черен чай, черен чай ползи, черен чай при кръвно, черен чай приложение

Черният чай има редица полезни свойства, като прочистване на тялото, укрепване имунитета и сърдечносъдовите стени. Не е тайна, че в черния чай се съдържа кофеин, но може ли да ни навреди на сърдечносъдовата дейност и кръвното налягане? Според медицинска статистика се наблюдава повишено кръвно налягане при 35-40% от хората над 30 години, което налага въвеждането на определена хранителна диета.

Редица проучвания, мета-анализи показват, че редовната консумация на черен чай, съставен от билката Camellia sinensis може да намали риска от сърдечносъдови заболявания и да нормализира кръвно-захарните нива. Често при хора с ниско кръвно налягане се препоръчва да пият черен чай, а ефектът от напитката е дългосрочен.

 • Черен чай Ърл Грей листенца - силно тонизиращ, Camellia Sinensis
 • Черен чай Асам листенца BOF, Camellia Sinensis

  Черен чай Асам листенца BOF, Camellia Sinensis

  Цена: 3,80 лв.

 • При нарушени нива на кръвната захар може да се появи и риск от сърдечносъдови заболявания.

  Хранителния прием на флавоноиди може да помогне с намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Черният чай, съставен от листата на билката Camellia sinensis е източник на диетични флавоноиди. Листата на билката се оставят да изсъхнат, след което се смачкват, за да имат повече контакт с въздуха. По този начин се активират ензими, които се съдържат в листата. Ензимите превръщат (окисляват) катехините в други вещества (теафлавини и теарубигени).

  При проучване за ползите на черният чай върху кръвната захар и рискът от сърдечносъдови заболявания са проведени изследвания върху възрастни хора. В резултат от това изследване се установява, че череният чай дава добри резултати при влошено кръвно налягане

  ( Хипертония).

  Съставът на черния чай включва различни елементи.

  Най-активни от тях са:
  кофеин - растителен алкалоид, който има стимулиращ ефект върху сърдечносъдовата система;
  биофлавоноиди - подпомагат укрепването на стените на кръвоносните съдове, намаляват тяхната пропускливост и премахват подуването на тъканите;
  танини- укрепване на миокарда, повишаване на неговата контрактилност.

  В заключение, издадено от Американската медицинска асоциация приема на черен чай е считан като средство за нормализиране на кръвното налягане и подобряване на функциите на ендотелните клетки, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове.