bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Билка змийско мляко, действие и приложение

Змийско мляко билка, брадавично цвете, жълтениче

Chelidonium majus L.

Aнглийски — Cеlandine, Greater, Pуски — Чистотель большой, Френски — Eclaire, herbe aux verrues, Hемски — Shollkraut, Warzenkraut
Сем. Papaveraceae — Макови

 • Змийско мляко стрък - при камъни в жлъчката, Chelidonium majus

 • Змийско мляко, Chelidonium majus

  Основно действие на билка змийско мляко

  Билката змийско мляко има жлъчкогонно, спазмолитично /премахващо спазмите на гладката мускулатура/ и болкоуспокояващо действие. Билката се използва за лечение на жълтеница, жлъчнокаменна болест, гастрит, колит и др., като има спазмолитично, болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Змийското мляко се прилага и при бъбречни заболявания (поради своя диуретичен ефект), при лошо храносмилане, високо артериално налягане.

  Експериментални и клинични данни на змийско мляко билка

  Тези въздействия на билката змийско мляко се определят от значителното съдържание на алкалоиди в надземната част на растението (от 1,9 до 4,14%). Приема се, че бройката на тези алкалоиди не е по-малка от 15. Спазмолитичната активност на дрогата се дължи на действието на основния алкалоид на дрогата — хелидонина, който проявява спазмолитична активност, по-силна от тази на папаверина.

  Едновременно със спазмолитичното си действие хелидонинът оказва и успокояващ централната нервна система ефект (слабо проявено морфиноподобно действие), в резултат на което се изявява и второто основно действие на билката — неговата болкоуспокояваща и седативна активност. Под влияние на хелидонина се проявява наистина известно болкоуспокояващо (обезболяващо) въздействие, което обаче преминава в наркоза при увеличаване на дозата.

  Един друг съдържащ се в змийското мляко алкалоид — хомохелидонинът, се характеризира и с местноанестезиращи свойства, но не намира практическо оползотворяване, тъй като при по-големи дози оказва конвулсивно действие. Интерес представляват проучванията върху съдържащия се в змийското мляко алкалоид сангвинарин, който има изразена антихолинестеразна активност, - резултат на която е в състояние при самостоятелно прилагане да усили моторната дейност на храносмилателния канал и да предизвика усилена саливация /отделяне на слюнката/.

  През последните години беше установено, че в коренището на дрогата се съдържа още един алкалоид — берберин, който съгласно по-нови проучвания има холеретична /жлъчетворна/ активност. Алкалоидът протапин пък от своя страна повишава тонуса на маточната мускулатура.

  Има редица предварителни изследвания, според които билката змийско мляко има противораков ефект. Този ефект, обаче, все още не е сигурно потвърден от еспериментални данни.

  Народната медицина прилага извлеци от змийското мляко билка при най-разнообразни заболявания. Така например пресният сок от надземната част на растението се препоръчва като много добро средство за външно третиране на брадавици (вероятно вирусостатичен ефект), мазоли и пигментни петна, кокоши тръни, при туберкулоза на кожата, както и за ускоряване зарастването на трудно заздравяващи рани.

  Змийско мляко, лечениеБългарската народна медицина препоръчва прилагането на отвара от змийско мляко като диуретично средство за лечение на асцита, придружаващ чернодробната цироза.

  От алкалоидите на змийското мляко практическо приложение намира хелидонинът под формата на хлороводородната му сол. В някои страни на Европа този алкалоид се прилага в детската практика като болкоуспокояващо средство на мястото на опиевите алкалоиди. Хелидонинът също така намира приложение и като мощно спазмолитично средство вместо папаверина при болки на храносмилателния тракт от спастичен характер.

  Употреба на змийско мляко като лекарствена билка

  Билка змийско мляко е известно със своите антисептични свойства, използва се главно за лечение на кожни заболявания - мазоли, брадавици. Наскоро стана известно, че инфузията на змийско мляко е в състояние да забави растежа на злокачествени тумори.

  Препаратите от змийско мляко имат противовъзпалително, антипрутично, антимикробно, заздравяване на рани, обезболяващо, антихистаминово, диуретично, холеретично, антиконвулсивно и привкусяващо действие. То значително намалява или предотвратява развитието на определени гъбични заболявания, имат антивирусни ефекти.

  Пресният сок и ситно смляната билка се използват за премахване на брадавици, мазоли, лунички. Кондиломите се каутеризират, лекуват се лупус еритематозус, пародонтоза, ректални полипи, псориазис, екзема и фурункулоза. Със свежия сок и настърганата билка се намазват засегнатите участъци от кожата или прилагат компреси. Процедурата се повтаря 3 пъти на ден.

  При псориазис инфузията от билка змийско мляко се използва под формата на топли бани. При сърбяща дерматоза се правят лосиони. След 3 до 4 дни сърбежът намалява или изчезва. Инфузията е ефективна и при лечение на рани, чиято микрофлора е устойчива на антибиотици, и възпаление на устната лигавица, придружено от абсцесен процес.

  Инфузията на билката се използва като диуретик, холеретик и болкоуспокояващо средство, при възпаление на жлъчния мехур и неговите канали, за регулиране на менструацията и облекчаване на спазъм на стомашно-чревния тракт и жлъчния мехур.

  За приготвяне на инфузията 1 супена лъжица от суровината се залива с 1 чаша гореща вода, вари се 15 минути, охлажда се 45 минути, филтрира се и се прецежда. Приемайте по 2 супени лъжици 3 пъти на ден 15 минути преди хранене. Курсът на лечение е от 3 до 5 дни.

