Люцерна семена за покълване – Алфалфа, Medicago sativa
Безплатна Доставка над 59 лв до 7 кг.
- Производител: Bilki.bg - Билки ЕООД
Люцерна семена за кълнове – Алфалфа
Прекрасни семена, за сочни и свежи кълнове, за вашата пълна с енергия салата.
Едни от най-популярните и питателни кълнове - техният мек орехов вкус и хрупкава текстура ги прави отлично допълнение към вашата здравословна диета.
Кълновете са 30 пъти по-хранителни от органично отгледаните зеленчуци. Те са идеалният пример за „Жива храна“, т.е. храна, която може да се яде, докато расте!
Семената от люцерна са популярни от десетилетия и обикновено се използват за покълване. Лесни за покълване, те ви осигуряват вкусни хрупкави микрозеленчуци, заредени с хранителни вещества и антиоксиданти. Насладете се на кълнове от люцерна по всяко време, за да получите много витамини и минерали. Едно от най-ценните предимства на кълновете от люцерна е ниското съдържание на калории, въпреки много високата хранителна стойност - една чаша пресни зелени кълнове има тридесет и три калории.
С право наричана "супер-храна", люцерната има високи хранителни качества - осигурява на организма високо съдържание на протеини, фибри, витамин А, C, E, К, В-комплекс, минерали като калций, фосфор, манган, магнезий, калий, желязо и елементи като селен и цинк.
В кълновете се съдържа до 21,9% протеин; 1,49% калций; 0,24% фосфор и 0,18% сяра.
Люцерната е алкална и поддържа оптималното pH в организма. Понижава нивата на "лошия" холестерол. Притежава противоанемично и детоксикиращо действие. Стимулира храносмилането, което я прави особено полезна при най-често срещаните храносмилателни проблеми, като гадене, слаб апетит, стомашни язви и гастрити, лошо храносмилане, запек и др. Диуретик и предотвратява прекомерното кървене по време на менопауза.
Освен за кълнове, семената от люцерна са подходящи и за приготвяне на чай.
Начин на употреба на Люцерна семе за покълване
За кълнове: Накиснете семената във вода със стайна температура - количеството трябва да е колкото да ги покрие. След 12 часа ги изплакнете добре под течаща вода и ги разстелете равномерно върху съд за покълване. Този вид семена понася еднакво добре покълване в торбичка (от лен или коноп) и в стъклен буркан. Промивайте семената по 2-3 пъти на ден, докато покълнат напълно. При промиването следете да са отцедени добре, в противен случай започват да гният. На 4-ия ден от покълването ги разположете така, че да имат достъп до непряка слънчева светлина - това ще повиши производството на хлорофил. Когато са готови, може да ги приберете в хладилник и да ги съхранявате няколко дни, след което могат да продължат да растат. Преди консумация измийте кълновете както миете нормална салата.
Добавете сурови и пресни кълнове към микс от салати или като гарнитура към пържени ястия, супи, яхнии, салати и сандвичи.
Чай от семена на Люцерна: 1 чаена лъжица семена се добавят в 250 мл вряща вода. Оставя се да кисне 30 минути. Количеството се изпива на 2 пъти през деня, на гладно.
Състав
Люцерна семена (Алфалфа).
Съхранение
Съхранявайте семената на хладно, сухо и тъмно място, далеч от влага и пряка слънчева светлина, а отгледаните кълнове в хладилник до 5-7 дни.
Противопоказания
Да не се приема от бременни, хора, приемащи лекарства, разреждащи кръвта и такива с автоимунни заболявания.
Пакетирано от
Билки ЕООД