна цена: 7,69 лв.

  Промо цена 6,92 лв.

  -10%