Симптоми на Лаймска болест

Лаймската болест е бактериална инфекция, причинена от бактерията Borrelia burgdorferi. Разпространява се чрез ухапване от заразени кърлежи.

КърлежКърлежите са много малки и техните ухапвания - които могат да се появят навсякъде по тялото - обикновено са безболезнени, така че може да не разберете веднага, че сте ухапани. В повечето случаи кърлежът трябва да бъде прикрепен към тялото в продължение на 24 часа, преди да се предаде лаймската болест.

Признаците и симптомите на Лаймска болест обикновено започват в рамките на три до 30 дни, след като сте били ухапани от заразен кърлеж. Много хора изпитват грипоподобни симптоми след ухапване, докато по-сериозните симптоми се появяват седмици след ухапването. 

Ранните признаци и симптоми на Лаймска болест включват: Втрисане, Умора, Висока температура, Главоболие, Болки в ставите и мускулите, Обрив (с формата на око), Подути лимфни възли.

Ако не се лекуват, симптомите могат да се влошат и да включват парализа на Бел (лицева парализа), тежки главоболия, болки в мускулите, ставите и сухожилията, сърдечни проблеми и неврологични разстройства.

Повечето случаи на лаймска болест могат да бъдат контролирани и лекувани с антибиотици за 2-3 седмици. В зависимост от тежестта на вашите симптоми и колко време след ухапването сте диагностицирани, може да се нуждаете от по-дълъг курс на антибиотици, за да изчистите инфекцията.

И все пак, много хора се обръщат към естествени средства за лечение на лаймска болест.

 • Репелент спрей против насекоми - комари, кърлежи и мухи, Citriodiol, Bioherba, 75 мл

  Репелент спрей против насекоми - комари, кърлежи и мухи, Citriodiol, Bioherba, 75 мл

  Цена:

  Редовна цена: 7,69 лв.

  Промо цена 6,92 лв.

  -10%

 • Репелент спрей лосион против насекоми - комари, кърлежи и мухи, Citriodiol, Bioherba, 75 мл

  Репелент спрей лосион против насекоми - комари, кърлежи и мухи, Citriodiol, Bioherba, 75 мл

  Цена:

  Редовна цена: 7,69 лв.

  Промо цена 6,92 лв.

  -10%

 • Етерични масла за Лаймска болест

  Смята се, че много етерични масла имат антимикробно действие и могат да помогнат за намаляване на симптомитеЕтерични масла в терапията на Лаймска болест на болестта.

  Изследователите са тествали (не върху хора) в лаборатория 34 етерични масла срещу B. burgdorferi и са открили, че канелената кора, пъпката на карамфила, цитронела, гаултерия и риган показват силна активност срещу бактерията, която причинява лаймска болест, дори по-ефективно от даптомицин.

  Тези резултати показват, че етеричните масла са обещаващи за лечение на упорита лаймска болест, но са необходими клинични изпитвания, за да се докаже тяхната ефективност при хора.

  Когато се използват правилно, повечето етерични масла са безопасни и нямат неблагоприятни странични ефекти. Въпреки това е важно да ги използвате внимателно. Те могат да раздразнят кожата, ако не са правилно разредени, а някои от тях не трябва да се приемат вътрешно.

  Натуропатично лечение

  Лечение на Лаймска болест с естествени средстваНатуропатичното лечение на Лаймска болест включва подход за цялото тяло. Вашият натуропат ще оцени вашата диета, начин на живот, имунен статус, околна среда и всички други медицински състояния, които имате, за да изготви план за лечение.

  Лицензирани натуропати, които могат да предписват лекарства, могат да използват антибиотично лечение в комбинация с естествени подходи.

  Вашето натуропатично лечение с лаймска болест може да включва комбинация от консултации за хранене и начин на живот, хомеопатични лекарства, билки и хранителни добавки, които се препоръчват въз основа на вашите специфични симптоми и нужди.

  Целта е да се подкрепи имунната система на тялото ви, да се насърчи здравословната детоксикация и да се защити и възстанови тялото. Много хора избират да потърсят натуропатично лечение като допълнителна терапия и следват препоръчания протокол в комбинация с антибиотични лекарства, предписани от техния първичен лекар или друг доставчик на здравни услуги.

  Изследванията за ефикасността на натуропатичното лечение на Лаймска болест са ограничени.

 • Черен орех обвивка - при паразити, Juglans nigrum

  Черен орех обвивка - при паразити, Juglans nigrum

  Цена: 7,13 лв.

 • Сладък Пелин стрък рязан - детоксикация и при паразити, Artemisia annua
 • Билки за лечение на Лаймска болест

  Билките се използват като лечебно средство от хиляди години. Много хора са се обърнали към билкови лекарства, заЛечение на Лаймска болест с билки и билкови продукти да си помогнат за облекчаване на лаймската болест, когато антибиотиците не са помогнали напълно да премахнат симптомите.

  Едно изследователско проучване установи, че комбинация от доксициклин (антибиотик) и байкалейн (активната съставка, открита в шлемник байкалски) осигурява допълнителни лечебни ползи. Според лабораторно проучване от 2020 г. е доказано, че седем билкови лекарства убиват B. burgdorferi в епруветки:

  Cryptolepis sanguinolenta (криптолепис)

  Juglans nigra (черен орех)

  Polygonum cuspidatum (японска фалопия)

  Artemisia annua (сладък пелин)

  Uncaria tomentosa (котешки нокът)

  Cistus incanus (памуклийка)

  Scutellaria baicalensis (байкалски шлемник)

  Чесънът също има антибактериално действие и може да помогне за предотвратяване на ухапвания от кърлежи. Едно проучване установи, че хората, които приемат добавки с чесън, съобщават за по-малко ухапвания от кърлежи, отколкото групата на плацебо. Доказано е, че етеричното масло от чесън елиминира бактерията, причиняваща лаймска болест.

  Чесънът може да взаимодейства с определени лекарства, така че говорете с вашия доставчик на здравни услуги, преди да го използвате за предотвратяване или лечение на лаймска болест.

  Стевия - естествен подсладител и заместител на захарта, получен от листата на растението Stevia rebaudiana - може да бъде ефективен при лечението на лаймска болест. Проучване, публикувано в European Journal of Microbiology and Immunology, открива, че екстрактите от стевия са по-ефективни при унищожаването на бактерията на лаймската болест в лаборатория (не са тествани при хора), отколкото стандартните антибиотици.

  Други естествени подходи

  Предлагат се много естествени възможности за лечение на лаймска болест. Проучване от 2015 г. идентифицира 30 алтернативни лечения, включително:

  Акупунктура

  Пчелна отрова

  Енергийни и радиационни терапии

  Клизми

  Магнити

  Хранителна терапия

  Фотонна терапия

  Сауна

  Трансплантация на стволови клетки

  Понастоящем няма изследвания, които да доказват ефикасността на тези нетрадиционни лечения и в някои случаи лечението може да бъде по-скоро вредно, отколкото полезно.

  Обобщение

  Ако живеете с лаймска болест или сте имали скорошно ухапване от кърлеж, важно е да посетите вашия медицински специалист. Понастоящем антибиотиците са единственото доказано лечение за лаймска болест. Най-добре е да се лекувате възможно най-скоро, ако имате или подозирате, че имате лаймска болест.

  Естествените средства се считат за допълнителна терапия, а не като заместител на традиционното лечение от медицински специалист. Някои хора избират да използват естествени терапии в комбинация с антибиотици, предлагани за лечение на болестта.

  Източник: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7050641/