- Начало /
- Смола за вино Рецина – Алепски бор, Retsina wine
Смола за вино Рецина – Смола от Алепски бор
Pinus halepensis Resin, Retsina Wine Resin
Алепски бор – произход и хабитат на растението
Алепски бор (лат. Pinus halepensis) е средиземноморски вид бор, чийто ареал се простира от Мароко и Испания на запад до Леванта (Сирия, Йордания) на изток. Видът е описан само на базата на екземплярите, растящи около град Алепа в Сирия. Местообитанията на алепския бор включват крайбрежни средиземноморски гори, както и гори с по-висока надморска височина (до 1 700 м в Алжир и Мароко).
Смолата на Алепския бор се използва за ароматизиране на гръцките вина Рецина.
От ядките на Алеповия бор се прави пудинг, наречен asidet zgougou на тунизийски диалект. Той се сервира в чаши, покрити със сметана и гарниран с бадеми и малки бонбони.
История на Вино Рецина
Думата "resin" "рецин" означава смола и не трябва да се бърка с думата "рицин", която се отнася за друго растение. Как смолата е попаднала във виното? Около 3000 години назад амфорите - гръцките съдове, в които се е съхранявало и транспортирало виното, се запечатвали с борова смола, за да се избегне контакт на напитката с въздуха. Смолата, стичаща по стените на съдовете, влизала във виното и му придавала оригинален аромат. Така се появило гръцкото смолисто вино - Рицина. С течение на времето, процесът на винификацията се променил, амфорите били заменени с бъчви, но гърците така заобичали аромата на смола и вкуса на виното, че започнали да добавят смола към бялото вино специално.
В наши дни за производството на напитката се използва само смола от определен тип бор, а именно Алепски бор.
Рецепта за производство или как се прави вино Рецина
В промишленото производство на вино Рецина смолата се поставя в джибрите и преседява с тях. Ако обаче вие искате да си направите вино рецина в домашни условия е достатъчно да поставите зрънце смола с размера на грахово зърно в бутилка добро бяло вино. След седмица виното вече има вкус на смола. Според времето, което ще задържите смолата във виното, вкуса ще се усилва постепенно. Опитвайте периодично, за да установите колко време е необходимо за вашият вкус, след което ще имате ваша собствена рецепта за вино Рецина.
Химичен състав и физико-химични свойства
Химичният състав варира значително в различните части на растението, като са идентифицирани 67 компонента, най-важните от които са са α-пинен и ( Z ) -кариофилен. При експерименти е установено е, че пробите от смола от Алепски бор имат добра противогъбичната активност и много добра активност като биохербицид.
Начин на употреба на Смола за вино Рецина
За 1 литър вино се поставя 1 грам смола. Държи се 10 дена или до пълно разтваряне. За 1000 литра вино се поставя 1 кг смола от Алепски бор. Аналогично можете да сметнете според обема на съда, в който се съхранява виното, необходимото количество смола за получаване на вкуса рецина. Ако желаете можете да поставите смолата във съда в чист тензух или филтърна торбичка и да я извадите и изсушите, когато получите желания вкус. Остатъка от смолата можете да използвате за друга партида от вашето лично вино.
Напишете своето собствено мнение
Може би ще проявите интерес и към следните продукти
![]() Борови връхчета, Turiones Pinus
Цена:
Редовна цена: 2,32 лв. Промо цена 2,20 лв. |
![]() Лавандула сух цвят, Lavandula angustifolia Mill
Цена:
2,52 лв.
|
![]() Маточина лист, Melissa officinalis L.
Цена:
1,82 лв.
|
![]() Роза маслодайна цвят - Розова, Rosa damascena
Цена:
4,66 лв.
|