bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Алергичен дерматит - лечение, специализирана помощ

Алергичен дерматит причини

Изриване или възпаление на кожата вследствие на непоносимост към дадена материя. Симптомите са същите както при екзема. Най-честите причинители са перилните препарати (следи от които остават в изпраните дрехи и причиняват дразнения), никелът (по часовниците, бижутата и закопчалките на сутиените), химикали в състава на гумените ръкавици, презервативите, козметичните средства, растенията и някои лекарства. Реакцията може да се предизвика и от хранителен източник.

Причини за лергичен дерматит може да се окаже попадането на алергени върху човешката кожа. Най-честите алергени са домашни химикали, храна, лекарства, цветен прашец, козметика и парфюми, козина и епидермиса, както и секрецията на слюнчените жлези на насекомите.

 • Мехлем SOS Пирина с прополис, Radika, 30 мл

  Мехлем SOS Пирина с прополис, Radika, 30 мл

  Цена: 5,82 лв.

 • Псориазис Билкова смес на Мария Требен, насипен

  Псориазис Билкова смес на Мария Требен, насипен

  Цена: 7,98 лв.

 • Алергичен дерматит - лечение, специализирана помощ

  Симптоми на алергичен дерматит

  Когато се наблюдава наличие на алерген, пациентът има зачервяване на кожата, сърбеж, подуване, усещане за парене, малки или големи обриви под формата на мехурчета, които се пълнят с течност, петна с различни размери. В зависимост от вида на заболяването се освобождава остър и хроничен алергичен дерматит.

  Клинична изява на дерматита

  Контактният дерматит (CD) е остро възпаление на кожата, причинено от алергени или дразнители. Основният симптом е сърбеж. Кожните промени варират от еритема до мехури и язви, често локализирани върху кожата на ръцете или съседни области и се срещат в открити области. Диагнозата се установява въз основа на анамнестична информация за контакта, данните от прегледа и понякога кожни тестове за прилагане. Лечението включва антипрутични лекарства, външни кортикостероидни лекарства и изключване на провокиращи фактори.

  Контактен дерматит поради дразнене
  CDD се придружава повече от болезненост, отколкото от сърбеж. Симптомите варират от лек еритем до кръвоизливи, корички, ерозия, пустули, мехури и оток.

  Алергичен контактен дерматит
  При AKD основният симптом е интензивен сърбеж; болката обикновено е резултат от екскреция и вторична инфекция. Кожните промени варират от преходна еритема до везикулация и силен оток с мехури или язви или комбинация от тях. Обривите често се характеризират с определено групиране или локализация (или имат и двата характерни признака), което показва специфичен ефект, например линейна ивица върху кожата на ръката или крака (например в резултат на контакт с отровен смрадлика) или пръстеновидна еритемна лента (под гривната на часовника) или колан). Линейните ленти почти винаги показват излагане на екзогенен алерген или дразнител.

  Всяка област на кожата може да бъде засегната, но най-често обриви се появяват по кожата на ръцете в резултат на работа или докосване на потенциални алергени. При аерогенен контакт (например с парфюмирани аерозоли) се засягат главно откритите участъци от кожата. Дерматитът обикновено е ограничен до мястото на контакт, но впоследствие може да се разпространи в резултат на надраскване и автоекзематизация (автосенситивен дерматит). При AKD, причинен от общия ефект на веществото, обривите могат да се разпространят по цялата кожа. Обикновено обривът се появява 24–48 часа след експозицията.

  Откриване на проблема, влияние на алергени, видове

  Контактен дерматит от дразнене (CDD)

  CD от дразнене представлява 80% от всички случаи на контактен дерматит. Това е неспецифична възпалителна реакция на вещества в контакт с кожата; имунната система не се активира. Много вещества могат да причинят CRD, включително:

  Химически (например киселини, основи, разтворители, метални соли)

  Сапуни (напр. абразиви, почистващи препарати)

  Растения (например пуансеттия, чушки)

  Телесни течности (например урина, слюнка)

  Свойствата на дразнещо вещество (например високо или ниско pH, разтворимост в липидния филм на кожата), условията на околната среда (например ниска влажност, висока температура, интензивно триене) и състоянието на пациента (например много млад или стар) влияят на вероятността от развитие на CRD , CDD е по-често при пациенти с атопични нарушения, при които CDD може също да започне имунологична сенсибилизация и, като следствие, алергичен CD.

  Фототоксичният дерматит (Химична фоточувствителност) е вариант на дерматит, при който външно приложените (например парфюми, въглен катран) или погълнати (напр. Псорален) вещества причиняват образуването на увреждащи свободни радикали и възпалителни медиатори само след абсорбция на ултравиолетова светлина.

  Алергичен контактен дерматит (AKD)
  AKD е IV, медииран от клетки, вид реакция на свръхчувствителност, която протича в 2 фази:

  Чувствителност към алерген

  Алергична реакция, развиваща се след многократен контакт

  Във фазата на сенсибилизация алергените се абсорбират от клетките на Лангерханс (дендритни клетки в епидермиса), които мигрират към регионалните лимфни възли, където обработват и представят антигена до Т клетки. Този процес може да бъде краткосрочен (6-10 дни при контакт със силни сенсибилизатори, като суми) или продължителен (години в контакт със слаби сенсибилизатори, като слънцезащитни кремове, парфюми и глюкокортикостероидни лекарства). След това сенсибилизираните Т клетки мигрират обратно към епидермиса и се активират при всеки многократен контакт с алергена, освобождават цитокини, набират възпалителни клетки и водят до развитието на характерни симптоми и признаци на AKD.

  При автоекситизация (id реакция) епидермалните Т-клетки, активирани от алерген, мигрират локално или се пренасят от кръвообращението и причиняват дерматит в участъци на кожата, отдалечени от мястото на първоначалната експозиция. Контактът с течността, съдържаща се във везикулите или везикулите, не може да предизвика реакция в други области на кожата на пациента или в друго лице.

  Много алергени (причинители на алергичен контактен дерматит) причиняват AKD и често се наблюдава кръстосана сенсибилизация между различни алергени (например между бензокаин и парафенилендиамин). Кръстосана сенсибилизация означава, че излагането на едно вещество може да доведе до алергична реакция след излагане на друго вещество, но свързано с него. Растенията от видовете Токсикодендрон (например отровна сума, вкореняваща се сума, лакова сума) са отговорни за значителна част от АКД, включително тежки и умерени случаи. Алергенът, отговорен за развитието на реакцията, е урушиол.

  Лечение на алергичен дерматит

  •  Най- доброто лечение е да се открие източникът и да се отбягва.

  •  Виж естественото лекуване на екземи, което може ди се окаже полезно.

  Специализирана помощ при алергичен дерматит

  •  За откриването на причинителя се използува приложната кинесиология.

  Традиционна медицина при алергичен дерматит

  •  Провеждат се тестове, за да се открие причинителят на алергията, като се поставя материята върху част от кожата и се наблюдава реакцията в продължение на няколко дни.

  Кортикостероидните лекарства или кремове също лекуват симптомите.


  Продукти свързани със статията

  1. Обикновен Пелин стрък на прах - против паразити, Artemisia Gattung
  2. Адстрингентен чай при кървящи венци - външно, насипен