bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Пипер, чушка, капия, люта чушка, действие и приложение на билката

Capsicum annuum L. (С. longum DC.)  


Aнглисйки – Red pepper, Pуски - перец красный, Френски - Corail des jardins, Fruit de poivre, poire de Cayenne, piment, Немски - Paprika
Сем. Solanaceae - Картофови

 • Чили цели чушлета - сладко-люти, Capsicum annuum

  Чили цели чушлета - сладко-люти, Capsicum annuum

  Цена: 4,75 лв.

 • Чили цели чушлета сорт Птиче око - екстра люти, Capsicum annuum
 • piper.jpg


  Основно действие на пипер, чушка, капия

  Външно - отвличащо, обезболяващо, вътрешно - апетитовъзбуждащо.

  Експериментални и клинични данни на пипер, чушка, капия

  Екстрактите от люти чушки след прилагане върху кожата най-напред предизвикват чувство на топлина, а след известно време в зависимост от концентрацията - от слаб до много силен сърбеж, дължащ се на капсаицина. Те дразнят окончанията на периферните нерви в кожата, без да имат пряко влияние върху капилярите или другите кръвоносни съдове. Дори в по-големи концентрации не предизвикват появата на мехури, затова не се причисляват към групата на везиканция. Екстрактите от люти чушки предизвикват и явно зачервяване на кожата, по която причина не трябва да бъдат причислявани и към групата на рубефациенция. Тези специфични свойства на лютите чушки ги отличават от другите силно дразнещи кожата средства като Terebinthinae, Juniperi, Ol. Sinapis.
  След вътрешно приемане на екстракти от люти чушки настъпва увеличено отделяне на слюнка с повишено съдържание на амилаза и мукополизахариди, а също така и на стомашен сок. На лютите чушки се приписва способността да индуцират синтезата на храносмилателните ензими, което позволява да се лекува диспепсията по по-естествен начин, отколкото чрез поемане на ензимни препарати.

  Екстрактите от люти чушки имат антивирусно действие.

  Сортове пипер

  Сортовете пипер са сиврия, златене медал, куртовска капия, хебър, български ратунд, стряма и др.

  Емпирични данни на пипер, чушка, капия

  Екстрактите от люти чушки се прилагат външно при ишиас и невралгии.
  Подходящи комбинации: Комбинират се със средства, оказващи външно дразнещо действие - камфора, етер и амоняк. Сместа от тинктурата от плодовете на пипера с камфора и амоняк е обезболяващо народно средство, известно под названието пенкелер (от английските думи pain - болка и killer - убиец - „убиец на болката", т.е. обезболяващо лекарство или paiti-expeller - „изгонващ болката). Комбинира се със слънчогледово масло като линимент (течна маз).

 • Чили кълцано, Capsicum annuum L.

  Чили кълцано, Capsicum annuum L.

  Цена: 1,57 лв.

 • Чили мляно – Лют червен пипер, Capsicum annuum

  Чили мляно – Лют червен пипер, Capsicum annuum

  Цена: 1,39 лв.

 • Лечебни свойства на пипер, чушка, капия

  Червеният пипер има редица полезни свойства: обезболяващо, противовъзпалително, локално дразнещо, затоплящо, отхрачващо, антипиретично, стимулиращо апетита, вазодилататор и вазоконстриктор, укрепващ имунитета. Ползите от червения лют пипер са недвусмислени. Червеният пипер стимулира апетита, подобрява храносмилането, засилва секрецията на стомашния сок. Червеният пипер е полезен за прочистване на кръвоносните съдове, в случай на нервно претоварване, в състояние на шок, инфаркт и припадък. Капсаицинът насърчава отделянето на ендорфини, които повишават устойчивостта на организма към стрес и нервен стрес, подобряват общото състояние, облекчават умората и повишават работоспособността на организма.

  За локално раздразнение се използва пластир от пипер, който се използва за лечение на настинки и ревматични болки. Аналгетичното свойство на червения пипер се дължи на способността на капсаициновото вещество да абсорбира невроптид, което провежда болкови импулси по протежение на нервните окончания. При недостатъчно кръвообращение на долните крайници се правят горещи бани с разтвор на пипер, който има затоплящ ефект. При сърдечни пристъпи червеният пипер може да осигури безценна услуга и да замести нитроглицерина, тъй като в зависимост от състоянието на организма той може или да разшири, или стесни съдовете. Червеният пипер се използва и като профилактично средство за прочистване на кръвоносните съдове от холестеролни плаки. Мляният червен пипер е част от много лекарства: от малария, невралгични и ревматични болки и измръзване. Червеният пипер е стимулант на нервните окончания и кръвообращението, подобрява метаболитните процеси, намалява телесното тегло, премахва излишната вода и разтваря телесните мазнини. Червеният пипер може да причини вреда на здравето, когато се консумира с пептична язва, хипертония, гастрит, възпалителни процеси на стомашно-чревния тракт, безсъние, чернодробни заболявания, бременност. Също така при много чувствителна кожа не се препоръчва прилагането на кремове и мехлеми с червен пипер.

