ХОМЕОПАТИЧНИ ЛЕКАРСТВА ПРИ ГРИП И НАСТИНКА

ХОМЕОПАТИЧНИ ЛЕКАРСТВА ПРИ ГРИП И НАСТИНКАПредимството на хомеопатичния метод за лечение при грип, настинка и др. заболявания се състои в това, че хомеопатичните лекарства, когато са правилно подбрани от лекаря, стимулират собствените сили на организма за борба със съответното заболяване, събуждат скрити резерви, които са огромни.

В същото време алопатичната медицина назначава лекарства, които в повечето случаи вършат работата, която организмът може сам да свърши.

Да вземем за пример едно банално простудно заболяване. В много от случаите лекарят или самият болен прибягват до лечение с антибиотици без това да е наложително. Целта е антибиотиците да унищожат болестотворните микроби, т.е. да свършат работата, която и самият организъм би могъл да свърши, ако му се даде такава възможност самостоятелно или чрез хомеопатични лекарства. Това става с помощта на изработването в организма на специални антитела, на специални клетки и други, които обезвреждат и елиминират причинителите на инфекцията. Смята се, че подходящо подбраните хомеопатични лекарства действат именно в тази насока, т.е. те подтикват организма да увеличи продукцията на борещите се с микробите вещества и клетки.

Друго съществено предимство на хомеопатията е, че хомеопатичното лекарство се назначава на болния с оглед не само на общите за всички хора прояви на дадено заболяване, но с оглед на индивидуалните особености и реакции. При повишена температура, например алопатичната медицина навсякъде прилага едни и същи лекарства – аспирин, аналгин и амидофен. В същото време при повишена температура лекарите хомеопати назначават различни хомеопатични лекарства при различните болни в зависимост от това дали повишената температура се съпровожда от изпотяване или не, дали са налице мускулни болки или не и т.н.

Сред съществените предимства на хомеопатичните лекарства са и тези, че са абсолютно безвредни и че няма противопоказания за тяхното приемане. Ето защо те могат да се назначават и на деца и на бременни и и на кърмещи майки. Не съществува и алергичност към хомеопатичните лекарства.

Ето и някои от най – често използваните при простуда хомеопатични лекарства

Хомеопатични лекарства при простуда и грип

Осцилококцинум

Първенството в световен мащаб по отношение на лечението и профилактиката на вирусните инфекции и на грипа държи Осцилококцинум. Многобройни клинични изследвания са потвърдили неговата ефективност и са били публикувани в такива престижни медицински списания, каквито са “British Journal of Clinical Pharmacology” и “Lancet”. За профилактика от “Осцилококцинум” се приема по един флакон – доза глобули под езика веднъж седмично в период на опастност от инфекция. За лечение при поява на първите симптоми на заболяването се препоръчва приемане на три флакона - дози глобули, по една през интервал от 6-8 часа. При изразена клинична симптоматика е препоръчително приемане в продължение на три дни на по един флакон – доза глобули, през интервали от 12 часа.

Хомеопатични лекарства при треска

Парагрип при треска

Парагрип е много подходящ за приложение, когато вирусната инфекция протича с главоболие, болки в мускулите и очите, повишена температура и силна отпадналост. За целта е препоръчително на всеки два часа да се смучат по две таблетки от медикамента, като с намаляване на оплакванията приемите се разреждат. “Парагрип”много често допълва чудесно лечебното действие на “Осцилококцинум”.

Стодал при кашлица

Стодал представлява сироп за кашлица, който може да се прилага, както при деца, така и при бременни жени и при хора с медикаментозна алергия и с хронични заболявания. За възрастните е препоръчително 3-5 пъти да приемат по една супена лъжица, а за децата, съответно 3-5 пъти дневно по една чаена лъжица. Важно е да се изтъкне, че “Стодал”е ефективен, както при суха, така и при влажна кашлица.

Коризалия - хомеопатия за хрема, хомеопатия за запушен нос

Коризалия е хомеопатично лекарство за хрема, произвеждащо се под формата на таблетки. В неговия състав влизат шест хомеопатични монопрепарата, които позволяват да се атакуват различните форми на хремата. При хрема е препоръчително на всеки 1-2 часа да се смучат по 1-2 таблетки, като с намаляване на хремата приемите се разреждат. “Коризалия” няма страничните действия, присъщи за много от медикаментите за хрема ( вазоконстриктори или антихистаминови препарати, предизвикващи сухота в устата, сънливост и т. н. ). “Коризалия” също както и останалите хомеопатични медикаменти може да се приема от деца и бременни жени, в дозировки както при възрастните хора.

Хомеопатини лекарства при блки в гърлото

Хомеожен  - хомеопатия за гърло

Хомеожен при болки в гърлото - Без да има странични действия и противопоказания и без да алергизира “Хомеожен” спомага за бързо намаляване на болките в гърлото и на чувството за дразнене и за пресипналост на гласа. За целта е препоръчително при поява на болки в гърлото на всеки 1-2 часа да се смуче по една таблетка от хомеопатичното лекарство “Хомеожен”.

Хомеовокс - болки в гърлото хомеопатия

Ако пред болките в гърлото преобладава чувството за пресипналост и спадането на гласа, то тогава може да се помисли и за друг хомеопатичен специалитет – “Хомеовокс”, от който при подобни оплаквания е добре да се смучат по 1-2 таблетки на всеки 1-2 часа до възстановяване на гласа и отзвучаване на чувството за дразнене в гърлото.

ХОМЕОПАТИЧНИ ЛЕКАРСТВА ПРИ ГРИП И НАСТИНКАА ето и някои от най-често използваните хомеопатични монопрепарати за лечение на вирусните инфекции:

При рязко начало на инфекцията най-често избираме между два медикамента. Това са:

Аконтиум напелус - хомеопатия при грип

Аконтиум напелус, от който е препоръчително при наличие на рязко и силно повишаване на температурата, придружено със зачервяване на кожата, сърцебиене, силна жажда и възбуда, но без изпотяване, да се приемат по пет гранули в разреждане 5-9 СН на всеки ½-1 час до спадане на температурата и поява на изпотяване - Аконитум напелус.

Беладонна при грипна инфекция

Беладонна” е препоръчителна при същите симптоми, изброени при Аконтиум напелус, с тази разлика, че тя е по- подходяща при пациенти, при които е налице и силно изпотяване, а температурата не е постоянна, както при “Аконитум”, а е с пикове и понижения. Начинът и дозировката на приложение са същите, както при “Аконитум”, като с настъпване на подобрение приемите се разреждат до 2-3 пъти дневно - “Беладонна” 

При постепенно и подмолно начало, когато клиничната картина на вирусната инфекция не е така драматична и когато повишаването на температурата е бавно и последната рядко надхвърля 38,5 градуса избираме между няколко медикамента:
“Бриониа алба” е най-подходяща за приложение, когато умерено и постепенно повишената температура е съпроводена от главоболие, мускулни и ставни болки, суха кашлица и силна жажда, като всичките тези оплаквания се засилват при движение. В тези случаи е препоръчително 2-5 пъти дневно да се приемат по 5 гранули 5-9 СН.

Хомеопатични лекарства при температура

Ферум фосфорикум при температура

Когато умерено повишената температура се съпровожда от суха кашлица, от склонност към кървене от носа и от болки в ушите, а също и от редуване на бледост със зачервяване на лицето е подходящо да се избере хомеопатичното лекарство “Ферум фосфорикум”. Дозировката, начинът на приложение и степента на разреждане са същите, както при “Бриониа”.

При умерено повишена температура, съпроводена от силна отпадналост, тилно главоболие и мускулни болки, при отсъствие на жажда е препоръчително на всеки 1-3 часа да се приемат по пет гранули 5-9 СН от медикамента “Желсемиум семпервиренс”.

Рус Токсикодендрон при температура

При умерено повишена температура, придружена от силна отпадналост и от мускулни и ставни болки и чувство за скованост, които намаляват при раздвижване (това кара болния да се движи непрекъснато в леглото за да си намери удобно място), при наличие на силна жажда и при избиване на херпес около устата най – подходящ за лечение е “Рус Токсикодендрон” в разреждане 9 или 15 СН – приемат се по 5 гранули през 1 – 3 часа до настъпване на падабрение, след което приемите се разреждат.

Еупаториум перфолиатум при температура

“Еупаториум перфолиатум” е подходящ за лечение на умерено повишена температура, съпроводена от силна отпадналост, от главоболие и болки в костите, мускулите и очите и от силна жажда. Препоръчителните дозировка и степен на разреждане на “Еупаториум перфолиатум”са същите, както при предходния хомеопатичен медикамент.

Хомеопатчини лекарста при грип

Баптисиа тинкториа

Баптисиа тинкториа” най – често се използва за лечение на т. нар. “чревен грип”, характеризиращ се с повишена температура, главоболие, болки в очите и мускулите и разстройство, съпроводено от коремни болки, които са по – чести в областта на апендикса. Препоръчителните дозировка и степен на разреждане са същите, както при предходните медикаменти

Дулкамара

Дулкамара е медикаментът, използващ се най – често в хомеопатията за лечение на състояния и заболявания, влошаващи се от влага и особено от влажен студ. Ето защо при поява на повишена температура и/или хрема и/или кашлица, провокирани от влага е препоръчително 1 – 2 пъти дневно да се приемат по 5 гранули “Дулкамара” в разреждане 9 СН

За по-бързото отзвучаване на възпалителните прояви ( става въпрос най-вече за остатъчната хрема и кашлица, които могат да продължат седмици след отминаване на острия епизод ) спомагат сутрешното приемане на 5 гранули “Пулсатила” в разреждане 15 СН и вечерното приемане на “Сулфур йодатум” – 5 гранули в разреждане 9 СН, като това се прави до окончателното изчезване на оплакванията.

Калиум фосфорикум

При наличие на силна физическа и психическа умора през възстановителния период след отзвучаване на инфекцията приемането веднъж дневно на 5 гранули от хомеопатичния медикамент “Калиум фосфорикум” ще ускори значително възстановяването.

Най-накрая е важно да се изтъкне, че 15-20 минути преди и след приемането на хомеопатичен медикамент не трябва да се консумират нито храна, нито течности и в момента на приемането не трябва да има специфичен вкус в устата. При малки деца, които не искат да смучат таблетките или гранулите, хомеопатичните медикаменти могат да се дават разтворени в малко вода и да се поемат с лъжичка или биберон. Дозировките на хомеопатичните медикаменти що се отнася и до специалитетите, и до монопрепаратите, при децата и при възрастните са еднакви, с изключение на Стодал, за който вече стана въпрос.

Използването на хомеопатични лекарствени средства е напълно съвместимо с едновременното прилагане и на други медикаменти, ако това се налага.