Акупунктура, самомасаж и точките на здравето

АКУПУНКТУРА, САМОМАСАЖ И ТОЧКИТЕ НА ЗДРАВЕТО

Непрестанно и по различни начини тялото ни дава знаци, свързани със здравето ни. Акупунктура е древно изкуство, което може да отключи енергията необходима ца хармонизиране на блокажи и болки по цялото тяло. Освен многобройните си физически ползи, акупунктурата има дълбоки положителни ефекти върху психичното здраве. Често хората не допускат, че техните мисли и емоции ги разболяват. Емоции и проблеми като непростимост, негодувание, завист и омраза изгарят вътрешностите ни. Трябва да се научим да прощаваме и да се отпуснем. Неслучайно в България имаме празника Прошка, на който ние на практика се опитваме да изтрием негативните чуства и да благодарим на съдбата. 

Но понякога ние не успяваме да отпуснем ума и натрупаните негативни емоции. Именно тук медитацията може да играе такава полезна роля за отпускане на ума и фокусиране върху духовното, а не само върху материалното битие. 

На свой ред Акупунктурата е начин да предизвикаме или подтиснем определени енергийни канали, съществуващи в тялото на всеки човек като по този начин намалим ефекта от натрупаните негативни емоции.

Акупунктурата може да бъде ефективна за множество симптоми: преодоляване на гаденето и повръщането, на болки в долната част на гърба и в други части на тялото, често срещаното главоболие при напрежение или стрес, болки в стомаха, запек и много други.

За практикуване на акупунктура се използват пръсти, длани, лакти, стъпала или специални устройства, като пръчици и игли, за да се приложи натиск върху акупунктурните точки на меридианите на тялото.

Най-достъпни за обикновения човек неспециалист е самомасажа с пръсти. Той не крие рискове и е много удачен, тъй като чавек сам усеща обратната връзка при натиска на съответните точки. Масажирайки акупунктурните точки, ще витализирате вътрешните органи на тялото си, ще подсилите имунната система и в крайна сметка чрез масаж на акупунктурните точки, ще постигнете оптимално психическо и физическо здраве. Тези техники за масаж могат да се изпълняват самостоятелно и е желеателно да се правят ежедневно.

 • Книга Природолечение, Д-р Димитър Пашкулев

  Книга Природолечение, Д-р Димитър Пашкулев

  Цена:

  Редовна цена: 18,00 лв.

  Промо цена 15,70 лв.

  -13%

 • Гривна против прилошаване и гадене при пътуване - за момиче, Getwell, 1 бр.

  Гривна против прилошаване и гадене при пътуване - за момиче, Getwell, 1 бр.

  Цена:

  Редовна цена: 6,89 лв.

  Промо цена 6,20 лв.

  -10%

 • 12-те предимства на акупунктурата:

  • Подпомага организма да лекува нарушения

  • Облекчава последиците от стреса

  • Подобрява имунната система

  • Подпомага следоперативното възстановяване чрез намаляване на болката и стимулиране на заздравяването на тъканите

  • Насърчава по-добрата циркулация на лимфата

  • Подобрява движенията, перисталтиката на червата

  • Спомага за елиминиране отпадните продукти от тялото

  • Облекчава болката и болкови състояния

  • Спомага изчистването на тялото от токсини

  • Подобрява нервната стимулация

  • Насърчава общата релаксация

  • Стимулира регенериране на енергийната циркулация в тялото

  Акупунктурни точки, които премахват болката за 30 секунди

  масаж на стъпалата

  В китайскатамедицина на стъпалата има най-много възлови точки, тъй като ходилата са свързани с различни системи в тялото. Масаж на определена област на стъпалото стимулира конкретен орган. Определено си струва да ги опознаете!акупунктни точки на дясно ходило

  Използвайте базови и етерични масла, когато правите самомасаж на точките. Масажирайте точките на краката с палеца и показалеца. 

  Стимулирате само онази точка, която има нужда от въздействие. Не ги карайте поред! 

  Ако имате нужда да свалите някое и друго кило, масажирайте точката на хипоталамуса. Точката, която е в основата на палеца – точката на щитовидната жлеза, ще сложи хормоните в ред.

  акупунктни точки на лявото ходило

  Акупунктурните точки, разположени върху дясното и лявото стъпало, се различават.

  Акупунктурни точки на ръцете: при главоболие най-често се използва точката във вдлъбнатината между палеца и показалеца. При натиск по време на главоболие точката е доста болезненена. Притиска се и се отпуска неколкократно.

  акупунктни точки на ръцете

  Вероятно сте чували за удивително лесното премахване на болки в тялото, чрез масаж на дланите. Дори едно правилно докосване ще ви накара да изглеждате по-добре, ще се чувствате по-добре и дори ще схващате по-добре. Действа и при леки симптоми като главоболие, умора, ПМС. Вместо да посягате към обезболяващите хапчета, чашата с кафе или блокчето шоколад си помогнете сами. 

  акупунктна точка на ръцете

  Може да натиснете лечебните точки с палеца, да притиснете по 25-50 пъти, или да ги пощипвате с палеца и показалеца. За да се постигне оптимален резултат, повторете същото действие и на другата ръка. Точката, разположена в средата на дланта ще помогне да се преодолеят нарушенията във функционирането на  стомашно-чревния тракт. Точките по дланите са отговорни за добрата работа на ендокринната система. 

  Масаж на външното ухо

  Масаж на външното ухоУхото съдържа над 120 точки, които съответстват на различни части на тялото. Масажирането на ушните акупунктурни точки може да стимулира повечето меридиани и бързо да увеличи циркулацията на енергията в тялото. Разтриване на лицевата и задната страна на ухото:

  1. Разтрийте дланите на ръцете си една в друга, докато се затоплят.

  2. Сложете лявата ръка до лявото ухо, а дясната до дясното ухо. Пръстите са насочени към върха на главата.

  3. Разделете показалеца и средния пръст във формата на буквата „V”.

  4. Поставете ушните миди в основата на това „V”. При това положение палецът ще мине зад ухото, а средният, безименният и малкият пръст пред ухото.

  5. Разтрийте нагоре и надолу, едновременно двете уши най-малко 9 пъти.


  По тялото има буквално стотици акупунктурни точки - твърде много за назоваване. Ето три, които обикновено се използват за акупунктура и акупресура:

  Акупунктурната точка за стимулиране Дебело черво при запек - намира се в меката, месеста част, между палеца и показалеца.

  Акупунктурната точка стимулиране изчистването на токсини от Черен дроб - разположена е на върха на крака, разстоянието между големия пръст и следващия пръст.

  Акупунктурната точка за стимулиране на Далак - разположена е на височино около три пръста над вътрешната ви глезенна кост.

  Крие ли риск практикуването и самомасажа на акупунктурни точки?

  По принцип акупунктурата е много безопасна. Ако имате артрит, сърдечно заболяване или хронично заболяване, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар.
  Кога да НЕ прилагаме Акупунктура и масаж на точките по тялото?
  При установени:

  • ревматоиден артрит;
  • гръбначна травма или костно заболяване, което може да се влоши чрез физическа манипулация;
  • разширени вени;
  • бременни жени - някои точки могат да предизвикат контракции!