  Описание на пипер, чушка, капия

  Едногодишно (двугодишно) тревисто растение. Стеблото 20 - 50 (100) см високо, изправено, разклонено. Листата на дълги дръжки във възли, продълговато яйцевидни до елипсовидни, заострени. Цветовете бели (рядко пурпурни), на къси изправени дръжки в пазвите на горните листа. Чашката и венчето от 5 сраснали листчета в основата. Плодът гьсоконична права, 5 - 15 см дълга куха ягода в основата с многобройни сплеснати жълти семена, зрелия плод зелен, червен, оранжев, жълт или пурпурен до червенокафяв. Цъфти май -юли.

  piper_2.jpg

  Разпространение на пипер, чушка, капия

  Културен вид. Произхожда от Централна и Южна Америка. У нас се отглежда широко с многобройни сортове, различаващи се по форма, размери, багра и вкус на плодовете.

  Дрога на пипер, чушка, капия

  Зелени или зрели свежи или сухи плодове (Fructus capsid).

  Съдържание и химичен състав на пипер, чушка, капия

  Алкалоид с лют вкус (капсаипин); червените чушки са богати на каротиноиди; съдържат се още плодови киселини, захари, сапонини, до 1% витамин С (и в листата).

  Червеният пипер съдържа захариди, фибри, някои органични киселини, пектини и пепел; много витамин С (около 250 mg), витамини B, E, A, PP. От химичните елементи в него присъстват калий, натрий, магнезий, калций, фосфор, силиций, сяра и желязо. В него се намират мастни масла, етерични масла, веществото капсаицин (което определя изгарянето на червения пипер).

  Нежелани ефекти на пипер, чушка, капия

  Дразнещо действие върху слизестите ципи на горните дихателни пътища, очите; довежда до сълзене, кихане, хрема и кашлица.

  Начин на приложение на пипер, чушка, капия

  Лютите чушки се прилагат вътрешно и външно. Вътрешно се прилагат във вид на настойки и екстракти като апетитовъзбуждащо и подобряващо храносмилането средство. Спиртна настойка от люти чушки се прилага по 10 - 20 капки преди ядене. Екстрактите притежават бактерицидно действие и могат да се прилагат и при остри стомашно-чревни разстройства. Външно се прилагат като мехлеми, линименти, емпластри. Прах от пипера може да замени синапени лапи. За тази цел се прилагат емпластри (Emplastrum capsici). Използува се като обезболяващо средство при лечение на артрити, радикулити, подагра, а също така и при катар на горните дихателни пътища и други простудни заболявания. Емпластърът се залепва върху болното място и може да се държи в продължение на 48 часа (ако не се чувствува силно парене).

  Освен тинктурата от люти чушки, използвана за вътрешно приложение, познати са много препарати, съдържащи екстракти от люти чушки, за външно приложение: унгвентите Capsiplex и Histadermin, линиментите Linimentum Restaurans и Linimentum Capsici comp., емпластърът Kapsiplast и др.

  Противопоказания и нежелани реакции на пипер, чушка, капия

  При лечение с препарати от червен пипер трябва да се вземат предпазни мерки, за да се предотврати навлизането на течност в лигавицата на окото, което по принцип не е фатално, но може да причини много неприятности. В случай, че препарати от червен пипер попаднат на лигавиците, в никакъв случай не трябва да се допуска измиване с вода, тъй като силата на изгаряне на капсаицин в присъствието на влага значително се повишава. Лекарите препоръчват измиването в такива случаи със слаб разтвор на калиев перманганат, но традиционните лечители са открили още по-ефективен метод - използвайки обикновеното мляко. Що се отнася до противопоказанията, препаратите от червен пипер не трябва да се приемат в случай на обостряне на стомашно-чревни заболявания, по-специално язви на стомаха и 12 дуоденални язви. Лицата, страдащи от гастрит, трябва да се въздържат от ядене на подправки, които включват червен пипер. Злоупотребата с червен пипер е опасна и за пациенти с хипертония, особено в горещия сезон.

  Съчетание с други билки на пипер, чушка, капия

  Може да се съчетава с кориандър, кимион, чесън, джинджифил, чили, мента, черен пипер, суха горчица, лют червен пипер, сух чесън на прах, сух лук, ронена мащерка, риган ронен.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Пушен Червен пипер млян, Capsicum annuum, насипно

   Пушен Червен пипер млян, Capsicum annuum, насипно

   Цена: 1,56 лв.

  2. Червен пипер сладък млян, Capsicum annuum, насипно

   Червен пипер сладък млян, Capsicum annuum, насипно

   Цена: 1,42 лв.

  3. Лют Червен пипер - за здраво сърце и и кръвообращение, Bioherba, 100 капсули
  4. Мехлем SOS Артродар с Лют червен пипер и черен оман, Radika, 30 мл
  5. Куркума и Черен пипер - имунитет и храносмилане, Bioherba, 360 мг, 100 капсули
  6. Розов пипер на зърна, Schinus terebinthifolius, насипно

   Розов пипер на зърна, Schinus terebinthifolius, насипно

   Цена: 2,50 лв.