- Начало /
- Тученица стрък рязан, Portulaca oleracea L.
Тученица стрък рязан - билка
Portulaca Oleracea L.
Тученицата се среща почти по всички географски ширини и още в дълбока древност се използва в медицината и кулинарията.
Листата на растението са изключително богати на витамини А и В, а съдържанието на витамин С в тученицата е 7-8 пъти повече, отколкото в цитрусовите плодове. Наричана още “билката на дълголетието”, тя съдържа омега-3 мастни киселини и каротин. Листата са с богато съдържание на калий, калций, магнезий, желязо и манган.
Тученицата се използва като детоксикиращ агент за прочистване на кръвта, регулира високото кръвно налягане и нивата на кръвната захар.
Тученицата е мощен имуностимулатор, когато се консумира в свежо състояние. Тя е богата на фибри и е нискокалорична, което я прави идеален компонент на диетичното хранене. Съдържа антиоксидантите бетацианин и бетаксантин с помощта на които има антитуморно действие и се препоръчва при профилактика на ракови заболявания. Заради високото съдържание на магнезий тя укрепва сърдечния мускул и помага за превенцията на аритмия.
Има противовъзпалителни свойства, регулира обмяната на веществата, като изчиства от чревни паразити. Препоръчва се при диабет, зачервени и сухи очи, гъбични инфекции, кисти, абцеси, хемороиди, цистит, простатит, затлъстяване и висок холестерол.
Действа благоприятно при артрит, кашлица и леки изгаряния. Има лек диуретичен ефект. Древногръцкият учен Диоскорид я е използвал за прочистване на организма от паразити и като лек срещу главоболие. Хипократ я е прилагал за лечение на гинекологични проблеми и облекчаване на състояния, свързани с обилни кръвотечения в матката.
В свежо състояние тученицата може да се консумира като добавка към пролетни и летни салати – самостоятелно или заедно с марули, краставици и домати, подправени със зехтин, магданоз, копър и пипер. Използват се стъблата и листата, които имат леко кисел вкус. От пресните листа може да се направи и сок от зеленолистни – витаминозна бомба в чаша.
Кулинарните приложения на тученицата обаче са много. Освен за салата, зеленчукът може да се използва за приготвянето на супи (вместо спанак, лапад или коприва), като плънка за баници и пелмени, за таратор, ризото или зеленчуци на пара.
В изсушен вид се използва за приготвяне на лечебни чайове, отвари, тинктури и лапи.
Народни наименования на билката
Клъстига, тлъстига, тученица.
Aнглийски - purslane, Руски - портулак огородный, Немски - Gelber Portulak, Френски - pourpier potager.
Действие на Тученица стрък
Детоксикиращо, имуностимулиращо, диуретично, пичогонно, антисептично, диетично, при неспецифични образувания.
Приложение на Тученица
За профилактика и съпътстващо лечението на заболявания на сърдечно-съдовата, имунната, репродуктивната, дихателната, отделителната сиситеми, стомашно-чревния тракт и др. При рани и кръвоизливи.
Начин на употреба на Тученица
2 чаени лъжички тученица се заливат с 500 мл вряла вода и се запарват за 10 минути. Прецежда се. Изпива се на глътки за 1 ден. За предпочитане между храненията.
Състав
Тученица стрък рязан (Portulaca Oleracea L.)
Напишете своето собствено мнение
Може би ще проявите интерес и към следните продукти
![]() Чай за оросяване на мозъка и капилярите, насипен
Цена:
5,40 лв.
|
![]() Чай Сърдечен - с 14 билки, насипен
Цена:
5,40 лв.
|
![]() Очанка стрък, Euphrasia officinalis
Цена:
4,30 лв.
|
![]() Мурсалски чай цял стрък – Пирински чай, Sideritis scardica Griseb.
Цена:
Редовна цена: 8,52 лв. Промо цена 8,10 лв. |