Въшки при децата и заразяване с главова въшка

Ако детето ви е пипнало въшки, можете да направите маска или препарат против въшки вкъщи. Всяко дете може да се зарази с въшки и да ги донесе вкъщи. Трябва да сме подготвени за тази ситуация.

Повечето малчугани се заразяват едно друго - училищата и детските градини са местата, където това се случва най-често. Погрешно се счита, че въшките са присъщи на хора с ниска хигиена. Напротив, може да се каже, че въшките предпочитат гостоприемството на хората, чиито коси са поддържани и винаги в чист вид.

газ, маз, оцет, класически препарат, препарат против въшки, въшки

Въшките могат да се предават и чрез употреба на чужд гребен, спането върху чужда възглавница и навсякъде където се събират на едно място много хора. Но нека това не ви създава повод за притеснения, тъй като в магазините и аптеките се предлагат достатъчно и разнообразни препарати за въшки. Можете също лесно да приготвите и направите за детето си маска или препарат против въшки в домашни условия.

Ако не сте убедени, че въшките са налице, но имате съмнение, можете да проследите следните признаци. Често чесане, сърбеж по главата и тила, както и малки, червени петна по врата и челото.

В борбата срещу въшките могат да ви послужат както различните шампоани и лосиони, предлагани в магазините и аптеките, така и препарат направен по народна рецепта, създаден в домашни условия.

 

газ, маз, оцет, класически препарат, препарат против въшки, въшки

Борбата срещу въшките с газ, мас, оцет

За целта се използват газ, мас и оцет, които трябва да са в пропорции 3 супени лъжици газ, 2 супени лъжици мас /или растително масло/ и една супена лъжица оцет. Всичко се обърква добре и се нанася в корените, а след това и по цялата дължина на косата. После главата се завива с найлон, а върху найлона се поставя памучна кърпа, която стои един до два часа. След това косата се измива с много шампоан и топла вода, докато не я почувствате чиста и скърцаща. Можете да заместите мазта със зехтин. Другите мазнини които могат да се използват са затоплено кокосово масло, затоплено масло от шеа, ший, бадемово масло.

Възможно е след процедурата да се наложи да премахнете въшките и гнидите, чрез дълго разресване с гъст гребен. Това най-вече важи за момиченцата с дълги и гъсти коси.

* Предупреждение - Ако вие или детето ви имате кожна алергия към някоя от съставките, не използвайте тази смес. За много малки деца е добре да се консултирате с педиатър.

Превенция или предпазване от заразяване с въшки

Въшките, както и всички насекоми не харесват определени аромати. Ако вие накапете десетина капки етерично масло в шампоана на семейтвото ви, това ще е едновременно полезно за косата ви и ще отблъсква въшките чрез аромата си. Такива масла са чаено дърво, лавандула, лавандин, лимонена трева. Изберете едно или няколко от тези масла, капнете десетина капки в шампоана и добре смесете чрез раздрусване и обръщане. 

Ако искате да ползвате маслата директно след измиване, то спазвайте следното разреждане: една капка етерично масло се накапва в малка бутилка с топла вода. Раздрусайте енергично, полейте и втрийте в косата тази тоалетна вода. Подсушете и ще имате прекрасна и ухаеща коса.

Прочетете още за лечението на въшки с натурални етерични етерични масла: