Измерване на кръвно налягане с електронен апаратКак се отчитат стойностите на кръвното налягане?

Когато измерваме кръвно налягане, апарата показва две стойности: горна и долна. Някои електрони апарати показват и трета цифра, която означава пулса (честотата на сърдечните съкращения) - тя е ясно обозначена.

Горната цифра е показател, който обозначава Систоличното кръвно налягане - това е най-високото ниво, което кръвното налягане достига, когато сърдечния мускул се съкращава.

Долната цифра епоказател, който обозначава Диастолното кръвно налягане - това е най-ниското ниво на кръвното налягане, когато сърдечният мускул е отпуснат между 2 съкращения.

Кръвното налягане се измерва в милиметри живачен стълб (mmHg). Ако първото число е 120, а второто число е 80, това ще бъде записано като 120 / 80mmHg и се нарича "120 на 80".

 • Тинктура 80 на 120 - за нормално кръвно налягане, Bioherba, 50 мл
 • Чай при холестерол и високо кръвно - с 8 билки, насипен
 • Диаграмата на кръвното налягане

  След измерване на кръвното налягане, диаграмата, показана долу, може да бъде използватна за определяне на групата, към която принадлежат стойностите, и дали кръвното е в здравословния диапазон. Диаграмата е подходяща за всички хора над 18г, тъй като границите за диагностициране на високо кръвно налягане не се променят с напредване на възрастта.

  Диаграмата за определяне групата, към която се отнасят стойностите на дадено кръвно налягане работи по следния начин:

  1. Първо се намира стойността на горният показател (систолично налягане) вертикално на диаграмата.

  2. След това се намира стойността на долния показател (диастолично налягане) хоризонтално на диаграмата.

  3. Там, където двете показателни линии се пресичат, се намира съответната група, към която принадлежат стойностите на измереното кръвно налягане.

  високо кръвно таблица, стойности, ниско кръвно, високо кръвно

 • Формула за нормално кръвно налягане, Bioherba, 100 капс.
 • 80 на 120 - за нормално кръвно налягане, Bioherba Premium Line, 240 мг, 100 капс.
 • Какво означават показанията на апарата за измерване на кръвното налягане?

  Като общо ръководство:

  • Над 140 / 90mmHg - показва твърде високо кръвно налягане.
  Повечето лекари използват 140 / 90mmHg като отправен показател за диагностика на високо кръвно налягане (хипертония). Това е границата, след която нараства рискът от развитие на сериозни здравословни проблеми. При такива стойности, всички лекари предписват медикаменти за понижаване и контрол на кръвното.

  • От 120 / 80mmHg до 140 / 90mmHg - високо нормално кръвно налягане.
  Междинно състоятие, което не е хипертония, но може да бъде отправна точка за развитието й. Ако стойностите на кръвното продължат да бъдат отчитани в тези граници, вероятността за развитие хипертония се повишава многократно. В тези случаи, със здравословен начин на живот и правилно хранене, границите на кръвното могат да се върнат към нормалните стойности.

  • От 90 / 60mmHg до 120 / 80mmHg - идеално кръвно налягане.
  Нарича се още нормално кръвно налягане. Това са здравословните нива на кръвно налягане, което означава, че риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и инсулт, е много по-никъс. Здравословния начин на живот помага за поддържане на кръвното налягане в нормалния диапазон.

  • Под 90 / 60mmHg - ниско кръвно налягане.
  Ниското кръвно налягане обикновено не причинява други здравословни проблеми, но може да бъде причина за отпадналост и замайване. Също така, е възможно да бъде признак на друг здравословен проблем.

  Проследяване на показания във времето, под лекарски контролДиагностициране на високо или ниско кръвно налягане

  Ако, само един от измерените показатели е по-висок от нормалните нива, е възможно да бъде поставена диагноза "хипертония". Тоест, ако горният (систоличен) показател е над 140 или долният (диастоличен) показател е над 90, високо кръвно налягане може да бъде диагностицирано, независимо от стойността на другия показател.

  Ако пък, само един от измерените показатели е по-нисък от нормалните нива, тогавае възможно да бъде поставена диагноза ниско кръвно налягане. Тоест, ако горният (систоличен) показател е под 90 или долният (диастоличен) показател е под 60, ниско кръвно налягане може да бъде диагностицирано, независимо от стойността на другия показател.

  Има случаи, в които горният (систоличен) показател постоянно е над границата от 140 mmHg, но долният (диастоличен) показател е в норма. Това състояние е известно като Изолирана систолна хипертония.

  В случаите, в които  горният (систоличен) показател е в норма, а долният (диастоличен) показател е постоянно над границата от 90 mmHg, това състояние е известно като Изолирана диастолна хипертония.

  Постоянни и временни показания

  Еднократното отчитане на високо или ниско кръвно налягане, не може да бъде използвано като база за поставяне на диагноза. Има редица фактори, които влияят на кръвното налягане. Те могат да бъдат повишена температура, физическа активност, хранене, напрежение, стрес, метеорологични условия и много други.

  Нивата на кръвното налягане трябва да бъдат проследени във времето, за да може да бъде поставена точна диагноза при наличие на проблем. Това задължително се случва под лекарско наблюдение.