За зелената и черна родопска глина от недрата на вълшебната Родопа планина

ИНЖ. ИВАН ИВАНОВ е Д-р по Агрохимия и Почвознание

ЗЕЛЕНА РОДОПСКА ГЛИНАНикое вещество не може да се сравнява по лечебните си свойства с родопската зелена и черна хума. В последно време науката натрупа много доказателства за неземния произход на зелената родопска глина и черната родопска глина. С нея са свързани множество легенди от древни времена, а сега хипотезите биват превръщани в научни доказатества.

Изследванията, които направихме показват, че уникалните свойства на зелената родопска глина и черната родопска глина  се дължат преди всичко на елемента иридий. Иридият няма земен произход и се характеризира с висока радиоактивност. Показателно за свойствата на хумата е, че в нея няма наличност на никакви микроогранизми, въпреки че има наличие на корени от трева и дървесна растителност.

Колкото повече хумата е облъчена от слънцето, толкова повече притежава радиоактивна енергия. Вероятно това се дължи на факта, че тя приема онова, от което е била лишена при отделянето от слънчевата система и натрупването в земните слоеве на нашата планета.

 • Зелена хума – Зелена родопска глина, при акне и мазна кожа, 80 гр.
 • Ще разкажем за хумата във формата на по-лесно възприето от всеки човек изложение.


  Съдържанието на радиоактивното вещество в хумата е напълно пригодно за нашия организъм и можем да го ползваме без страх. Нейното противобактериално действие е научно доказано. Поради тези нейни свойства египтяните са я използвали при мумифициране. Елиминирайки противопричинителите /микроорганизмите/ хумата не разрушава атакуваните клетки, възвръща ги в равновесие с останалите клетки и им дава нова жизненост. Въздейства върху всеки тумор - злокачествен или доброкачествен, както и върху всяка язва. 

  Основното й свойство е да поглъща /отнема/ болката. Хумата може да абсорбира огромно количество отрови, течности, газове и патогенни организми. Отнема силата на възпалителните причинители. Лекува главоболие, болки в гърба, възпаление, подуване, абцеси, отравяния, изкълчвания и др. При вътрешна употреба хумата поглъща отровните отделяния от микробите, прави ги безвредни и ги отстранява. Поглъщайки болката, тя в същото време облъчва болното място със своите положителни трептения и регулира биоенергетичното начало /поле/ в човешкия организъм. Нанася се върху сгънато на четири платно и се поставя върху болното място.

  ВЪНШНА УПОТРЕБА НА ХУМАТА

  1. Лапи - състоят се от плътен пласт хума на каша, сложена върху сгънато на четири платно. поставя се на болното място без да се загрява.
  2.Превръзки - платно, потопено в глинена вода.
  3.Глинена вода или кални бани.
  4.Фрикции - с глинена вода.

  ПРИГОТВЯНЕ НА ХУМАТА

  Изсушената и престоялата в стъклени съдове на слънце хума се натрошава лесно, залива се с чиста прясна вода в глинен, дървен или стъклен съд. В продължение на няколко часа масата става еднородна, с консистенция като пластелин. Разбъркването става с дървени приспособления. Може да се прибавя вода, за да се постигне желаната гъстота. Престоява дълго време без да губи лечебните си свойства.

  Употреба на лапи от хума - памучен плат се сгъва на четири, но да бъде с размери по-големи от болното място. Пластът хума да бъде равен и дебел два или повече сантиметра. Ако мястото е окосмено, предварително да се покрие с марля или тензух. Лапата се покрива с вълнен плат. Употребената веднъж хума трябва да се изхвърли далеч или да се зарови в земята, защото е пълна с токсини. Кърпите се изпират и изсушават, за да се ползват отново. Необходимо е да се поставят 2-3 лапи на ден.

  За освобождаване от главоболие - лапата от хума се поставя на тила. Може да се постави върху челото или върху очите - поставя се последователно - никога едновременно. На гърба - лента широка около 15-20 см. Да се внимава, ако гръбначният стълб не я приеме, да се спре лечението. Върху крайниците - не се поставя върху прасците и глезените. За да се излекуват рак, тумор, разширени вени, вътрешна язва е необходимо да се поставят 5-6 лапи на ден. и да се придържаме към вегитариански храни. 


  ХУМАТА Е НАЙ-ЕФИКАСНИЯТ КРЕМ ЗА РАЗХУБАВЯВАНЕ.

  Тя прави кожата млада и свежа и заличава бръчките. Достатъчно е да се измиваме с глинена вода. Могат и да се правят маски от хума. След като престои десетина минути, кожата се измива и леко се намазва с лимонов сок. Измиването става с отвара от лайка, а сухите кожи с чист зехтин. Хумата е отлично средство срещу пърхута. Заздравява корените на косата и я поддържа пухкава.

  ВЪТРЕШНА УПОТРЕБА НА ХУМАТА.

  Навикът да се приема вътрешно хума е широко разпространен сред много народи. Стоялата на слънце хума се разтрива с точилка или бутилка /в никакъв случай не използвайте метални предмети при подготовката на хумата/. Пресява се със сито, без метални нишки. Отново я поставяме на слънце. В половин чаша прясна вода се поставя една супена лъжица хума, разбърква се и се оставя да се разтвори. Престоява няколко часа. Преди да се пие се разбърква отново. Количеството се пие три пъти на бъвни глътки.

  Хумата е особено активна при нарастването на луната. Пие се два часа преди или след храна. Хората с чувствителен стомах могат да изпиват само водата след утаяване. Постепенно ще привикнат да приемат и разтворената хума. Да се приема за 21 дена в месеца  и да се почива до края на следващия месец. По време на лечението да се избягва лечението с други средства.

  По своя път от устата през стомаха и червата, хумата стимулира храносмилателните функциии обновява дейността на цялата система, като същевременно снабдява организма с необходимите соли и елементи в естествен вид. Приема на хумата вътрешно лекува подагра, атеросклероза, диабет, болести на кожата, кръвта, черния дроб, жлъчката и бъбреците. Тя е едно  най-ефикасните средства при разстройство. При отравяния да се поглъща в по-голямо количество.

  Автор на статията за зелената родопска глина е д-р инж. Иван Иванов 

  д-р инж Иван Иванов

  * д-р инж. Иван Иванов е специалист по горите и дървесните видове

  * д-р инж. Иван Иванов защитава докторска дисертация по генетика и селекция в Института за гората към БАН през 1972г.

   

  * Д-р Инж. Иван Иванов е написал и книга за билколечението: "Лечебните свойство на растенията"