  Змийско мляко ползи

  Има ли обаче тази билка змийско мляко ползи, различни от известните му лечебни за кожни проблеми? Истината е, че билката помага и за редица други проблеми и благоприятно действа на жлъчката, на разграждането на мазнините, борбата с вредните организми, детоксифициране на черния дроб и още много. А ето и кои са другите ползи от змийското мляко!

  Змийско мляко кожа

  Със змийско мляко кожа по-здрава от всякога? Да, това далеч не е мит! Отдавна е научно доказано, че ползите от змийското мляко за кожата са ненадминати и билката е една от най-предпочитаните за нейната грижа. Чрез външното си приложение, билка змийското мляко действа благоприятно на общото състояние на кожата и се бори с екземи, пъпки, инфекции и дори за премахване на кърлежи.

  Рецепти при различни заболявания

  Жлъчна дискинезия

  Вземете 2 супени лъжици суха трева от змийско мляко билка, залейте с 2 чаши преварена вода. Оставете да престои 4 часа. Приемайте сутрин на празен стомах и вечер по 3/4 чаша.

  Жлъчнокаменна болест

  Вземете еднакво количество листа от билката. Залейте 2 супени лъжици от сместа с 1 чаша вода, загрейте за 30 минути, охладете и прецедете. Приемайте по 1 чаша сутрин и вечер.

  Злокачествен тумор

  Залейте 1 чаена лъжичка трева билката (увеличете постепенно количеството до 3 супени лъжици) с 1 чаша вряла вода. Настоявайте 30 минути, прецедете. Приемайте по 1/3 чаша 30 минути преди хранене 3 пъти на ден.

  Разрежда се сок от змийско мляко с преварена вода в съотношение 1: 1. Приемайте по 1 чаена лъжичка 3-4 пъти на ден с вода.

  Уролитиаза

  Залейте 1 супена лъжица суха билка с две чаши вряла вода. Оставете за 4 часа. Приемайте по 1/4 - 1/2 чаши сутрин и вечер.

  Пародонтоза

  Възпалените венци също могат да бъдат обилно намазани със сок от змийско мляко, повтаряйте процедурата 3-5 пъти с кратки паузи. През деня сокът от змийско мляко се прилага 3-4 пъти.

  Язва на стомаха и дванадесетопръстника

  Залейте 1 литър пресен сок от змийско мляко с 0,5 литра спирт. Оставте за 1 ден. Приемайте по 1 супена лъжица 3 пъти на ден в продължение на 15-20 минути преди хранене.

  Брадавици

  Намажете повърхността на брадавиците със сок от змийско мляко.

  Мастит

  В случай на възпаление на млечната жлеза се препоръчва да се мажат зърната и гърдите със сок от змийско мляко 3–4 пъти обилно веднъж на час.

  Краста

  Изсипете 50гр билка в 0,5 литър вода, покрийте и загрейте на водна баня за 30 минути. Охлажда се на стайна температура за 15 минути. След това прецедете, изцедете суровината, изсипете течноста в стъклен съд с плътна запушалка. Съхранявайте не повече от 2 дни. Преди да вземете вана, добавете 1 чаша отвара към водата.

  Описание на змийско мляко

  Змийското мляко или жълтениче е многогодишно тревисто растение с гъст оранжев млечен сок, с многоглаво отвън кафяво, отвътре жълто коренище. Стеблото 30—50 (100) см високо, изправено или полегнало, в горната част разклонено. Приосновните листа на удължени влакнести дръжки; сгебловите почти. приседнали, всички нечифтоперести. Съцветията прости сенниковидни. Венчелистчетата 4, яркожълти, широко яйцевидни. Плодът на брадавичното цвете линейно цилиндрична едногнездна многосеменна кутийка, разпукваща се от основата към върха на две половини. Семената масленозелени до черни, с мрежовидна повърхност. Цъфти април — юли.

  Разпространение на змийско мляко

  Расте по влажни сенчести каменливи и храсталачни места, из разредени гори, сред развалини, край селища, градини и изоставени места. Разпространено почти из цялата страна (липсва по Черноморското крайбрежие, Струмската долина и Тунджанската равнина), от низините докъм 1500 м надморска височина. Среща се в цяла Европа.

  Билка на змийско мляко

  за билколечението е особенно ценна надземната част на змийското мляко във време на цъфтеж (Herba Chelidonii).
  Съдържание. Цялото растение съдържа алкалоиди (0,9—1,9%)— хелидонин, хелеритрин, про- топин, спартеин и др.; метиламин, тирамин, хелидонова киселина.

  Нежелани ефекти на билка змийско мляко

  Алкалоидите на змийското мляко се характеризират с токсични въздействия и това налага съблюдаването на внимание при използуването на дрогата. Описани са случаи на интоксикации при самоуверено и неумело използуване на дрогата.Използването на прясното растение вътрешно, може да предизвика стомашно разстройство.Да се ограничи употребата при бременност и при деца под 12 години!
  Змийското мляко да не се приема при хепатит или нарушена функция на черния дроб.

  Билка змийско мляко приложение

  Една супена лъжица от билката се залива с 500 мл вряща вода и се оставя да се извлича в продължение на един час. Така полученият извлек се прецежда и се дозира по една ракиена чашка 3—4 пъти дневно (по Исаев, И., И. Ланджев, Г. Нешев. Билките в България и използуването им, III изд, С., Земиздат, - 1977).